Piekarz Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Taaa napewno miałeś kilogramy nagaru i szlamu w nim.Ja bym pomyślał o lepszej ochronie silnika niż mineralny w sportowym silniku. Ja mam przebieg 20800km (przebiegu jestem pewien bo motor był kupiony od 1 właściciela i widać po stanie, że nie ma więcej przejechane) i wlałem mineralny...Boje się, że rozsypie się silnik jak zaleje syntetykiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk2 Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 No to co teraz zrobić zmienić czy zostawić go.A czy filtr też trzeba wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Teraz w GSXF wiem że napewno był lany półsyntetyk...przebieg 24tyś km i też zalewam syntetykiem bez strachu.Poczytaj tematy o olejach tam jest opisane czemu w silnikach motocyklowych praktycznie nie ma żadnych osadów itp. jeżeli olej był regularnie zmieniany a w miare nowym motocyklu z małym przebiegiem jest to bardzo prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk2 Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Troszkę danych o motocyklu rok 1992 przebieg około 65tyś sprowadzony z Francji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Dokladna nazwa to Motul 3000 20w50.A gosc ktury mi go polecil mówi ze jest dobry.Nawet w Plocku w serwisie Yamahy powiedzieli mi ze mineralny i zaden inny. no to podaj dokladny adres tego swerwisu zebym wiedzial gdzie nigdy ale to nigdy nie oddawac motocykla na serwis. takim olejem zalewa sie albo silniki o bardzo starej konstrukcji (duze luzy fabryczne) albo strasznego hebla. zerwanie filmu przy takiej gestosci to zaden problem a tym bardziej przy takim wysilonym silnikuj jak F2 dlaczego padake ja mam taki zalany bo motorek wpieprza mi olej to i zalałem go mineralnym a co i chodzi a mechanik polecał mi go również no to masz padake skoro żre oliwe Wcale nie musisz mieć padaki żeby zalać silnik olejem mineralnym...Kupiłem kawasaki ściągniete z Francji i nie wiedziałem jaki był tam wlany olej więc wlałem Castor GP 20w40 i nie widzę nic w tym nienaturalnego...Przynajmniej jestem pewny, że nie zatre panewek i nie będzie wycieków...zle mowisz. olej mineralny ma zdecydowanie inne wlasciowsci i do wysilonych silnikow sie nie nadaje. generalnie wlales zly olej a twoja pewnosc ze zrobiles dobrze jest tylko pozorna. na twoim miejscu zmienil bym olej jak najszybciej. Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk2 Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 No to koledzy doradzicie mi jakiś olej,a filtr mogę zostawić ten sam czy zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Przynajmniej jestem pewny, że nie zatre panewek i nie będzie wycieków...Spoko, i tak zanim silnik zatrzesz od dobrego oleju :wink: to pewnie wczesniej Ci rama popeka :flesje: A po co Ci super silnik ,skoro ramy nie bedziesz mial ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 ...Przynajmniej jestem pewny, że nie zatre panewek i nie będzie wycieków... tak tak Piekarz bzdurki niestety, zmieniaj szybko olej przynajmniej na polsyntetyk, bo w wysokich temperaturach ten olej nie jest juz tym co wlewales do motocyka, a syntetyk nadal w wysokich temperaturach utrzymuje swoje wlasciwosci...pozdrawiam Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1300 Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 WitamBorsuk ja tez jestem z Wloclawka i mialem CBR F2 z 1991r. zawsze lalem do niej syntetyk lub pol. Jak chcesz pogadac to zadzwon do mnie lub jutro mozemy sie umowic na miescie bo bede lecial swoim moto do Plocka :icon_mrgreen:.To sobie pogadamy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi