Skocz do zawartości

Przerejstrowanie motocykla z tej samej gminy

Tobik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kumpel ma motocykl,bedzie sprzedawał. Mieszkamy niemalże w tym samym miescie. Motór jest zarejstrowany normalnie,ma normalne blachy, Co trzeba zrobic zeby przerejstrować go na siebie? biore umowe kupna-sprzedaży, dowód, karte pojazdu i cos jeszcze? Co trzeba w skarbówce załatwić? Czy najpierw należy do skarbówki się udać? jakies PCC cos tam wypełniać? Pomóżta:)

Pozdrawiam serdecznie.

wszystko normalnie (pełnego opisu procedury sam sobie poszukaj, nikt nie będzie hodował twojego lenia) za wyjątkiem tego, że nie zmieniasz tablic - czyli tyle taniej. i AFAIK szybciej, bo sprawdzając na miejscu nie wydają ci tymczasowego dowodu rejestracyjnego

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

AFAIK szybciej, bo sprawdzając na miejscu nie wydają ci tymczasowego dowodu rejestracyjnego

jsz

no nie wiem, ojciec rejestrowal ze 2lata temu samochod z tego samego powiatu (ten sam urzad) i wydali normlanie tymczasowy twierdzac ze taka jest procedura i nic na to nie poradza.

no nie wiem, ojciec rejestrowal ze 2lata temu samochod z tego samego powiatu (ten sam urzad) i wydali normlanie tymczasowy twierdzac ze taka jest procedura i nic na to nie poradza.

o, to ciekawostka. wydanie tymczasowego dowodu miało służyć wg. tego, jak mnie informowano, sprawdzeniu poprawności danych w innym urzędzie; skoro pojazd jest zarejestrowany w tym samym i nie muszą przesyłać papierów - teoretycznie nie powinni być zmuszeni do wydawania "mientkiego". cóż, to akurat mniej istotne

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

bo sprawdzając na miejscu nie wydają ci tymczasowego dowodu rejestracyjnego

jsz

Niestety nie. Wydaja Ci tymczasowy, bo sobie go drukuja na drukarce atramentowej na specjalnych druczkach, a "prawdziwe" dowody sa produkowanie w PWPW.

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)

pełnego opisu procedury sam sobie poszukaj, nikt nie będzie hodował twojego lenia

Tak się składa, że szukałem w necie i dupa. Ale być moze gdzies jest. Nie moglem sie dowiedzieć co nalezy zrobic w urzędzie skarbowym i dalej nic nie wiem. Prosze o pomoc, albo jakiś link. A lenia nie mam i se wyraszam :crossy:

Tak się składa, że szukałem w necie i dupa. (...)

nie mogę się nie zgodzić... choć prawdopodobnie mamy coś innego na myśli :flesje:

link

z piw nadal lubię żywca, ale nie pogardzę również dobrym porterem ;)

czyli jeszcze raz: skarbówka złożyć i opłacić pcc, wydział komunikacji złożyć wszystkie papiery i zmienić dowód, oddział ubezpieczyciela przepisać polisę, w wyznaczonym terminie wrócić po twardy dowód do wk. terminy obowiązkowe podane w linku. w razie komplikacji miło się uśmiechać i dopytać odpowiedniego urzędnika co masz zrobić

jsz

[R. Kapuściński]