Skocz do zawartości

regulacja zaworów

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

cz.

1. powie mi ktoś jak busi być ustawiony tłok/wał do regulacji zaworów?Gdy odrkęce korek od strony cewki zapłonowej i kręce wałem to widze znaki: H oraz It .Na jakiej pozycji ma byc ustawiony wał?

2. a jak mam ustawić te zwory?na dolną granice?tj. ssące 0,05mm a wydechowe na 0,12mm ?Czy dać na ssące troche więcej luzu?

Ps.A co się stanie jeśli będzie zamały luz zaworowy?;] czy zapale wogule moto?

Edytowane przez grucha87

Wał musi być ustawiony w GMP na końcu cyklu sprężania (najprawdopodobniej IT ale zobacz do serwisówki). Zawory tzn luzy ustaw na zimnym silniku tak jak podaje serwisówka. Jak ustawisz za małe luzy to po rozgrzaniu silnika zawory mogą się niedomykać i nastąpi wypalenie gniazd albo zaworów = uszkodzenie głowicy

Ale w xt niema ściśle określone jest ssące od 0,05 do 0,10 mm.

wydech. od 0,12 do 0,17 mm.więc?

Bierzesz szczelinomierz i posługujesz się listkiem 0,05 dla ssacego i 0,015 dla wydechowego. W zależności od dokładności wykonania szczelinomierza (podane grubości są najczęściej tylko pobożnym życzeniem, na ogół listki sa grubsze) i twoich umiejętności powinieneś luzy ustawić w podanym zakresie. Wynik ostateczny zależy od tego czy ustawisz je bardziej lub mniej ciasno. Jesli zrobisz to nawet bardzo ciasno to i tak otrzymasz wartości zalecane przez fabrykę, bo masz się znaleźć w zakresie, a nie dokładnie ustawić na jakiś wymiar. Jak poćwiczysz i pojeździsz to zrozumiesz o co chodzi.