Skocz do zawartości

przerywacz kierunkowskazów BMW.

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na forum jest pewnie kilku dobrych elektroników dla ktorych mam pytanie: co to za elementy D16N05 92 50 HC ? Wyglada toto jak tranzystor. W plytke sa wlutowane dwie nozki, oraz jego obudowa.

Czy ciezko cos takiego dostac ? Ewentualnie jakies zamienniki ?

http://img379.imageshack.us/my.php?image=dscn1712pw7.jpg

http://img396.imageshack.us/my.php?image=dscn1716fx6.jpg

Choc mam juz sprawny przerywacz to moze udalo by sie i ten zreanimowac ?

Pozdrawiam

Z tego co wykopałem na necie to jest tranzystor mocy typu MOSFET z kanałem typu N. Dopuszczalne napięcie 50V, prąd 16A (trochę dużo mi sie wydaje jak na tą obudowe ale tak jest w kanych katalogowych). Możesz iść do Infolelektroniki na Jedności 18 albo do LARO na Jedności 19A (bardzo dobrze zaopatrzone sklepy). Jeżeli nie będzie takiego samego to na pewno sprzedawcy dobiorą jakiś zamiennik.pozdro

dzieki wielkie za pomoc. Rzeczywiscie chodzilo o ten rodzaj tranzystora. Zamiennik mieli tylko w "Infoelektronice" - troche wieksze prady wytrzymuje, ale obudowa o tych samych wymiarach. Tak na dobra sprawe to przez te elementy przeplywa prad rzedu 50W/12V.

Pozdrawiam

Dziś nawet do przerywacza kierunków daje się mikroprocesor :|

Nie od dzis, tylko juz od dosc dawna :biggrin: Zlacze przerywacza ma w sumie 12 wyprowadzen. Cena takiego nowego pudeleczka to ponad 300 PLN.

Edytowane przez ural_zgora

Tak :) Jeszcze PIC na dodatek, mało ludzi w Polsce się nimi bawi. Większe zainteresowanie jest chyba Atmelami

Ja znam więcej PIC-owców, niż Atmelowców, choć sam jestem z tej drugiej grupy.

Nie od dzis, tylko juz od dosc dawna :) Zlacze przerywacza ma w sumie 12 wyprowadzen. Cena takiego nowego pudeleczka to ponad 300 PLN.

Tak, a moc obliczeniowa większa niż komputera na pokładzie Apollo 11 :bigrazz:. On coś robi poza "mryganiem"? Nie ukrywam zaskoczenia tym pudełeczkiem.

• 1 rok później...

witam serdecznie

mam pytanie apropo tego przerywacza mam bmw r 1100 gs mam przerywacz 61.31-....... i nie działają mi kierunki po lewej stronie czym to może być spowodowane ???? czy można jakoś obejsc ten przerywacz tak zeby kierunki działały? albo jak to naprawic ewentualnie ile moż kosztowac naprawa a ile nowy

Bryś niedawno byłem tego samego zdania dziś mam regulator napiecia w CZ 6V w którym pracuje procesor i wreszcie jest spokuj.

Ostatecznie to dziś mikrokontrolery kosztują "grosze" w hurcie, a mają już całkiem pokaźne peryferia analogowe. Można tym wiele załatwić.

Daj więcej informacji o tym regulatorze. Ciekawi mnie to :) Możesz wysłać na PW, żeby nie zaśmiecać tematu.