Skocz do zawartości

Haracz w postaci OC....

thefex
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

do dupy dobierze sie 1 patrol drogówki, bilans troszke nie opłacalny, 3,5k zeta...

A ja nawet z tymi cenami płace "tylko" 90 za pełen bak :)

o martwy idiotyczny przepis przez który wyrzucamy pieniądze.......tak samo jak z abonamentem radiowo-telewizyjnym.... masz w piwnicy nieprzestrojoną unitre która zawala pólke do prądu nie była właczana przez 5 lat ale formalnie powinineneś ją zgłośić i płacić za nią abonament :lalag: to jest tak głupie że aż śmieszne :wink:

niestety garstka ludzi trzymających jakiś moto np ze względów sentymentalnych (np ja ogara )nie zmieni chorego prawa w BROP (banana republic of poland )i będziemy płacić za stojące w garażu WSK tylko dlatego że np latem chciałoby sie na zlot wyskoczyć czy ze 2 razy nad rzeke ......a że w zime oprócz odpalania w garażu nikt tym nie jeździ to nikogo nie obchodzi OC za okres grudzień-marzec trzeba płacić.....

OC to nie jest martwy przepis który można olać. Drogi, ale jednak, ja wole by mnie ew. leczyli za ubezpieczenie niż czekali 10 lat by ściągnąć z ciebie kase na operacje lecząca mi zycie.

Fakkk, sam sie sobie dziwie zaczynam gadać jak moi starzy, załamka:(

Edytowane przez Sadriss

Kolego - ubezpieczyciela nie obchodzi gdzie masz zamiar potem ubezpieczyć moto. Ja tak właśnie zrobiłem - miałem 2 moto, jeden gnił w garażu to wymówiłem OC i luz. Potem jak go sprzedawałem kupiec kupił sobie OC na siebie i nikt mu żadnych problemów nie robił.

Drugie moto miałem ubezpieczone u tego samego ubezpieczyciela i nie miałem żadnych problemów.

UFG do dupy ci się dobierze jak na moto bez OC bedziesz jeździł i w kogoś przydzwonisz a jak wiadomo motocyklami bez OC nie jeździmy.

Pozdrawiam

masz "luz" ale narazie. jest takie cos jak cepik i tam jest udokumentowane, ze miales motor i nie placiles oc w zadnym towarzystwie (tam "splywaja" informacje od ubezpieczycieli o OC oraz o wyrejestrowaniach pojazdow) - bo to na Tobie spoczywa obowiazek jego oplacania - to,ze nowy wlasciciel nie mial problemow to oczywiste - przeciez to go nie obchodzi co bylo wczesniej - obowiazek oplacania oc przez niego powstal w momencie podpisania um. kup-sprzed.

reasumujac, co sie odwlecze nie uciecze - dostaniesz jakąśtam kare finansowa - z tym,ze za kilka lat.

a apopos ufg to masz racje.

OC to nie jest martwy przepis który można olać. Drogi, ale jednak, ja wole by mnie ew. leczyli za ubezpieczenie niż czekali 10 lat by ściągnąć z ciebie kase na operacje lecząca mi zycie.

wiesz troche inaczej sie patrzy na pewne sprawy w wieku 35 lat a inaczej w wieku 20, mozna wswzedzie widziec haracze", a można poprostu robic swoje i tyle.

co do 1 zacytowanego fragmentu sory kolego ale twoja wypowiedź wygląda jakbym ciebie spytał czy lubisz morze a ty byś mi odpowiedział kasia jest niefajna :rolleyes:

ja uważam tak jeżeli ktoś nie chce płacić OC bo woli to przepić to i tak nie zapłaci więc co za róznica czy będzie sezonowe czy nie sezonowe ??

niby rzekomo ściągają ale ja np nigdy sie z tym nie spotkałem........kumpel kupił komara za 50 zł i już 3 rok nie płaci OC i nigdy żadne wezwanie nic nie przyszło......ściągalnośc tego jest marna bynajmniej wśród motorowerów i przyznajmny prawdzie w oczy 80% komarków ogarów kadetów jeździ bez OC na zielonych blachach ........słyszałem że wśród samochodów są dosyć skuteczni wystarczy rok zaległości i już sie upomną o swoje ale wśród motocykli jest marna i to bardzo.......przynajmniej z doświadczenia moich znajomych...

a tzw czarne owce jeśli nie mają prawka i nie chce im sie płacić OC to sprzedają same dokumenty i robnią na tym złoty interes(zobaczcie na allegro za dokumenty od WSK 125 można dostać koło 100 zł za tyle idzie kupić cała WSk z papierami wniosek jest prosty moto za darmo.......) więc prosze przestańcie mi wmawiać że przepis o ciągłości OC chroni przed tymi jeźdzącymi bez...........to jest tak samo jak bzdurne gadanie że zaostrzenie egzaminów na prawo jazdy poprawi bezpieczeństwo na drogach.........wystarczy spojrzeć na zjawisko gwałtu jak facet ma chcice to nie interesuje go czy kobieta chce czy nie chce tylko robi więc wniosek prosty ?? będzie A od 40 lat i do 80ccm to wariaci będa jeździć bez plastików(prawek)......

nie bronie bonzów na r1 czy pihjaczyn na emzetach ale taka jest prawda statystyczny polak wie że prawo jest po to żeby je łamać ..........

a odnośnie mnie konkretnie to sie nie martw ja nawet za leżacego w garażu ogara płace (nie mam wyjścia w końcu ..)

a co do 2 zacytowanego fragmentu to twoja wypowiedź mi przypomina tekst w stylu kopią mnie w d**e nie jest fajnie ale trzeba sie z tym pogodzić :notworthy:

ja nie widze wszędzie haraczy moge płacić za wszystko nawet dużo pod warunkiem że to ma sens a co w Polsce ma sens ??

podatek za psa ?? do kieszeni polityków..g***na na trawnikach mamy sprzątać sami opieka weterynaryjna kosztuje zwierze nie ma sie gdzie wybiegać więc za co k*****a ja płace ??!! za to że mam

podatek od posiadania TV ?? do kieszeni polityków......za kablówke i tak płace osobno TV są drogie za prąd też płace osobno wieć za co płace za to że mam .....

OC w okresie kiedy nie używam moto ?? do kieszeni polityków...moto nawet na sekunde nie wyjeźdza poza garaż nawet jakbym chciał nie mam szansy spowodować nim wypadku bo stoi w garażu często leży w częsciach więc za co płace ?? za to że mam.......

nie można całe życie stać i jak józef ślimak w placówce bolka prusa dzieje sie wola boża nie można jej porządku zakłocać ..........przepisów nie zmienimy ale choć pokazujmy że nam sie niepodobają......

Edytowane przez michoa

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

przepisów nie zmienimy ale choć pokazujmy że nam sie niepodobają......

Dlaczego nie zmienicie ? Preciezto prawo tez ktos ustanawial i ono moze zostac zmienione, tylko nie trzeba siasc na dupie i bidolic tylko skontaktowac sie z politykami i zaczac dzialac.

:rolleyes:

Edytowane przez ks-rider

o martwy idiotyczny przepis przez który wyrzucamy pieniądze.......tak samo jak z abonamentem radiowo-telewizyjnym.... masz w piwnicy nieprzestrojoną unitre która zawala pólke do prądu nie była właczana przez 5 lat ale formalnie powinineneś ją zgłośić i płacić za nią abonament :rolleyes: to jest tak głupie że aż śmieszne :notworthy:

A jakby z wyliczeń ubezpieczycielom wyszło że skoro jednak część teraz płacących nie płaci to by podnieśli zwykłe stawki i byś płacił rocznie nie wiem 300-400zł to byłbyś zadowolony zamiast płacić 160 bez zniżek rocznie i nawet jak w styczniu jest w miare ciepło to sobie śmigasz a tak wykupujesz OC.A do KS-Ridera przeglądu jak nie jeżdzisz nie musisz robić. Mnie bardziej denerwuje że na AC od kradzieży mam zwyżke za wiek 30% bo nie ma rozgraniczenia na zwyżki tylko za jazde. A OC bez zniżek to dwa baki więc o co nerwy. A co do ochrony przed cwaniaczkami...nie rozumiesz jakby nie ciągłość to wielu by kombinowało i jeżdziło sobie choć troche bez OC a tak liczą że kiedyś może ktoś dojść że nie było ciągłości i zapłacą o wiele więcej!!!!

..nie rozumiesz jakby nie ciągłość to wielu by kombinowało i jeżdziło sobie choć troche bez OC a tak liczą że kiedyś może ktoś dojść że nie było ciągłości i zapłacą o wiele więcej!!!!

Ciaglosc liczy mi sie rowniez gdy sprzet zarejestrowany jest sezonowo.

;)

A jakby z wyliczeń ubezpieczycielom wyszło że skoro jednak część teraz płacących nie płaci to by podnieśli zwykłe stawki i byś płacił rocznie nie wiem 300-400zł to byłbyś zadowolony zamiast płacić 160 bez zniżek rocznie i nawet jak w styczniu jest w miare ciepło to sobie śmigasz a tak wykupujesz OC

zasada jest prosta ci co nie płaca i tak nie będą płacić......nawet jak Oc będzie po 10 zł to stwierdzą łeeeeeeeeeeeee i tak nie mam prawka jak mnie złapią mam prze**** lepiej se 4 piwa kupie więc na tą grupe nie wpłyniemy .........

a to co przedstawiłeś to ślepy zaułek bo podniosą OC to kilku stwierdzi drogie to na trasie którą jeźdzxe nie stoją to nie zapłace albo wyrejestruje.........za rok stwierdzą że jest 10 mniej i znowu podniosą stawke........i martwe koło sie zamyka.....

nie rozumiesz jakby nie ciągłość to wielu by kombinowało i jeżdziło sobie choć troche bez OC a tak liczą że kiedyś może ktoś dojść że nie było ciągłości i zapłacą o wiele więcej!!!!

napisałem już ci co chcą jeździć bez OC pozbywają sie papierów proste .........mało kto mając dobrego sprzęta ryzykuje jazde bez prawka ale mając jawke za 300 zł mało kto to prawko ma .......a skoro nie ma prawka to boi sie kontroli skoro boi sie kontroli to po co ma płacić OC ?? skoro boi sie kontroli to po h.... mu w ogóle dokumenty ?? i tak na częsci sprzeda z zyskiem........

nie ma czegoś takiego jak choć troche bez OC za każda zwłoke na Oc płaci sie kare podobno wystarczy kilkudniowa wiec jak już ktoś płaci to płaci w terminie bo na tym że nie zapłaci teraz tylko za miesiąc tylko straci.........

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Thefex wyzywasz , unosisz sie.... po co? Modowi nie wypada ;)

Prawa nie zmienisz ...

Nerwy lepiej schowaj do kieszeni i wyluzuj bo widzę,że bardzo emocionalnie podszedłes do tematu.

Szkoda tracić energię ..

powiedzmy że mam w życiu taki etap, w którym dostrzegam bezsensowność i zawiłość naszego ustroju i bezsensowność wielu przepisów, poza tym ciągłe nakładanie opłat na szarego obywatela i ru***nie go w tyłek na sucho przez dobre, opiekuńcze państwo, które nie robi niczego konkretnego. zeby chociaz te drogi kwa mać zrobili...

ech... a uprzedzajac niektore idiotyczne komentarze.. przeprowadzac sie do innego kraju nie mam zamiaru, bom Polak jest i w Polsce dom mój... co z tego, że wkurzają mnie jego niedomagania...

p.s.

a mod to co? trędowaty, że się pożalić nie może? :smile:

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

Thefex doskonale Cie rozumie :smile:

Zastanawiałęm się też co można zrobić w tym kierunku żeby ten durny w sumie przepis zmienić???

A to wszystko dlatego że przyszło do mnie wezwanie do zapłaty OC za auto które już jest złomem i nigdy nie wyjechało za granice mojego podwórka bez opłaconego OC:/ i tak zapewne przyjdzie mi zapłcić horendalną wręcz sumę za to że auto stało nie używane:/

A to wszystko dlatego że przyszło do mnie wezwanie do zapłaty OC za auto które już jest złomem i nigdy nie wyjechało za granice mojego podwórka bez opłaconego OC:/ i tak zapewne przyjdzie mi zapłcić horendalną wręcz sumę za to że auto stało nie używane:/

a i wlasnie o tym pisalem w moim poprzednim poscie - napisales to dla wszystkich "niedowiarkow", ktorzy uwazaja, ze nie trzeba placic OC "jak moto gnije w garazu" - niestety -> ale trzeba :banghead:

ech.. to 1/2 mojej wyplaty z budowy pojdzie na niezaplacone OC z KLRa i KTMa... razem z 500 zl...

ku..wa... i co? moze mi dalej powiecie, ze to mało?

a mogłbym za ta kase mieć np nowy tłok albo ekskluzywną dziwkę na 1h :icon_mrgreen:

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

• 2 tygodnie później...

Widzę, że niektórzy zaliczają się do grupy motocyklistów-teoretykow, których zainteresowanie jednośladem ogranicza się do narzekania "że to takie drogie".

Powiem tak, jeśli Ci się nie podoba płacenie OC, to go nie płać,

albo wysil się i zaoszczędź kilka złotych na ubezpieczenie, i nie marudź jak baba.

Zmieniając nieco temat powiem tak. Dostałem ostrzeżenie i miałem bana na tym forum (nikt nie wytłumaczył mi w jaki sposób złamałem regulamin), ale jak widzę MODERATORA zachowującego się jak Thefex, dochodzę do wniosku że mogłem dostać bana za fakt, że nie bluzgam kolegów na forum, nie obrażam Polaków i szanuję moją ojczyznę.

Z poważaniem,

NW

Edytowane przez radiomaniak