_SB_ Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Witam, Uruchomiłem zephyra po "zimowaniu" jakiś miesiąc temu i zauważyłem, że w tylnym kole powietrze szybko obniża się ciśnienie. Ostatnio w ciągu dwóch dni ciśnienie spadło z 2.3 do 1.5. Co mi przychodziło do głowy:1. Wentyl puszcza - po dokręceniu mocniejszym zaworka (tego dzyngla w środku) tak samo schodzi powietrze. 2. Źle założona opona - była zmieniana parę miesięcy przed zimowaniem - wtedy jeszcze powietrze tak nie schodziło. Podejrzewam też to, bo zmieniana była zwykłą łychą, stara przy zdejmowaniu została uszkodzona - nie do użytku. Gdyby jednak wygięli felgę czy źle skleili, to raczej bym to zauważył jeszcze przed zimowaniem - czy mogłoby się to odezwać po zimowaniu dopiero? 3. Po prostu dziura. Jak zdiagnozować usterkę? Wjechać kołem do głębokiej kałuży i patrzeć? Przyczepić szczelnie kondona do wentyla i patrzeć czy się nadmucha? Codzienne uzupełnianie powietrza jest na dłuższą metą męczące, szczególnie że ostatnimi czasy końcówki kompresorów na stacjach lubią znikać :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 woda z mydlem, posmaruj wpierw okolice wentylka, a potem cala reszte. zobacz jeszcze na sama gume, czy nie ma mikropekniec, jak zobaczysz, to bedziesz wiedzial o co biega. taka pajeczynka na gumie. dobra guma jest jednolitej konsystencji. a patrzyles w ogole czy nie ma nic wbitego, jakiejs dziurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_SB_ Opublikowano 28 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 woda z mydlem, posmaruj wpierw okolice wentylka, a potem cala reszte. zobacz jeszcze na sama gume, czy nie ma mikropekniec, jak zobaczysz, to bedziesz wiedzial o co biega. taka pajeczynka na gumie. dobra guma jest jednolitej konsystencji. a patrzyles w ogole czy nie ma nic wbitego, jakiejs dziurki? Jeszcze nie szukałem czy jest coś wbite, w garażu posiedzę trochę w weekend, to się zajmę problemem. Na razie zbieram sugestie :crossy: Guma jest dosyć nowa, także pajęczynki się nie powinny pojawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 WitamNo chyba nic prostszego..., sprawdzasz wentyl (woda z mydlem lub slina nakladana na wentyl)jesli przepuszcza to wymieniasz. Jesli to nie wentyl to chcac nie chcac serwis wulkanizacyjny i po klopocie...pozdrawiam Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin SF Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 jeżeli powietrze schodzi Ci w takim tempie to dziury nie zauważysz. Mi ostatnio w pół dnia zeszło z 1,5 do prawie kompletnego kapcia, ozywiście domyślałem się że dziura, ale na oponie nie było nawet śladu. Wentyl sprawdzisz jak wspomniano wyżej, a jeżeli to nie jest wentyl to i tak czeka Cię wizyta w wulkanizacji, nie zależnie od tego czy jest dziura, czy puszcza gdzieś przy feldze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_XJ Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 (edytowane) _SB_ cos mi sie wydaje ze kiepsko dbasz o sprzęta (temat o hamulcach) . . . Jeśli w kole utrzymywane jest zbyt niskie ciśnienie, brud i syf dostaje się między oponę a felgę powodując rozszczelnienie. Opona może być O.K.Jedź do wulkanizatora, niech sprawdzi. Prawdopodobnie wystarczy zdjąć oponę i wyczyścić felgę. Na przyszłość - kontroluj stan płyny hamulcowego i stan ogumienia - chodzi o Twoje bezpieczeństwo ! (jazda przy zbyt niskiem cisnieniu grozi trwałym uszkodeniem opony) Edytowane 28 Marca 2008 przez Pawel_XJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi