Skocz do zawartości

Jazda motocyklem posiadając prawo jazdy kat. B :l

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!,

Mam pytanie dotyczące braku prawa jazdy kat. A podczas zatrzymania przez policję osoby prowadzącej motocykl, która posiada jedynie prawo jazdy kat. B. Czego w takiej sytuacji możemy się spodziewać? (jakis mandat, czy moze pozegnanie sie z prawem jazdy?) ?????????

Witam.

W tym przypadku za brak jednej kategorii jest mandat w wysokości 300 zł. Prawa jazdy odrazu nie powinni wziąć ale jak Cię za którymś razem już złapią bez kat. A to nie wiadomo :biggrin: Mimo tego nie radził bym jeżdzić bez uprawnień, jaki to problem zrobić A?

Edytowane przez Pixel

Tak, dokłądnie jest 300zł, kiedyś złapano znajomego i własnie dostał 300zł. Powiedzieli mu ze gdyby nie miał zadnej kategorii wtedy 500zł. Ale to było przy wyrywkowej kontroli zdaje sie, a nie zatrzymaniu w wyniku popełnionego wykroczenia.

Edytowane przez Arni GS

z tego co wiem, to za brak kat. A gdy jednak posiadasz kat. B możesz spodziewać się :

1. mandatu 300 pln

2. brak punktów karnych

3. odholowanie motocykla na parking policji (koszty pokrywasz Ty)

Jacek

To jest brak jednej kategorii i wiele osob z tego korzysta. Jesli masz prawko "B" to wtedy czeka Cie 300 zlotych mandatu bez zadnych punktow karnych + zakaz dalszej jazdy (bo nie posiadasz uprawnien). W tym wypadku albo wezwiesz szybko znajomego/kolege, ktory posiada uprawnienia i bedzie mogl zabrac motocykl lub jesli nie jestes w stanie tego zrobic to policja odholuje motocykl na parking policyjny (koszty).

Tez sie nad tym zastanawialem, bo skoro mam A1 to moge jezdzic samochodem na "B" i tylko mandat mnie czeka (w przypadku nauki przed egzaminem u mnie na wioskach) ale jest jeden feler!

W razie wypadku sprawa ma sie juz gorzej i nie ma jednoznaczej odpowiedzi, co sie dzieje, ale wtedy wine ponosisz Ty i ubepieczyciel moze odmowic Ci wyplaty odszkodowania.