Gość Zbycho Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 ... benzyna z odpisem VAT, ... Serio odpisujesz VAT od benzyny :icon_eek: :) Wg. mojej wiedzy jest to niemożliwe ... ale ... co ja wiem .... :biggrin: ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 O ile ma zarejstrowany pojazd jako ciężarówkę (inne takie obostrzenia, bo koło tego też było grzebane), to nie widzę przeciwwskazań.....Olsen, spoko. Ja mam zarejestrowana działalność i nawet chcę ja rozwijać! PO prostu trzeba liczyć wyższe koszta działania i tyle. Bo inaczej człowiek osiwieje, a i tak nic nie ugra.... vide słynny przypadek piekarza z Legnicy, który został zbankrutowany bo oddawał niesprzedany chleb bezdomnym... i inne takie... Cytuj Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zastanawiam się, czy nie byłoby stosowne wysłanie szczerego do bólu "listu zapoznawczego" (zawsze może być [pół]anonimowy) do US-u, któremu bym podlegałI co by to dało, jak myślisz? Wysłałbym zapytanie, jak panie urzędniczki/panowie urzędnicy zapatrują się na mój konkretny przypadek: skuter do zleceń w obrębie Warszawy, motocykl do jeżdżenia za chlebem po całej Polsce (jeżeli prowadziłbym działalność o zasięgu ogólnokrajowym)*, książki i nie tylko ściągane z zagranicy na koszt firmy, wydatki związane ze służbowymi podróżami zagranicznymi (konferencja na Ko Tao :biggrin: ), dwa warianty (WDG jako jedyne/dodatkowe źródło dochodu), itd., itp. Zapewne uzyskałbym szczegółową odpowiedź, po lekturze której (zwłaszcza między linijkami :bigrazz: ) podjąłbym decyzję, czy warto się pakować w działalność gospodarczą, mając kilka innych opcji życiowych. *Być może byliby mi jeszcze wdzięczni, że stawiam sprawę jasno i uczciwie, wrzucając w koszta prowadzonej działalności tańszy pojazd (skuter, którym jeździłbym za zleceniami po Warszawie), a nie droższy (motocykl, który de facto służyłby mi głównie do szeroko pojętej rekreacji - przy założeniu, że nie jeździłbym tłumaczyć pod Toruniem, w Krakowie czy na Dolnym Śląsku). dlatego na firmę kupiłem T4 2.5 benzyna z odpisem VAT, motocykl prywatnie, a faktury za paliwko, olej, klocki lecą na firmę :)Eeee, to może nie chwal się publicznie? ;) Wiesz, ja nic nie mówię, ale po co samemu na siebie bacik kręcić? Znaczy działasz właściwie, ale chyba nie trzeba się tym chwalić, nie? :bigrazz:Widzisz, Ty popierasz kombinowanie w narodowym stylu, ja jednak wolę móc działać uczciwie (w tym przypadku odliczać koszty zakupu i eksploatacji jednośladu od kosztów uzyskania przychodu - tak to się chyba nazywa :icon_eek: ), a nie, tak jak wyżej napisałem, kombinować jak koń pod górę, przy okazji sponsorując samochody obojgu rodzicom - częściowo (tj. w lwiej części) na koszt państwa. vide słynny przypadek piekarza z Legnicy, który został zbankrutowany bo oddawał niesprzedany chleb bezdomnym...I takich ludzi mi żal - którzy działali w dobrej wierze i obróciło się to przeciwko nim. Dlatego urzędnicy nie mogą być w takich szczególnych przypadkach bezduszni, tylko muszą wykazywać się elastycznością!Notabene, w owym okresie, gdy sprawa była głośna, jeździłem za fuchami m.in. właśnie do Legnicy.Gdybym miał wówczas WDG, to zapewne i paliwo do motocykla, i bilety kolejowe wrzucałbym w koszty prowadzenia działalności (nie miałem działalności gospodarczej, a i tak koszty przejazdów mi zwracano). Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi