Skocz do zawartości

Kupno motocykla zarejestrowanego jako SAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!!!

Panowie!!!

Zlokalizowałem motocykl który chciałbym kupić ale jest on zarejestrowany jako SAM. Jest to LC4 która została sprowadzona z Niemiec. Nie wiem jeszcze dlaczego tak została zarejestrowana ale wydaje mi sie to dosyć podejrzane. Fura jest z 2005 roku. Jakie problemy mógłbym mieć z tym motocyklem oprócz odsprzedaży...

Jak z przeglądem i czy przy rejestracji takiego motocykla facet musiał przedstawić jakieś dokumenty??

stawiałbym na kradziony albo podzwonny z zakazem powtórnej rejestracji (a tym samym bez oryginalnych dokumentów). tak czy inaczej AFAIK śmierdzi

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jeżeli sprzedawca osobiście go rejestrował jako SAM to powinien mieć między innymi opinie rzeczoznawcy i zaświadczenie o nabiciu nowego numeru ramy ze stacji diagnostycznej i tam masz wszystko opisane, jaki pojazd, jakie nr silnika itd bez tego nie ma mowy o zarejestrowaniu na SAM. Kiedyś przerabiałem ten temat z samochodem to w opinii były nawet oznaczenia homologacyjne lamp i nr książeczki spawacza który dokonywał mi prace spawalnicze. Sprawa wygląda inaczej jak już takiego kupił wtedy tylko sprawdź czy nie został zarejestrowany zanim został wyprodukowany :wink:. Jak się okażę że moto jest kradzione to raczej nic ci nie zrobią tylko stracisz motocykl i wtedy możesz jedynie dochodzić swoich praw ze sprzedającym na drodze cywilnej. A tak poza tym takie papiery to skarb...

Dzięki za szybką odpowiedź Panowie!!

Sytuacja wygląda następująco. Facet twierdzi, że sprowadzali mu motor i szlag trafił papiery ponieważ zwinęli im gdzieś na trasie dokumenty. Aby furę zarejestrować musiał pokombinować. Zrobił projekt ramy, załatwił papiery od spawacza i jakoś przeszło. Na stacji diagnostycznej przybili mu nową tabliczkę znamionową i zarejestrował motocykl bez problemów. Troszkę to wszystko naciągane i trochę się boję. Co będzie jak ktoś zapyta o resztę części??? Silnik też sobie zrobił....

Szkoda troszkę bo fura jest fajna. Sprawdziłem czy nie jest kradziona w Polsce na podst. nr silnika. Jeżeli komuś np. zginęła bo taką ewentualność trzeba brać pod uwagę to tylko za granicą.

Tak czy inaczej przesrane. Co robić???

numery silnika już nie obowiązują. wiec w dowodzie ich nawet niema. Kmbinacja jakaś był to wiadome.jeśli chodzi o zgubienie papierów np z niemiec zawsze można iśc do wydziału kom w niemczech i wydadzą wturnik, ale to kosztuje i trzeba sie trocheznac na rzeczy. jeśli nie widnieje jako skradziony to bierz, tylko będziesz sie przhy sprzedaży tak samo tłumacyzł...

Tak czy inaczej przesrane. Co robić???

co to znaczy gdzieś na trasie? jak po tamtej stronie, to nie przejechałby przez granicę, czyli należy wnioskować, że po tej. a skoro tak, to IMHO powinien mieć przynajmniej papiery celne - jakiś dowód przewiezienia przez granicę, nie wiem co się tam wystawia teraz (albo wystawiało, jak kupił)

tak czy inaczej - jeśli tego nie wyjaśnisz, a się zdecydujesz, kupujesz ze świadomością że nabywasz potencjalne kłopoty. osobiście dałbym sobie spokój

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]