Administrator Dominik Szymański Opublikowano 17 Stycznia 2004 Administrator Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2004 Quadów i ATV nie rejestruje się jako motocykle tylko jako pojazdy rolnicze. Tym samym, o ile mają ważny przegląd tehcniczny, można nimi poruszać sie po zwykłych ulicach przy prędkościach oznaczonych w Kodeksie Drogowym dla traktorów. Tym samym także jazda quadem po drodze publicznej nie wymaga używania kasku - tak jak nie wymaga się noszenia kasku od traktorzysty ;) Inna sprawa, że w zawodach typu contry-cross enduro ścigają się głównie quady i z napędem na jedną, tylną oś - są to takie crossowe odmiany quadów - bez kitów homologacyjnych i mozliwości rejestracji, za to o wiele lżejsze i szybsze niż cięzkie ATV. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuadMan Opublikowano 18 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2004 Cześć Wszystkim Quad - ATV - All Terrain Vehicle ( czy jakoś tak - sorry Dominik ;) ) są rejsetrowane jako pojazdy rolnicze, lub jako motocykle - generalnie te z napędem na tylną oś. W Polsce generalnie jest z tym bałagan ( zresztą nie tylko z tym ) i trudno jest zarejestrować quada - generalnie Hondy miały homologację, reszta nie. Chociaż na www.atvpolska.pl widziałem Raptora zarejestrowanego 8O 8O 8O 8O . Ale przecież muszę jakoś dojechać na poligon :) :( :( :D .Co do jazdy po asfalcie - prawdą jest, że opony lecą baaaardzo szybko, zwłaszcza tył, co wynika głównie z tego, że quady nie mają mechanizmu różnicowego - tylna oś napędza jednocześnie dwa koła. Ale to jest właśnie fajne - każdy zakręt pokonuje się uślizgiem :twisted: :twisted: .Poza tym - Bombardier DS650 Baja to quad Bombardiera, kanadyjskiego producenta quadów, skuterów śnieżnych itp. Mocny, duży quad sportowy. Generalnie zaprojektowany tak, że może wygrywać z innymi w trudnym terenie - nawet seryjny, bez żadnych dodatkowych bajerów.Trochę za słaby silnik Rotaxa. Ja osobiście wolę Raptora.Choć z drugiej strony Raptor wymaga przynajmniej poszerzenia i wymiany amortyzatorów - seryjny może być jedynie pojazdem wyjściowym do przeróbek i zdecydowanie nie nadaje się do agresywnej jazdy terenowej. Nara. QuadMan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł_87 Opublikowano 19 Stycznia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2004 Mam jeszcze jedno pytanie:Ostatnio spotkałem się z czyjąśc wypowiedzią " Bombardier produkuje Quady i ATV", więc się dziwie, czy Quad i ATV to co innego?Czy Quad i ATV to to samo tylko inne nazwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Słabek Opublikowano 19 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2004 Mam jeszcze jedno pytanie:Ostatnio spotkałem się z czyjąśc wypowiedzią " Bombardier produkuje Quady i ATV", więc się dziwie, czy Quad i ATV to co innego?Czy Quad i ATV to to samo tylko inne nazwy? coś mi sie wydaje, że te tak jak Dominik wspomniał ATV są cięższe od zwykłych qadów... :roll: chociaż mi zwykle ATV kojarzyło sie z wyczynowymi qadami :roll: Bombardier jest chyba ATV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 19 Stycznia 2004 Administrator Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2004 ATV - All Terain Vehicle - zwykle ciężkie, napędzane na dwie osie czterokółki, na świecie najczęściej używane do pracy w gospodarstwach rolnych, dopiero potem w sporcie, nierzadko wyposażone w takie bajery, jak wyciągarki, pługi śnieżne itd. W Polsce najczęściej rejestrowane jako ciągniki rolnicze (napęd na 4 koła) lub motocykle (napęd na 2 koła). Quad - zwykle lżejsze, zwinniejsze, szybsze, z mocniejszym zawieszeniem. W wersjach wyczynowych, pozbawionych kitu homologacyjnego, nie podkegają rejestracji. O rejestracji obu rodzajów pojazdów decyduje homologacja. Jeśli ma, to OK, jeśli nie, to nie do zarejestrowania. To wszystko w olbrzymim skrócie oczywiście. QuadMan - ten Raptor mógł być zarejestrownay, ponieważ każdy importer w Polsce może w danym roku kalendarzowym zarejestrować 2 pojazdy każdego modelu motocykla czy quada (sprowadzone jako pierwsze w roku kalendarzowym - dopisałem, bo to ważne), który oficjalnie nie ma homologacji - tak skonstruowali przepisy, chodzi chyba o to, aby pojazdy te można było testować, prezentować na wystawach itd, a przy okazji by miały dokumenty rejestracyjne oraz polisy ubezpieczeniowe. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rider Opublikowano 19 Stycznia 2004 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2004 Jeśli quad jest zarejstrowany na traktor, to jakie trzeba mieć prawo jazdy,T ? :lol: . Kiedyś, jak jeździłem sobie po lesie, to zza zakrętu wyskoczyły dwa quady (bokiem of cors ;) ) i tak mi się spodobały. Próbowałem je gonić, ale nie miałem żadnych szans........ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi