jozik Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Witam!, Mam pytanie dotyczące braku prawa jazdy kat. A podczas zatrzymania przez policję osoby prowadzącej motocykl, która posiada jedynie prawo jazdy kat. B. Czego w takiej sytuacji możemy się spodziewać? (jakis mandat, czy moze pozegnanie sie z prawem jazdy?) ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixel Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Witam.W tym przypadku za brak jednej kategorii jest mandat w wysokości 300 zł. Prawa jazdy odrazu nie powinni wziąć ale jak Cię za którymś razem już złapią bez kat. A to nie wiadomo :biggrin: Mimo tego nie radził bym jeżdzić bez uprawnień, jaki to problem zrobić A? Edytowane 31 Marca 2008 przez Pixel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 (edytowane) Tak, dokłądnie jest 300zł, kiedyś złapano znajomego i własnie dostał 300zł. Powiedzieli mu ze gdyby nie miał zadnej kategorii wtedy 500zł. Ale to było przy wyrywkowej kontroli zdaje sie, a nie zatrzymaniu w wyniku popełnionego wykroczenia. Edytowane 31 Marca 2008 przez Arni GS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekj Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 z tego co wiem, to za brak kat. A gdy jednak posiadasz kat. B możesz spodziewać się : 1. mandatu 300 pln2. brak punktów karnych3. odholowanie motocykla na parking policji (koszty pokrywasz Ty) Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wachu666 Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 To jest brak jednej kategorii i wiele osob z tego korzysta. Jesli masz prawko "B" to wtedy czeka Cie 300 zlotych mandatu bez zadnych punktow karnych + zakaz dalszej jazdy (bo nie posiadasz uprawnien). W tym wypadku albo wezwiesz szybko znajomego/kolege, ktory posiada uprawnienia i bedzie mogl zabrac motocykl lub jesli nie jestes w stanie tego zrobic to policja odholuje motocykl na parking policyjny (koszty). Tez sie nad tym zastanawialem, bo skoro mam A1 to moge jezdzic samochodem na "B" i tylko mandat mnie czeka (w przypadku nauki przed egzaminem u mnie na wioskach) ale jest jeden feler!W razie wypadku sprawa ma sie juz gorzej i nie ma jednoznaczej odpowiedzi, co sie dzieje, ale wtedy wine ponosisz Ty i ubepieczyciel moze odmowic Ci wyplaty odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi