michoa Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 witam ja mam taki dowód mam wpisane pojemnośc silnika 78ccm i rodzaj/przeznaczenie pojazdu MOTOROWER jak z tym pójde do urzędu komunikacji to nie będa mnie ciągać po sądach ??czy podejrzewać o fałszerstwo dokumentów ?? pierwsza rejestracja według dowodu była w 2003........ Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alexrafi Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Pierwsza rejestracja według dowodu była w 2003........ Pierwsza rejestracja w kraju?? Prawdopodobnie jest jakiś wałek w dokumentach. Przepisy wyraźnie mówią: Motorower jest to pojazd nie przekraczający poj. 50ccm i prędkości nie przekraczającej 45km\h. Moto o poj. wyższej niż 50ccm zalicza się na kategorie A1 lub A A1 od 16 lat: motocykl nie przekraczający 125ccm i mocy nie przekraczającej 11kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Bylo kombinowane przy pierwszej rejestracji w kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 rejestrowane było w zgierzu w 2003 potem był przerejestrowany w 2006 (tak wynika z dowodu ten nowy jest bez numerów silnika) czyli jak pójde z tym do urzędu komunikacji to od razu mnie wsadzą czy dopiero przy kontroli policyjnej dostane 500 za brak prawka ?? Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Kupiłes motorower będacy przedmiotem przestępstwa, taraz każdy bedzie mógł cie ganiać jak bedzie chciał.Oddaj to ....... od kogo kupiłeś i tyle. Art. 272. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Art. 273. Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. dziekuje to tyle Edytowane 27 Marca 2008 przez leonstar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Kupiłes motorower będacy przedmiotem przestępstwa, taraz każdy bedzie mógł cie ganiać jak bedzie chciał. Mogl, ale czy chcial ? Przerejestrowanie polega raczej na przeklepanie danych ze starego dowodu i zgarniecie kasy. Czy moze sie myle ? PS. Nie namawiam do jazdy motocyklem bez uprawnien :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 możesz po prostu przerejestrować, ale ryzykujesz, że ktoś zwróci na to uwagę i każe wyprostować (albo zarejestrować jako motocykl) - np. skieruje na badania techniczne w celu ustalenia rzeczywistego statusu pojazdumożesz też sam wyprostować sprawę, rejestrując jako motocykl (78ccm), albo zmieniając cylinder (jak jest taka możliwość) na 50 i ciesząc się legalnym motoroweremwybór należy do ciebie :buttrock:jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 ale generalnie nie zgarnie mnie policja czy nie zabiorą papierka ,,do wyjaśnienia sprawy'' tylko w najgorszym przypadku odmówią rejestracji i skierują na badanie techniczne w celu ustalenia właściwego stanu pojazdu ?? a jakbym powiedział że nastąpił błąd przy rejestracji i poprzedni własciciel nie zauważył że powinno być 48 a nie 78 i chciałbym to wyprostować ?? to i tak bez kolejnego przeglądu sie nie obędzie ?? w dokumentach jest tylko honda hd06 nie ma wpisu mtx 80......... wiem bije sie w pierś moja wina i głupota że takie gówno kupiłem ale ja myślałem że może przepisy sie zmieniły czy że jeśli 45 nie przekracza to nawet 80 jest motorower ..... no kurde to było 2 razy rejestrowane OC jest w PZU na motorower i nikt by sie nie skapnąl że taka głupota jest ??2 razy urząd komunikacji to oglądał i raz ubezpieczalnia i co wszyscy przymkneli oko ????? przecież PZU na tym traci bo na motorower jest 40 zł OC a na motor 160 chyba i co nie skierowali sprawy do wyjaśnienia ?? Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Nie spotkałem sie żeby ktos z wydziału komunikacji albo ubezpieczyciel ogladali moto do oc, pisza co im da przegląd i tak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi