Skocz do zawartości

Rejestracja z Francji

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic Cagive planet 125 na francuskich blachach. Matka mowi ze nie bo ostatnio jak sprowadzala samochod z zagranicy i za pozno poszla do urzedu celnego aby zglosic przekroczenie granicy to zaplacila kare. Są jakieś terminy na motocykle, co musze miec aby to spokojnie zarejestrowac i gdzie musze sie udac ? Z gory wielkie dzieki za pomoc :flesje: I jak mozna to piszcie konkrety :bigrazz:

jak kupujesz motocykl od kogos to masz miesiac na przerejestrowanie go w wydziale komunikacji, no u mnie to trwalo dluzej ale zadnej kary nie bylo

nie zauwazylem ze bardziej chodzi ci o urzad celny :bigrazz: no trudno

Edytowane przez personPILA

twoja mama mówiła u urzędzie celnym. w rzypadku samochodów , jak rejestrowałem to musisz uwarzac na daty. masz 7 dni albo 3 nie pamiętam na zgłoszenie do UC i opłacenie akcyzy OD DNIA PRZEKROCZENIA GRANICY!! czyli nikt nie wie kiedy ją przekroczyłeś:) tylko nie możesz zrobic tak że masz badanie techniczne np. 01.12 a ty piszesz w uc że granice przekroczyłeś 14.12:) w przypadku motocykli nie ma opłaty celnej jak i recyklingowej(500zł). no to chyba na tyle.

Chce kupic Cagive planet 125 na francuskich blachach. Matka mowi ze nie bo ostatnio jak sprowadzala samochod z zagranicy i za pozno poszla do urzedu celnego aby zglosic przekroczenie granicy to zaplacila kare. Są jakieś terminy na motocykle, co musze miec aby to spokojnie zarejestrowac i gdzie musze sie udac ? Z gory wielkie dzieki za pomoc :flesje: I jak mozna to piszcie konkrety ;)

A po co chcesz isc do UC???Kupujac motocykl nie musisz.Pierwsza zecz to tlumaczenie dokumentow,druga przeglad tech.trzecia Urzad Skarbowy i ostatnia to wydzial komunikacji.Pozdrawiam.

Piotr

Ja ściągałem swoje moto z Francji i nie było problemów. Z Francji musisz mieć dowód rejestracyjny oraz umowę kupna sprzedaży lub fakturę zakupu. Idziesz do tłumacza, tłumaczysz te wszystkie papiery. Następnie idziesz do Urzędu Skarbowego i składasz deklaracje VAT-24. W momencie gdy czekasz na zaświadczenie z urzędu (może to potrwać nawet jakiś tydzień, dwa) robisz przegląd zerowy i gotowe. Teraz jeszcze Wydział Komunikacji i pozostaje jeździć...