brzooza Posted March 16, 2008 Share Posted March 16, 2008 Witam Podczas wymiany filtra powietrza zauwazylem olej w airboxie. To pewnie z odmy (no bo skad). Mam pytanko czy to oznacza ze pierscienie puszczaja (silnik sie konczy) czy jest szansa ze to przez gorny stan oleju (mam moze nawet ciut ponad)?Jesli to przez gorny stan to czy moglo sie cos uszkodzic? czy jest szansa jak zminie olej i poziom oleju bedzie wlasciwy powinno byc ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszK30 Posted March 16, 2008 Share Posted March 16, 2008 Witam Podczas wymiany filtra powietrza zauwazylem olej w airboxie. To pewnie z odmy (no bo skad). Mam pytanko czy to oznacza ze pierscienie puszczaja (silnik sie konczy) czy jest szansa ze to przez gorny stan oleju (mam moze nawet ciut ponad)?Jesli to przez gorny stan to czy moglo sie cos uszkodzic? czy jest szansa jak zminie olej i poziom oleju bedzie wlasciwy powinno byc ok? gorny stan+jazda do odciecia=olej w airboxie dobrze, ze tylko tak to sie skonczylo, skoryguj ten stan, poki nie jest za pozno... pozdrawiam Quote Mechanika Motocyklowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leon84 Posted March 16, 2008 Share Posted March 16, 2008 Skąd się bierze preświadczenie, ,że jeżeli będzie oleju troche ponad stan to będzie lepiej dla silnika.Wiele osób tak robi - w samochodach i w motocyklach.A .. zaleje trochę więcej na wszeli wypadek.... ;) Po to jest określony max poziom oleju żeby go nie przekraczać! Skoro wiesz,że masz za dużo oleju to dlaczego jeszcze go nie spuściłeś? :icon_mrgreen: Czekasz aż sam wyleci >? No to wyleciał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzooza Posted March 16, 2008 Author Share Posted March 16, 2008 nie sposcilem dla tego, ze mechanik powiedzial wlasnie a "doleje jeszcze troche" Jezdzilem tak caly zeszly sezon. Teraz wyminiam filtr i niespodzianka. Obawiam sie wlasnie czy moglo sie cos przez to stac? tzn jezdzac tak caly sezon :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leon84 Posted March 16, 2008 Share Posted March 16, 2008 (edited) Upuśc oleju troche poniżej max i pośmigaj. Zobaczysz co się będzie działo.Czasami robi sie lekka mgiełka oleju w puszcze filtra po ostrym pałowaniu. Jeśli przy normalnej jeździe dalej będzie pluło olejem to znaczy,że jest kuku :PNiezłe podejście ..a doleje jeszcze trochę.. :) A mam 3 atm w kole.. dobije jeszcze troche... Edited March 16, 2008 by Leon84 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nitomen Posted March 16, 2008 Share Posted March 16, 2008 od jazdy na kole, tez sie zbiera tam olej :notworthy: Quote KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts