Skocz do zawartości

Jak podłączyć elektroniczny regulator napięcia w MZ

nufry
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję podłączyć w MZ ETZ 250 elektroniczny regulator napięcia alternatora. Regulator jest taki jak na zdjęciu. Bardzo proszę o narysowanie jak go podłączyć.

Schemat

regulator

Pozdrawiam

Edytowane przez nufry

Regulator podłączasz zgodnie z opisem końcówek:

D+ do wyścia z prostownika oznaczonego również jako D+

DF do zasilania wirnika alternatora równiez oznaczonego jako DF

B- do masy pojazdu

54 do stacyjki, czyli do przewodu który daje zasilanie po włączeniu stacyjki(jest za a nie przed stacyjką), np.do przewodu który zasila zapłon, kierunkowskazy.

Z oznaczeń końcówek wynika, że musisz zrezygnować z połączenia 61(zasilanie z diód wzbudzenia) i ze złącza 51(bezpośrednie połączenie z klemą ,,+'' akumulatora).

Ładowanie w tym układzie nie jest bezpośrednie, a odbywa się za pośrednictwem stacyjki, która służy tu jako odłącznik pomiędzy elektroniką regulatora a akumulatorem. Dziwi mnie trochę brak połączenia z diodami wzbudzenia ,,61'', ale widocznie tak to ustrojstwo pracuje. Diody wzbudzenia pozostają połączone jedynie z kontrolką ładowania. Przewody które pozostaną Ci po starym regulatorze zaizoluj i pozostaw, mogą się jeszcze przydać.

Pozdrawiam!

Podłączyłem tak jak pisałeś i nic, chyba uszkodzony jest ten reg. Jaki regulator kupić do MZ? Słyszałem, że może być od poloneza? Ma ktoś może schemat mostka prostowniczego do MZ? Miałem w mostu uszkodzoną jedna diodę, wymieniłem ją i teraz kontrolka ładowania nie zapala się po przekręceniu kluczyka, tylko po odpaleniu motocykla. Dlaczego tak jest?

• 3 tygodnie później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego napiszę tutaj. Problem dalej jest nie rozwiązany. Kupiłem reg. od malucha RNc - 12 Z regulatora wychodzą 2 kable i masa. Zielony i żółty. Czy może ktoś podpowiedzieć jak go podłączyć ? Słyszałem, że trzeba coś zmieniać przy szczotkach bo w mz jedna szczotka jest na "masie"