Skocz do zawartości

spawanie baku ?????

PriweR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego - klejenie to strata czasu !

Drgania + benzyna zawsze coś będzie sączyło i zawsze śmierdzące spodnie ....

Ja zajmowałem się długo starymi motocyklami i choć spawaczem nie jestem to zbiorników wyspawałem już kilka. (zaspawałem) To był ciągły problem oldtimerów.

- wylej benzynę

- parę razy przepłucz wodą

- napełnij cały zbiornik wodą tak aby nie zostało nic powietrza - tylko uważaj aby po przewróceniu do góry nogami woda nie wyciekała

- spawanie spawarką acytylenowo-tlenową (ja to robiłem mosiądzem)

Nie ma szans aby wybuchło .... co woda?

Każdy spawacz ci to bez problemu zaspawa. (doświadczony spawacz ! - bo jakiś młody to może mieć bujną wyobraźnię)

Nitomen dobrze mówi, zalej wodą do pełna i bez obaw spawaj. Ja tak spawałem zbiornik w Hondzie Dominator po wywrotce. A dokładnie to zrobiłem tak: spuściłem całą benzynę(to chyba oczywiste) i zostawiłem zbiornik do wywietrzenia(nie zamykałem wlewu) na kilka dni. Potem zalałem wodą pod sam korek( żeby opary zostały wyparte przez wodę). W celu sprawdzenia czy na pewno wszystko wywietrzało przyłożyłem zapaloną zapałkę i …. nic. I tak przygotowany zbiornik kolega mi pospawał. Moja rada załatw sobie jakiegoś gościa co ma pojęcie o spawaniu bo rzeczywiście zbiornik jest z bardzo cienkiej blachy i można go przepalić tzn. zrobić dziurę. Swoją drogą to pamiętam jak kiedyś Krzysztof Hołowczyc opowiadał jak się spawa zbiorniki w samochodach rajdowych gdy nie ma czasu na wyciąganie itp. podobno zalewa się zbiornik do pełna benzyną i przy otwartym wlewie zapala się opary. I tak opary na gurze się palą przy wlewie a na dole można spawać spokojnie. Tylko zaznaczył że trzeba mieć o tym pojęcie i żeby tego nie próbować samemu. Ja wolałem nie sprawdzać. :icon_mrgreen:

Nie kazdy spawacz zgodzi się robic bak zalany wodą bo woda + elektryka spawania = jazda. biggrin.gif

oj te kampanie żeby ludzie nie wkładali łap do kontaktu powoduje przekłamania :icon_mrgreen:

spawarka na luzie ma 50v (małe do 150A ) lub 70v (większe) przy łuku napięcie spada do jakiś 20v.prąd jest duży od 50A w góre do nawet 300-400A tylko że prąd bierze sie z praktycznie braku oporu przez człowieka taki prąd nie popłynie .........oczywiście transformator to transformator separacja galwaliczna bez wspólnego punktu z ziemią itd...

nie wiem w jaki sposób przy spawaniu baku wypełnionego wodą może cie kopnąc prąd jedyna sznsa to elektroda w lewą ręke klema w prawą i jeśli masz rozrusznik serca to jerst szansa że cie zabije pozatym to jest bezpieczne......

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Czytałem, że zbiorniki spawa się (oprócz napełniania wodą) przy przedmuchiwaniu spalinami. Ale silnika benzynowego. Zresztą jak już ktoś wspomniał, ja bym zastosował twardy lut (lutowanie mosiądzem).

Pozdrawiam :-)

Moze cała procedura nie jest potrzebna bo celem mojej korby było idealne odrdzewienie baku w rusku:

-litr odrdzewiacza , bujane przez 15 minut coby mógł wszystko zezrec

-woda

-aceton(też litr)

.. i wtedy zauwazyłem dziure w baku , bak na słonce na cały dzien , pózniej poprawka suszarką do włosów wsadzoną we wlot tak z godzine no i migomat i do dzieła. Jak widzac zyje :icon_rolleyes: .

a tak na serio porządne wypłukanie baku z syfu, póżniej litr acetonu do wypłukabia resztek benzyny, długie suszenie na słońcu + suszarka do włosów i mozna spawać na sucho.

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D

nie wiem, nie znam sie - w zyciu wiele nie spawalem. Ale - tu nasze ulubione slowo - SLYSZALEM. Konkretnie - mialem dziure w baku w samochodzie i gadalem o tym z mechanikiem. Mowil ze sliska sprawa znalezc spawacza co to zrobi, szczegolnie ze niedawno ( to bylo jakis rok temu ) byl wypadek w okolicy ze gosciom je*nal wlasnie taki zalany woda zbiornik. - nie wiem czy to prawda, ani czy bak ow byl plukany czyszczony i smarowany konskim lojem.

ja tam spawałem już 2 baki w simsonach moim i brata...nic nie jebneło wylaliśmy paliwo i 2 dni stały na świeżym powietrzu potem delikatnie sprężarką podmuchaliśmy i git ^^ spawanie przebiegło szybko i bezproblemowo , a że to relikty prl jeszcze to blacha była całkiem pokaźnej gróbości bo nikt na niej nie oszczędzał ^^ w jednym urwał się zaczep ten od przykręcania pod siedzeniem a w drugi przygrzmocił kawał słoniny ^^ (byk się urwał jak byliśmy u dziadków) w zeszłym roku jakoś jak wracaliśmy z jeźora to ten od byka zaczą przeciekać nad ramą jak było więcej benzyny , przelaliśmy ile sie dało do mojego reszta w karnister podjechaliśmy na stację i kupiliśmy papier ścierny i poxipoline , po 30 minutach ruszyliśmy z pełnymi bakami nic nie ciekło ^^