nufry Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Witam, potrzebuję podłączyć w MZ ETZ 250 elektroniczny regulator napięcia alternatora. Regulator jest taki jak na zdjęciu. Bardzo proszę o narysowanie jak go podłączyć. Schemat regulator Pozdrawiam Edytowane 19 Lipca 2008 przez nufry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robik64 Opublikowano 19 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2008 Regulator podłączasz zgodnie z opisem końcówek:D+ do wyścia z prostownika oznaczonego również jako D+DF do zasilania wirnika alternatora równiez oznaczonego jako DFB- do masy pojazdu54 do stacyjki, czyli do przewodu który daje zasilanie po włączeniu stacyjki(jest za a nie przed stacyjką), np.do przewodu który zasila zapłon, kierunkowskazy.Z oznaczeń końcówek wynika, że musisz zrezygnować z połączenia 61(zasilanie z diód wzbudzenia) i ze złącza 51(bezpośrednie połączenie z klemą ,,+'' akumulatora).Ładowanie w tym układzie nie jest bezpośrednie, a odbywa się za pośrednictwem stacyjki, która służy tu jako odłącznik pomiędzy elektroniką regulatora a akumulatorem. Dziwi mnie trochę brak połączenia z diodami wzbudzenia ,,61'', ale widocznie tak to ustrojstwo pracuje. Diody wzbudzenia pozostają połączone jedynie z kontrolką ładowania. Przewody które pozostaną Ci po starym regulatorze zaizoluj i pozostaw, mogą się jeszcze przydać.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 27 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 Podłączyłem tak jak pisałeś i nic, chyba uszkodzony jest ten reg. Jaki regulator kupić do MZ? Słyszałem, że może być od poloneza? Ma ktoś może schemat mostka prostowniczego do MZ? Miałem w mostu uszkodzoną jedna diodę, wymieniłem ją i teraz kontrolka ładowania nie zapala się po przekręceniu kluczyka, tylko po odpaleniu motocykla. Dlaczego tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakardi Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 http://motocykle-mz.pl/infopage.php?id=102 oraz http://motocykle-mz.pl/infopage.php?id=100 na drugi raz poszukaj na http://www.google.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Nie chcę zakładać nowego tematu, dlatego napiszę tutaj. Problem dalej jest nie rozwiązany. Kupiłem reg. od malucha RNc - 12 Z regulatora wychodzą 2 kable i masa. Zielony i żółty. Czy może ktoś podpowiedzieć jak go podłączyć ? Słyszałem, że trzeba coś zmieniać przy szczotkach bo w mz jedna szczotka jest na "masie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 nic nie trzeba zmienaic w szczotkach;] pytanie który kabel w maluchu to wzbudzenie a który diody;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Wueska, a jak go podpiąć? bo oryginalnie mam 5 kabli, w w tym od malcza wykorzystuję 3. masz jakiś schemat? Zielony podłącza sie do alternatora a żółty to kontrolka itp, tak wyczytałem w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2008 no to tak;] kable biegnacy do kontrolki mostkujesz z kablem idacym z 3 małych diód od prostownika i podłaczasz do kabla zółtego. Zielony kabel podpinasz do kabla idacego do szczotek alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nufry Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Jesteś pewien tego podłączenia? Co zrobić z resztą przewodów po starym regulatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi