adoado0 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Chciałbym się dowiedzieć czy jakoś powinno się wymieniać te "blaszki" od dolotu? To znaczy jednemu koledze pękły i wpadły do cylindra i narobiły trochę syfu dlatego pytam po jakim czasie by warto je wymienić ? Prawdopodobnie mam fabryczne od 99 niby nie dużo czasu ale kto wie. Poza tym czy jeżeli wymienie np na nowe Boyesen'a to doczuję jakiś efekt? Zapewne poprawi się reakcja na gaz ale czy to będzie zmiana znacząca czy jednak pomijalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmucik Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Na ogół w skuterach i pochodnych ścigaczach 2T niedużej pojemności membranki wymienia się 10tys km przebiegu.Jednak już po 5 tys można zajrzeć na nie w jakim są stanie.Co do zaworu, jego się praktycznie nie wymienia w ogóle, ale membranki jak najbardziej są one elementem, który się zużywa.Jeśli membrany sa już dosyć zużyte, wymienisz na nowe to napewno spostrzeżenia z jazdy będą inne niż na starch zużytych memebrankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adoado0 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (edytowane) Dzieki za odpowiedz. Jednak juz sie zdecydowalem na wymiane. Kilka osob powiedzalo mi dzis, ze roznica bedzie odczuwalna a poza tym przy okazji bede miec spokojna glowe. Zdecydowalem sie na Boyesen'a z serii Pro. Koszt z przesylka ok 100 zl wiec gra niewarta swieczki. Zakladam je na fabryczna "ramke". Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez adoado0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Na ogół w skuterach i pochodnych ścigaczach 2T niedużej pojemności membranki wymienia się 10tys km przebiegu.Jednak już po 5 tys można zajrzeć na nie w jakim są stanie.Co do zaworu, jego się praktycznie nie wymienia w ogóle, ale membranki jak najbardziej są one elementem, który się zużywa.Jeśli membrany sa już dosyć zużyte, wymienisz na nowe to napewno spostrzeżenia z jazdy będą inne niż na starch zużytych memebrankach. Możesz uzasadnić terminy wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmucik Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Możesz uzasadnić terminy wymiany? No tak jak napisałem niektórzy asekuracyjnie wymianiają po 10 lub nawet po 5 tys km.Jednak po takim przebiegu wystarczy jedynie sprawdzić ich stan. Żadko kiedy ulegają uszkodzeniu.Jedyne co to z biegiem czasu moga się zniekształcić, poładować albo coś takiego.Wtedy są problemy z moto, odpalanie, zachowanie silnika po odjęciu i dodaniu gazu. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 jeśli ogranicznik listków nie jest zdjęty, pracują w fabrycznym zakresie nie powinny pekac, mogą sie ewentualnie odkształcic, ale to praktycznie tylko w wypadku metalowych listków. nie widziałem żeby carbon sie odkształcał.. po drugie mam motor z przebiegiem 30 tys na fabrycznej membranie i listki sa oryginalne i jakos nie trzeba ich wymieniac, wiec twoje 10 tys nie wiem z kad sie zwieło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Listki carbownowe sie tez odkształcaja. Listki sie wymienia wtedy jak sie odkształca, zalezy to od grubosci materiału, wielkosci listka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gizmucik Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 No to zależy właśnie od rodzaju materiału membran, wielkości itp.Dlatego nie da się tak określic dokładnie po jakim przebiegu wymieniać membrany jedni już po 10 tys wymianiają bo im już coś zaczyna nie działać tak jak powinno inni przejeżdżają grubo ponad 20 a nawet 30 tys km i działa wszystko jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_dh Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja mam w swoim troche polamane wlasnie.. Juz tak kupilem mto ale dopiero teraz mam kase zeby je wymienic.. Zauwaze jakies roznice w pracy silnika i mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 w zależności od grubościiszywnosci listka można poczu różnicę. im miekszelistki tym lepij na niskich obrotach, im twardsze tym lepiej u góry. nie nalezy też przesadzac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_dh Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja nie mialem wyboru.. Po prostu zamowilem oryginalne :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi