Tomasz Jędrych Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 W BMW R1100R - świeżo zresztą nabytym (jako kolejny motocykl w rodzinie), zauważyłem w hamulcach coś, co mnie zastanowiło. Tarcze hamulcowe z przodu, są mocowane do zabieraka (część przykręcana śrubami do piasty) za pomocą potężnych nitów rurkowych. I te tarcze są luźne, to znaczy mocowanie nie jest "na sztywno", tarcze dają się luźno na tych nitach przemieszczać - oczywiście w pewnych granicach. Sprzedający twierdził że to tak ma być, bo moto jest z ABS-em.Jeździłem Virago 750, teraz Hondą Shadow - i takiego dziwnego montażu tarcz hamulcowych jeszcze nie spotkałem.Czy ktoś może opisać stan prawidłowy? BMW ma 32000 przebiegu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOM68 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 (edytowane) W BMW R1100R - świeżo zresztą nabytym (jako kolejny motocykl w rodzinie), zauważyłem w hamulcach coś, co mnie zastanowiło. I te tarcze są luźne, to znaczy mocowanie nie jest "na sztywno", tarcze dają się luźno na tych nitach przemieszczać - oczywiście w pewnych granicach. Sprzedający twierdził że to tak ma być, bo moto jest z ABS-em. A nie są to tzw. tarcze pływające ? Edytowane 27 Czerwca 2008 przez TOM68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 to są pływające tarcze, i faktycznie są dość luźno zamocowane. poza tym sprężyny trzymające je, żeby się nie telepały stosunkowo szybko się wyrabiają, więc klekotanie tych tarcz jest rzeczą normalną. tyle, że w najmniejszym stopniu nie wpływa to na ich poprawność działania :banghead:bodajże na boxer-motor.com jest info jak szybko i sprawnie wymienić mocowania, żeby tarcze nie latałyjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heffi Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 dokładnie tak jak napisali wyzej moi poprzednicy - SA TO TARCZE PLYWAJACE - i tak ma byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Jędrych Opublikowano 27 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 dokładnie tak jak napisali wyzej moi poprzednicy - SA TO TARCZE PLYWAJACE - i tak ma byc Dzięki - uspokoiłem się nieco, tylko nie ukrywam - czasami klekoczą...Chociaż nie aż tak, żeby to wkurzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 (edytowane) Proszę fachowców o pomoc - czy w tym motocyklu hamulce są oryginalne? Widziałem zdjecia RS z tego rocznika i miały już przednie zaciski dwutłoczkowe... Jak sprawują się w ogóle hample w takiej konfiguracji? Fajne moto, ale obawiam się o skuteczność hamowania. Jeżdżę GPZ 500. Edytowane 1 Sierpnia 2008 przez Arcer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość świerzy Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Cześć . Tak to są oryginalne zaciski i one są.... dwutłoczkowe . Po jednym tłoczku z każdej strony tarczy .Takie same zaciski masz w MZ ETZ , tyle że z sygnaturką MZ . I klocki też pasują od MZ ( nie sprawdzałem - tak słyszałem ) . Żeby była jasność , to nie BMW zerżnęło zaciski z MZ..... A co do pływających tarcz to polecam każdemu patent jaki sam zastosowałem u siebie :) U mnie te sprężynki nie trzymały tarczy , i to wszystko strasznie dzwoniło po dziurach . porozkręcałem teśruby z torksem ( trzeba podgrzać , 120 stopni C , bo są na klej ) , i pozakładałem gumki typu oring . Jest wyśmienicie , na dziurach cisza . One ( tarcze ) i tak pływają , choć ciężko ruszyć je ręką . Od razu mówię też , że nic się nie topi i nie przegrzewa . I w klamce hamulca nie ma bicia .Jeżdzę tak trzeci rok . pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi