juliusz55 Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Witam Kolegów,Drag 650/1998rZ pomocą serwisówki doszedłem, że pompa nie włącza się, ale jest dobra. Sterowana jest przekaźnikiem, (280 pln oryginał) który nie podaje napięcia na zacisk pompy. Zwarłem więc na krótko, zadowolony, że przechytrzyłem technikę. Pompa , owszem, właczyła się, ale pracowała ciągle... no i polała się benzyna strumieniem na ziemie...Zwykle po włączeniu zapłonu chwile napełniała (terkotała) gaźniki i stawała. Pytania :1. Czy przekaźnik padł ?2. Czy pompa jest w jakiś sposób sterowana - wł/wyłącz w zalezności od potrzeb ?3. Czy ktoś ma jakis pomysł na tańszy przekaźnik ? Pozdrawiam Julisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Breżniew Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Zrób zdjęcie tego przekaźnika , może jego układ połączeń lub masz schemat elektryczny do swego moto. Tak będzie łatwiej. Jeśli jest to zwykły przekaźnik typu cewka elektromagnesu ze stykami to żaden problem zastąpić go jakimś samochodowym za kilkanaście pln. Ważny jest tylko układ łączenia zastyków i max prąd łaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R2D2 Opublikowano 17 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 Witam Kolegów,Drag 650/1998rZ pomocą serwisówki doszedłem, że pompa nie włącza się, ale jest dobra. Sterowana jest przekaźnikiem, (280 pln oryginał) który nie podaje napięcia na zacisk pompy. Zwarłem więc na krótko, zadowolony, że przechytrzyłem technikę. Pompa , owszem, właczyła się, ale pracowała ciągle... no i polała się benzyna strumieniem na ziemie...Zwykle po włączeniu zapłonu chwile napełniała (terkotała) gaźniki i stawała. Pytania :1. Czy przekaźnik padł ?2. Czy pompa jest w jakiś sposób sterowana - wł/wyłącz w zalezności od potrzeb ?3. Czy ktoś ma jakis pomysł na tańszy przekaźnik ? Pozdrawiam Julisz Sterowanie pompy dziala tak ze sterownik dostaje impulsy zaplonowe z modulu i wlacza plus na pompe.Im wiecej impulsow ( wieksze obroty ) tym czesciej zalacza pompe.Sugerowal bym sprawdzenie polaczen zasilania sterownika pompy i czy impulsy docieraja to tego sterownika . Pozdrawiam Mariusz K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juliusz55 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Sterowanie pompy dziala tak ze sterownik dostaje impulsy zaplonowe z modulu i wlacza plus na pompe.Im wiecej impulsow ( wieksze obroty ) tym czesciej zalacza pompe.Sugerowal bym sprawdzenie polaczen zasilania sterownika pompy i czy impulsy docieraja to tego sterownika . Pozdrawiam Mariusz K. Sterowanie pompy dziala tak ze sterownik dostaje impulsy zaplonowe z modulu i wlacza plus na pompe.Im wiecej impulsow ( wieksze obroty ) tym czesciej zalacza pompe.Sugerowal bym sprawdzenie polaczen zasilania sterownika pompy i czy impulsy docieraja to tego sterownika . Pozdrawiam Mariusz K.Bardzo dziękuję za posty. Serwisówka pokazuje połączenia, moduł jako czarną skrzynkę. Nie jest możliwe domyśleć się jego działania. Ze schematu wynika, że moduł przerywa obwód cewki przekaźnika pompy. Mam natomiast problem ze zidentyfikowaniem modułu. Konkretnie : gdzie jest i co robioraz jak sprawdzić , czy działa.Pozdrawiam.Julisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi