Luthien_Kathy Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 inco ma rację z tymi radiowozami. http://www.scigacz.pl/Przejezdzanie,miedzy...prawo,6370.htmljak już było to sorry :P "symboliczna kare a nie 300 i 6 pkt qurde jakbym na czerownym przelecial albo predkosc przekroczyl ostro :/ Pewnie koles mial jakies kompleksy.." jakieś upomnienie byłoby dobre a nie mandacik ze złym spojrzeniem zapewne . kompleksy ? :biggrin: może szanowny pan policjant ma jakiś żal może np. z jakiś względów nie może jeździć i się teraz wyżywa :) dałby spokój i puścił a nie takie ceregiele :/ albo jest po prostu burakiem :biggrin: a to to już po prostu szczyt: "Ja jestem po to zeby szukac motocyklistow i ich karac". :/ < czyli chyba jednak wychodzi na to że burak > pozdrawiam :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 A ja dzisiaj dostalem 300zl i 6pkt za przeciskanie sie i nie bylo zadnego tlumaczenia ("Cchce Pan ze mna jeszcze dyskutowac?" to uslyszalem ) 0 gadania. Do tego zatarasowali szybko droge, kluczyki ze stacyjki qurde az nie widzialem co robic.. ehh 3 tankowania :/. Do tego "mily" tekst na koncu: "Ja jestem po to zeby szukac motocyklistow i ich karac". Trzeba znać dobrze przepisy i nie dawać się w ch... robić. Jak taki mundry to trza było nie przyjmować mandatu. Jak by spędził 2 godziny na pisaniu wniosku do sądu grodzkiego, który wytłumaczyłby mu PO CO ON JEST to może trochę by spokorniał. A tak bajdełej:Nie widzę nic złego w tym, że moto przeciska się w korku, rusza z "pole position" i znika.Ale jak mi się przeciska jakiś skuter albo rowerzysta, którego muszę wyprzedzać pięć razy na jednym kilometrze to normalnie bym rozjechał. ;) Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojkar Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Trzeba znać dobrze przepisy i nie dawać się w ch... robić. Jak taki mundry to trza było nie przyjmować mandatu. Jak by spędził 2 godziny na pisaniu wniosku do sądu grodzkiego, który wytłumaczyłby mu PO CO ON JEST to może trochę by spokorniał. Wiesz kolego, jestem prawie na 100% pewny, ze on chetnie by pisal ten wniosek smiejac mi sie znowu w twarz, a troche mi nie pomysli ciagac sie po sadach. Btw. jaka jest procedura z tym sadem grockim? jak przegram sprawe to co mi grozi oprocz zaplacenia tego mandatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekka Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Jak przegrasz to placisz jeszcze koszty sadowe, czyli jakies 80zl - przynajmniej tyle ja zaplacilem :crossy: Ale moze zdarzyc sie i tak ze sedzia uchyli te koszty wiec w sumie mozesz nic na tym nie stracic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gebels Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Podczepie sie Kiedys wracalem z Krakowa przez lancut , byl jakis remont ale droga skonczone ,nie bylo pasow na koncu byla krzyzowka i ruchem kierowal policjant, korek tylko na moim pasie drugi pusty no to ja bach na srodek drogi mniej wiecej w miejscu gdzie powinna byc linia , dojezdzam do krzyzkowki a glin macha mi zeby zjechal na pobocze i tam gadka ze co ja robie mijam sobie bezczelnie wszystkich, ze mandat wsadzi , to ja mu mowie ze czytalem ten artykul i ze komendat sie wypowiadal ze mozna omijac, a on ze- komendant bedzie placil czy Pan ? To ja mowie ze goraco, ze lini nie ma , ze z krakowa , ladnie mowie , przepraszam go za "niewiedze", spisal mnie i powiedzial ze jakbym byl z lancuta to mandat na bank , powiedzial ze tam ostro jedza na motorach, guma na miescie , wyprzedzania, duze predkosci , glosne wydechy ,ze ludzie sie skarza itp.Czasami wydaje mi sie jak widze co sie dzieje na ulicach ze pewne zachowania policji sami jestesmy winni,szczegolnie ci starsi sa przewrazliwieni przez wymienione rzeczy.Mi sie wydaje ze jakbym byl jakis komendatem takiego lancuta i mial kilkadziesiat telefonow dziennie to ze dzieci placza, ze kury jajek nie daja bo motry rycza, ze matki z dzieci dzwonia ze ktos na kole jezdzi i boja sie o mlode sam nie wiem czy cieszyl bym sie na widok motoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Mi "szanowny" pan powiedział, ze przekroczylem linie ciagla wyprzedzajac przed skrzyzowaniem ten ciag samochod + wyprzedzanie przed skrzyzowaniem. Czyli dostałeś mandat za przekroczenie ciągłej, nie za przeciskanie. Ale rzeczywiście - na nadgorliwców nie ma rady i szczerze współczuję. Jednak Wawka jest pod tym względem naprawdę fajnym miastem. Jak nie odpierdaczasz cudów między samochodami w korku, można śmiało dobijać do pole position bez zbędnych obaw ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Wiesz kolego, jestem prawie na 100% pewny, ze on chetnie by pisal ten wniosek smiejac mi sie znowu w twarz, a troche mi nie pomysli ciagac sie po sadach. Btw. jaka jest procedura z tym sadem grockim? jak przegram sprawe to co mi grozi oprocz zaplacenia tego mandatu? A ja wiem, że nie ma gliniarzy, którzy lubią pisać jakiekolwiek wnioski. On ma z tym sporo roboty i ryzykuje, bo jak sprawę przegra to leci na dywanik do przełożonego. W sądzie to nie jest tak, że idziesz i prosisz o darowanie mandatu. Tam gliniarz musi udowodnić, że popełniłeś wykroczenie. Ma sporo nudnej roboty i żadnej korzyści. A tak poza konkursem: Czujesz się winny czy nie? Popełniłeś wykroczenie czy nie?Ja wolałbym zapłacić 3 razy tyle i mieć satysfakcję, że glina zrobi z siebie pajaca niż płacić niesłusznie mandat. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek78 Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Ja jak widzę miski na skrzyżowaniu i nie ma miejsca obok, żeby przejechać po przerywanej linii, to zatrzymuje się w miejscu gdzie zaczyna się ciągła, czasami lepiej się wyluzować, nie te światła to następne a wśród policjantów to tak jak w każdej grupie społecznej, są normalni i są tez poj**ani :buttrock: Co do ustępowania w korku to faktem jest ze spora cześć motocyklistów pracuje na taki nasz wizerunek (tak jak w każdej grupie społecznej, są normalni i są tez poj**ani :banghead: ) , ze jesteśmy debilami którzy myślą tylko jak się zabić kasując przy tym dwie puszki, mamę z dzieckiem, babcie i jej psa :buttrock: w związku z czym jedni będą puszczać a drudzy nie, chociaż ja będąc optymista, zawsze dziękuje wyraźnie za każdy kawałek miejsca w korku i wydaje mi się ze dość często, kiedy kilku zjedzie a jeden zostaje na środku, to robi mu się głupio i po chwili również się odsunie, (oczywiście takiemu tez zawsze serdecznie podziękuję) :lalag: pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojkar Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 A tak poza konkursem: Czujesz się winny czy nie? Popełniłeś wykroczenie czy nie?Ja wolałbym zapłacić 3 razy tyle i mieć satysfakcję, że glina zrobi z siebie pajaca niż płacić niesłusznie mandat.Winny bylem, ciezko sie przeciskac, nie przejezdzajac ciaglej, ale juz jak mnie zlapali to mogli troche lagodniej a nie 300zl i 6pkt to przesada za takie cos. To prawda w wiekszych miastach po prostu to jest na porzadku dziennym i tak sie czepiaja niestety w takich malych jak u nas widac tego skutki :/ A zebym widzial go z tylu to bym sie nie przeciskal ale nie widzialem ich, teraz bede wiecej sie rozgladal, i z tym grockim to nie glupi pomysll.... zwlaszcza, ze jesli sie przegra to sie placi CHYBA tylko koszty sadowe ok 80-100zl. Sorry za offtopa ale moze wniesie cos do dyskusjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 W sądzie to nie jest tak, że idziesz i prosisz o darowanie mandatu. Tam gliniarz musi udowodnić, że popełniłeś wykroczenie. Ma sporo nudnej roboty i żadnej korzyści. Właśnie jestem po zeznaniach jako świadek w sprawie samochodowej stłuczki mojej żony - składanych na policji, nie w sądzie. Sprawca się nie przyznał do winy, policjanci wypisali więc wniosek do sądu o ukaranie go. Podczas przyjmowania ode mnie zeznań policjant powiedział, że w 95% takich przypadków sąd przychyla się do wniosku policji. Jak ze wszystkim - można ryzykować, ale po co? A papierkowa robota to główna praca wielu policjantów - IMO jeden wniosek w tę czy we w tę nie sprawi im różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
titto Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Wiesz kolego, jestem prawie na 100% pewny, ze on chetnie by pisal ten wniosek smiejac mi sie znowu w twarz, a troche mi nie pomysli ciagac sie po sadach. Btw. jaka jest procedura z tym sadem grockim? jak przegram sprawe to co mi grozi oprocz zaplacenia tego mandatu? Koszty sprawy, czyli około 80 zł :banghead: Odmówiłem mandatu 200 zł i 4 punkty, zostalem wezwany na komende, przyznałem się i sprawa zaocznie potoczyła się dalej... titto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Winny bylem, ciezko sie przeciskac, nie przejezdzajac ciaglej, To całkowicie zmienia postać rzeczy. Właśnie jestem po zeznaniach jako świadek w sprawie samochodowej stłuczki mojej żony - składanych na policji, nie w sądzie. Sprawca się nie przyznał do winy, policjanci wypisali więc wniosek do sądu o ukaranie go. Podczas przyjmowania ode mnie zeznań policjant powiedział, że w 95% takich przypadków sąd przychyla się do wniosku policji. Jak ze wszystkim - można ryzykować, ale po co? A papierkowa robota to główna praca wielu policjantów - IMO jeden wniosek w tę czy we w tę nie sprawi im różnicy. No niby tak, ale uwierz mi, że mają wystarczająco poważniejszych spraw (kolizje, wypadki itd) niż mandat za najechanie ciągłej. Te 95% wynika właśnie z tego, że odpuszczają bardzo dużo wniosków w drobnych sprawach a koncentrują się na tym co jest ważne i łatwiejsze do udowodnienia. Mojemu koledze odpuścili nawet przejechanie na czerwonym. (nie było monitoringu na skrzyżowaniu) Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inco Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Jako, że zachaczyliśmy o tematyke sadów grockich mam pytanie, W którym sądzie grockim toczy się sprawa? w sądzie grockim z miejsca zdarzenia czy w sądzie grockim w moim mieście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zenoo Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Z tego co napisał ten policjant przeciskać sie można z tym ze zajmując wtedy tylko jeden pas ruchu. Dojeżdżając do skrzyżowania najczęściej jedzie sie po linii przerywanej lub ciągłej i w ten sposób zajmuje sie już dwa pasy ruchu jednocześnie co nie jest dozwolone.Suma, summarum z tego wniosek ze przeciskać sie nie wolno...jadąc ulicą jedziesz PO PRZERYWANEJ linii, na której wyprzedzasz jak chcesz, tam gdzie przerywana tam wolno (teoretycznie ze zmianą migaczy), natomiast tam gdzie ciągła (podwójna też) już i owszem przeciskaj się, ALE TYLKO PO SWOIM PASIE, za każde przejechanie ciągłej policjant ma prawo wlepić mandat, na skrzyżowaiach dlatego trzeba uważać, bo tam przed samymi światłami jest chyba z 50 metrów ciągłej.... podobnie na dwupasmówkach i szerszych : wyprzedzanie POBOCZEM z ciągłą też jest niedozwolone, chyba że wmówisz policjantowi, że właśnie pada ci motor i się zatrzymujesz ;-)... dziś w Katowicach mi się panowie w autach usuwali na bok a ja środkiem w centrum (po przerywanej oczywiście), było miło, pozdrawiam panią w granatowym Focusie, zajechałem jej drogę z pobocza, bo trochę mnie przegieło, zatrzymała się, pomachaliśmy sobie i dalej jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wachu666 Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Moze to wina malego miasta w jakim mieszkam, moze w wiekszym policja nie zwraca na to uwagi bo to jest na porzadku dziennym, niestety u nas nie ma tak dobrze :/ Ogolnie do policji tez nic nie mam, po to sa ale qurde jak juz sie przyczepili to moglby jakos symboliczna kare a nie 300 i 6 pkt qurde jakbym na czerownym przelecial albo predkosc przekroczyl ostro :/ Pewnie koles mial jakies kompleksy.. Juz kiedys to pisalem. Moj kuzyn w Mosinie (miasteczko) dostal 200zł i 5pkt. karnych, fachowo za "przekroczenie linii P-4" czyli podwojnej ciaglej przy standardowym wyprzedzaniu w korku. Ja w Poznaniu wale obok policji i nic sie nie przejmuje, policja czesto mi zjezdza, a raz pokazali zebym wyprzedzal. Duze miasto, sporo motocykli, wieksza tolerancja. Sa ludzie i parapety. Nie kazdy policjant jest idiotą, tak jak nie kazdy motocyklista jezdzi na gumie po miescie. Jak mawia moj ojciec dosc zartobliwie "samochody sa dla gejow, a motocykle dla facetow" (nic do gejow nie ma). Bo tyle ile zaoszczedzimy czasu gdy omijamy tych "gejow" w korkach to jest nieprzecenione. Jesli kiedys jakis nadgorliwy kretyn, ktory zarabia 1500zł, a jego gruba zona nie dawala mu od 5 lat, zatrzyma mnie ze omijalem korek to przyjme ten mandat i tyle. Przez 1,5 roku oszczedzilem juz setki godzin i jeden mandat na 200zł nic tu nie zmienia. Tak jak niektorzy do konca zycia beda sie pluc ze ich wyprzedzamy w korku, tak niektorzy policjanci beda nam dawac mandaty bo kojarzymy sie im tylko z "dawcami nerek". A normalnosc i tak zwyciezy: niedawno wymijam giga korek w Wysogotowie na godzine-poltorej stania i pelno samochodow mi zjezdza az jeden idiota zatrabil. Zgialem mu lusterko i pojechalem dalej a puszki przede mna obserwujac wszystko w lusterkach tłumnie zjechaly mi na pobocze... Nie jest tak zle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi