michalwariat Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Witam! Ostatnio dużo rozmyślałem nad poprawianiem efektywności oświetlenia w mojej NSR 125. Pomyślałem ze zakupie coś konkretnego – żarówki Philips Blue Vision ale żeby wstawić H4 trzeba modyfikować mocowanie a nie chce żadnych patentów... no wiec poszukałem na allegro i znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/item324176468_zarow..._35w_od_ss.html i co o tym myślicie? Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Jak mówicie stanowczo nie to proszę o jakieś pomysły :bigrazz: (budżet na to max 100zł) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 zwykła żarówka, niebieskie szkiełko... szkoda kasy :/a jaki ty tam masz typ żarówki? vision philipsa jest produkowany w różnych typach. BTW nie kupuj tego niebieskiego szajsu, który tylko udaje jaśniejsze; jeśli już, to np. vision plusjsz ps. temat trafia do właściwego działu Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maderick Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 moja rada: kup mocniejsza żarówka i tyle i porządnie ją ustaw będzie najtaniej i powinno pomoc pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczi013 Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Mozesz pomyslec nad prawdziwymi xenonami koszt 219zł do 2lamp. Mozesz rowież zamontowac tylko do 1 lampy a w drugiej bedziesz mial normalną zarówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalwariat Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Mozesz pomyslec nad prawdziwymi xenonami koszt 219zł do 2lamp. Mozesz rowież zamontowac tylko do 1 lampy a w drugiej bedziesz mial normalną zarówke. myslalem o tym zeby zainstalowac na jedna lampe.... ale to juz konkretne modyfikacje itp juz lepiej zalatwic oprawke ktora przypasuje do zarowki H4 i zakupic cos mocnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczi013 Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Masz zapewne swiatla zasilane z akumulatora, kolega mial w swoim 2xH4 55/60W to jak zostawil na 1min wlaczone swiatła do mu akumulator siadal(nowy) jak juz chcesz to wsadz H4 35/35W... najsensowniej bedzie wsadzenie xenonu/bixenonu na 1lampe koszt 110zl.(kupujesz http://www.allegro.pl/item322373308_zestaw...uper_efekt.html a pozniej sprzedajesz drugi zarnik z przetwornicą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przeswit Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 ta niebieska żaróweczka to rzeczywiście bez rewelacji... miałem taką w moto jak kupiłem. trzy dni temu zmieniłem na zwykła H4. Muszę przyznać że jest lepiej, ale nadal oświetlenie w tym moto ssie (CBR 600 f1)... może kupie takie xenony. Zobacze, może jeszcze cos da się wyregulować. Ale w necie jest napisane, że xenony 35W dają takie światło, jak 55/60. czy to znaczy, że nic się nie poprawi? Czy ktoś z Was zamontował takie żarówki... a najlepiej w cbr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterek Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Masz zapewne swiatla zasilane z akumulatora, kolega mial w swoim 2xH4 55/60W to jak zostawil na 1min wlaczone swiatła do mu akumulator siadal(nowy) jak juz chcesz to wsadz H4 35/35W... najsensowniej bedzie wsadzenie xenonu/bixenonu na 1lampe koszt 110zl.(kupujesz http://www.allegro.pl/item322373308_zestaw...uper_efekt.html a pozniej sprzedajesz drugi zarnik z przetwornicą) W aukcji napisali, że komplet to: jeden żarnik i przetwornica. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczi013 Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Sorki nie doczytalem sie... np http://allegro.pl/item328904190_xenon_h1_h...ercedes_vw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ludwicjusz Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 witam, od dłuższego czasu noszę się z zamontowaniem xenona w kawie - miał już ktoś przyjemność stracenia dowodu z tytułu xenonu w moto? Czy może policja się nie czepia i wręcz można z tym na przegląd jechać? :biggrin: Bo wiem że w samochodach to ponoć ścigają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barti2 Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Ja mogę polecić taką żaróweczkęhttp://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=323834712Naprawdę świeci dużo mocniej niż zwykła.W samochodzie miąłem Philipsa Blue Vision i z częstotliwością co 6 miesięcy mi się przepalały.Teraz mam OSRAM H4 +90% NIGHT BREAKER i jestem zadowolony.Do motoru zakupiłem tą z linka i jak na razie jest Oki.A co xenonów w aucie, hmm ...Z policja powiem tak - zależy na jakiego Policjanta trafisz przy kontroli. Kolega ma i jest zadowolony (choć jak popada do dużo gorzej widać), miał tez kontrole i Policja się do tego nie przyczepiła. Ale pewno nie jedna osoba mogla mieć nie przyjemności z tytułu posiadania tego światła w samochodzie (oczywiście mówię o xenonach które samemu sie montuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4NIEK Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 tu jest w wersji na jedną lampę i z mniejszą przetworniną :biggrin:http://allegro.pl/item330655728_xenon_h1_h..._159_00_zl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 xenon niszczy odbłyśnik lampy za jakiś czas będziesz miał nie lustro tylko kawałek matowego p[lastiku i nigdy już nie wrócisz do starej żarówki a pozatym jak nie masz soczewki będziesz oślepiał innych kierowców co pewnie nie tobie będzie przeszkadzać ale panowie policjanci chyba nie będą zadowoleni kolega miał taki przypadek i stracił dowód a potem na przegląd i co - nową lampe kupił bo odbłyśnik starej się do niczego nie nadawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Polska przystępując do tzw. Porozumienia z roku 1958 zobowiązała się wzajemnie uznawać Regulaminy EKG ONZ stanowiące załączniki do ww. Porozumienia, a będące dokumentami normatywnymi określającymi wymagania techniczne. Regulaminy te normalizują między innymi parametry reflektorów i źródeł światła w nich stosowanych:• regulamin 37 – żarówki samo- chodowe,• regulamin 99 – gazowe, wyładowcze źródła światła (tzw. ksenonowe źródła światła),• regulamin 112 – reflektory z halogenowym źródłem światła,• regulamin 98 – reflektory z gazowym, wyładowczym źródłem światła• regulamin 48 – rozmieszczenie urządzeń świetlnych na pojeździe.Treść tych dokumentów (reg. od 81 do 100) dostępna jest na stronie: http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs81-100.html Nielegalne w świetle faktówZ analizy regulaminów pod kątem stosowania tzw. zamienników źródeł światła wynikają następujące fakty:• każdy reflektor może być bezpiecznie użytkowany, jeżeli co najmniej stosuje się odpowiednie źródło światła, którego oznaczenie jest naniesione, przeważnie w pobliżu miejsca jego mocowania;• zastosowanie jednoznacznie określonego źródła światła gwarantowane jest stosowaniem różnych oprawek i trzonków źródeł światła tak, aby nie można było zamontować w reflektorze przystosowanym do żarówki np. H4, żarówki H3, czy też gazowego wyładowczego źródła światła np. D1S lub D1R;• zapisy regulaminu 48 określają, że reflektory wyposażone w źródło światła dużej jasności (wysoka wartość strumienia świetlnego), a takimi są gazowe wyładowcze źródła światła, powinny być wyposażone w urządzenia oczyszczające szybę reflektora (tzw. spryskiwacze) oraz urządzenia samopoziomujące reflektor, ma to zapobiegać nadmiernemu olśnieniu powodowanemu przez rozpraszanie światła na zanieczyszczeniach osadzonych na szybach reflektorów, czy olśnieniu powstającemu w wyniku zmian kierunku emitowanego światła. Zastosowanie tzw. zamienników źródeł światła jest niezgodne z przepisami i może stanowić podstawę do wymierzenia mandatu lub niespełnienia wymogów niezbędnych do przedłużenia okresu ważności badań technicznych pojazdu. Prawo o ruchu drogowym Dz. U. Nr 108 Poz. 908 Art.66 ust. 4 p. 2: „Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nie odpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych” (Przepisami szczegółowymi, są w tym przypadku, regulaminy homologacyjne EKG ONZ).Co więcej dystrybucja i handel wyrobami nie posiadającymi (w tym przypadku) oznaczeń homologacyjnych właściwych dla reflektorów i dla źródeł światła jest nielegalny– określa to art. 68 Prawa o ruchu drogowym).W świetle przytoczonych faktów nie ulega wątpliwości, że zamiana żarówek na „zestaw ksenonów” jest całkowicie nielegalna i grozi konsekwencjami prawnymi i finansowymi. Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterek Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 witam, od dłuższego czasu noszę się z zamontowaniem xenona w kawie - miał już ktoś przyjemność stracenia dowodu z tytułu xenonu w moto? Czy może policja się nie czepia i wręcz można z tym na przegląd jechać? :icon_mrgreen: Bo wiem że w samochodach to ponoć ścigają... Solidne H4 zapodaj i będzie jasność :bigrazz: pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi