Skocz do zawartości

smarowanie rollgazu

finalcell
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A pytanie moża ten ciężarek z kierownicy jakimś sposobem wydłubać albo chcoiaż jak to jest mocowane bo wraz ze śrubą kręci mi sie wkład kierownicy

Odciągnij go do siebie i odkręcaj.

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

dzisiaj miałem czas pooglądać to i tak

-sprzężyna przy gaźniku odbija nie jakoś super mocno ale sprzężynuje :]

-do linek wpuściłem po kropelkach oleju i pojeździłem

-przewody puszone są dobrze tak jak powinny

- tylko na jednej lince mam regulacje, to jest ciągnąca i zostawiłem na niej luzu troche

i nadal nie wraca, albo robi to bardzo wolno nie wiem co robie źle

No hej,

tak jak mówiłem wcześniej, zdejmij z kierownicy rolgaz wraz z konsolą, potem skręć konsolę i trzymając ją razem z rolgazem w ręce sprawdź, czy powraca. Jeżeli dalej nie powraca lub powraca bardzo powoli, to muszą być linki. Jeżeli natomiast widać znaczną poprawę w działaniu, to na kierownicy występuje tarcie. Zobacz czy kierownica nie ma jakichś zadziorów, głębszych zadrapań, czy końcówka kierownicy nie dociska za bardzo. Jeżeli posmarowałeś kierownicę smarem to go usuń.

pozdro

Edytowane przez viktor24

tyle że ja nie moge zsunąć rollgazu bo ciezarek mi przeszkadza, a coś padło w środku w kierownicy chyba bo cały jej środek sie kręci razem z ciężarkiem

a na linkach problem chyba można wykluczyć nasmarowane z luzem, sprzężynka od gaźnika chodzi

próbowałem go odciągać we dwuch to robiliśmy jeden ciągnął z całej siły drugi kręcił jutro podejście numer 3 :]

pytanie a czy moje cięzarki też tak wyglądają http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal...82/20/355822073 chodzi mi o tą śrube z drugiej strony czy do niej nie idzie sie dostać, czy to działa na zasadzie rozpierania tej gumy ?

Edytowane przez finalcell

Fotka nie działa. Ciężarki są zazwyczaj mocowane tak że nie mają z tyłu zakontrowanej nakrętki. Trzeba to zdjąć próbując jakoś przyblokować śrubę czyli ciągnąć za ciężarek :D

Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S

tyle że ja nie moge zsunąć rollgazu bo ciezarek mi przeszkadza, a coś padło w środku w kierownicy chyba bo cały jej środek sie kręci razem z ciężarkiem

a na linkach problem chyba można wykluczyć nasmarowane z luzem, sprzężynka od gaźnika chodzi

próbowałem go odciągać we dwuch to robiliśmy jeden ciągnął z całej siły drugi kręcił jutro podejście numer 3 :]

pytanie a czy moje cięzarki też tak wyglądają http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal...82/20/355822073 chodzi mi o tą śrube z drugiej strony czy do niej nie idzie sie dostać, czy to działa na zasadzie rozpierania tej gumy ?

Jeżeli chodzi o ciężarki to na pewno są z gumami rozporowymi. Problem w twoim przypadku polega na tym, że śruba skorodowała i nakrętka która powinna być zalakowana w gumie obluzowała się... W tej sutacji pozostaje jedynie rozwiązanie siłowe:( kręcenie śrubą nic nie da:) masz dwa rozwiązania.

1. delikatnie rozwierć sam łeb śruby, zdejmij końcówkę, a potem wyciągnij gumę ze środka kiery.

2. jeżeli jest taka możliwość to podważ końcówkę śrubokrętem (wprowadź śrubokręt między końcówkę a kierownicę, tylko uważaj na rolgaz)

W zasadzie więcej solucji nie widzę

PS w razie co to mam ciężarki do opylenia:)

pozdrawiam i sorki za spam, jeśli kogoś tym wkurzyłem :evil:

poszło jako tako nie jest super extra, ale ujdzie w tłumie może nawet dobrze że gazu nie zamyka nagle

zrobiłem wszystko jeszcze raz :] miałem ciutek inne mocowanie ciężarków w kierze, do kiery wchodził metalowy pałąk z 6cm z taką gumą w kształcie korony i w to sie śrubą wkręcało ciężarek, ale kontra była ułamana a śruba usyfiona klejopodobną mazią

a co było obstawiam że linka powracająca była pokryta czymś biały najważniejsze że hula

całkiem inny komfort z jazdy

• 1 rok później...