Skocz do zawartości

Rejestracja Hondy NSR.

S!NN
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam do was pytanie czy można jeździć Hondą NSR 125 na prawo jazdy katogorii A1. Pytam bo wyczytałem: "kategoria A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm³ i mocy nie przekraczającej 11 kW" No właśnie a NSR ma 19,5 kW.

No właśnie a NSR ma 19,5 kW. A więc jak ta sprawa wygląda?

Edytowane przez S!NN

Zależy jak jest wpisane w dowodzie. Musisz się tego dowiedzieć, ale najprawdopodobniej bedzie to 11 kW, ponieważ większość NSRek jest sprowadzone z Niemiec, a tam są to najczęsciej JC20, czyli o mniejszej mocy i zdławione do 80 km/h.

S!NN napisał:

Witam. Mam do was pytanie czy można jeździć Hondą NSR 125 na prawo jazdy katogorii A1. Pytam bo wyczytałem: "kategoria A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm³ i mocy nie przekraczającej 11 kW" No właśnie a NSR ma 19,5 kW.

No właśnie a NSR ma 19,5 kW. A więc jak ta sprawa wygląda?

Jeżeli w dow. rej. będzie wpisane 19,5kW to na A1 nie można jeździć. Chyba, że to jest jakaś zdławiona wersja ( nie wiem czy takie są) i masz wtedy wpis 11kW.

Edytowane przez TOM68

zdecydowanie nie możesz jeździć a w razie kontroli czekają cie takie same konsekwencje jakbyś jechał np 600 na A1 ..... to jest pewnie wersja jc22 czyli full oddławiona i nią można jeździć legalnie tylko mając A..

z tym że jest to kwestia wpisu w dowodzie te 19.5 Kw wyczytałeś z internetu czy masz w dowodzie....jak w dowodzie to albo jeździsz bez prawka albo sprzedajesz albo robisz A....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Sprawa wygląda tak, że mam prawo jazdy A1 i chcę kupić motocykl. Od dawna byłem zainteresowany NSR, ale nie zwróciłem uwagi, że ma moc 19,5 kW na silniku jc20. Chyba, że nie mam racji i jest to moc silnika odblokowanego. W takim razie jaką moc ma zablokowany silnik jc20?

wicek15 napisał:

Zależy jak jest wpisane w dowodzie. Musisz się tego dowiedzieć, ale najprawdopodobniej bedzie to 11 kW, ponieważ większość NSRek jest sprowadzone z Niemiec, a tam są to najczęsciej JC20, czyli o mniejszej mocy i zdławione do 80 km/h.

Cos slyszales ale ne bardzo wiesz o szto chodzi :icon_biggrin:

125 - tki ktore przewyzszajy moc 11 kW mozna policzyc na palcach jednej reki. Oczywiscie mozne je w jakistam sposob odblokowac. ( pytanie kto to w ogole robi ? )Jednostki kupuja Aprilia'e 125 jezdza dwa lata na zblokowanej czy do 80 km/h, pozniej do 15 KM. Gdy skoncza 18 lat oddlawiaja zupelnie na 30 KM ktora z regoly jezdza rok po zdaniu PJ kat A, gora dwa lata. )

Co do Hondy to w Niemczech nie spotkalem sie z wersja odblokowana ( co nie znaczy, ze nie ma )

Jezeli jest w przedziale wiekowym od 16 do 18 r. zycia wolno mu jezdzic do 80 km/h ( jest wtedy zdlawiona do 80 km/h i ma mala rejestracje - dzieki temu policja od razu wie ile lat ma prowadzacy, i jaka predkosc moze rozwinac ).

W przypadku gdy wlasciciel ma skonczone 18 lat moto posiada duza tablice rej. i moze jezdzic z p predkoscia bbh ( Baurad Bedihngte Höchstgeschwindigkeit ) czyli tyle na ile pozwalaja 11 kW i oryginalne przelozenie wpisane w papiery. Czy bedzei to 100 czy 130 km/h nie gra roli.

:crossy:

Edytowane przez ks-rider

wicek15 napisał:

JC20 = wieksza moc (zazwyczaj) - to tak na przyszlość.

podsumowując pytanie z tematu: masz w dowodzie wbite 11kW jeździsz na A1, masz wbite >11kW - potrzebujesz A, albo liczysz na życzliwośc policjantów, o którą podobno nie trudno.

wicek15 napisał:

JC 22 ma 19,5 kW, czyli 28,5 konia, wersja fabrycznie wolna od blokad.

19,5 kW nie jest równe 28,5 KM. JC22 nie koniecznie jest wolna od blokad.

Mógłbym w tym temacie poprawic jeszcze bardzo wiele bzdur (związanych z NSR125, nie prawem) ale nie tego dotyczy wątek...

Edytowane przez zazzu

W NSR nie spotkalem sie jeszcze zeby bylo inaczej niz 11KW. Np: ja mam JC-22 11KW. Nawet KTM EXC 125 ktory ma sporo wiecej mocy od NSR i ich w ogole nie blokuja, a i tak kazdy ma wbite 11KW wiec masz A1 - w polsce mozesz smigac kazda 125ccm (wiadomo polska ;D).

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  adikosak napisał:

Liczy się frajda z jazdy, i adrenalina gdy cię gonią, to prawko ci nie zagwarantuje.

Ile razy juz Cie gonili ? Pewnie w rzeczywistosci grzecznie sie zatrzymujesz z podwinietym pod siebie ogonem a tu sie kozaczysz :icon_mrgreen:

:biggrin: