Skocz do zawartości

NOWY MOTOR Z USA

tra
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie proszę sie nie złościc, poprostu nie znalazłem tematu który bezpośrednio odpowiadał na moje pytanie.

W telegraficznym skrócie. Kupuję od gościa nowy motocykl z USA SUZUKI GSXR K7.

Proszę uprzejmie mi napisac jakie dokumenty muszę od niego otrzymac żeby nie miec problemu z rejestracja motocykla. Od człowieka dostaję wszystkie dokumenty - ja odpowiadam za tłumaczenie dokumentów oraz przegląd zerowy. Czytałem że konieczne jest opłacenie cła. Teraz jak to jestz VATEM czy gośc musi zaplacic vat czy on go nie placi a ja ide wypełniam do urzedu PIT 24 o zwolnienie z VATU???

Jak rejestrowalem poprzedni motocykl od dealera dostalem kartę pojazdu, i pani powiedziała że bez tego dokumentu nie zarejestruje mi motocykla. Wiec czy dostanę od niego kartę pojazdu czy nie??

Wyczytałem że powienen otrzymac następujące dokumenty:

-fakturę zakupu

-opłacenie cła

-akt własności to chyba jest karta pojazdu

-i niewiem czy ie oplacony VAT jak pisalem, jesli to nie w urzedze skarbowym wypelniam pit 24 o zwolnienie z vatu ale chyba ktos ten vat musi zaplacic zeby ja mogl wystąpic o zwolnienie tak na logike:D

dobra i ostatnia rzecz, gośc napisał że specjalnie zanizy fakture zakupu zeby zaplacic nizsze cło i jak to sie ma do ubezpieczenia w PZU. gosc bedzie odemnie chcial fakture zakupu która bedzie na 9tys PLN wiec mi go ubezpieczy na 9tys AC, kurde jak to bedzie:D musze miec AC wie panowe jak to wyglada czy poprostu sie fakture drukuje samemu np na 32tys motor kosztuje 25:) dziekuje pozdrawiam

chyba fakture US dostanę raczej napewno

kumpel poiwedział ze sprawa wygląda tak:

jeśli gościu da mi wszystkie papiery na mnie tzn fakture zakupu, dowód wlasnosci i clo+vatem oplacone na moje nazwisko to nie ma problemu przy rejestracji

jesli da m czesc papierów na siebie cześc na mnie to wogole mi go nie zarejestruja i wtedy on bedzie musial sam zarejestrowac na siebie i zrobic ze man umowe kupna sprzedazy ze mna i gra

mam pytanie co jest z kartą pojazdu czy zarejestrują mi bez niej mootcykl?

jakie dokumnety musze miec od gościa z US żeby je potem przetłumaczyc i zarejestrowac motorek bez problemu??

mam pytanie co jest z kartą pojazdu czy zarejestrują mi bez niej mootcykl?

AFAIK przy imporcie kartę pojazdu dostaniesz przy 1 rejestracji. oczywiście za pieniądze. chyba trudno podejrzewać hamerykanców, że będą wydawali polskie karty pojazdu do prywatnego eksportu, czyż nie..? :biggrin:

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

dobra czyli zgodnie z tym co piszecie, jeśli wszystkie dokumenty są na mnie to tylko tłumacze dokumenty (fakture, akt wlasnosci, clo) robie przeglad i rejestruje motocykl tak??

place jakies zwolnienie z vatu czy nie??

rozumiem ze gosc ktory mi sciaga motocykl placi clo razem z vatem??

Edytowane przez tra

place jakies zwolnienie z vatu czy nie??

tra, ile razy trzeba ci napisać, że nie ma żadnego zwolnienia z vat..? ty musisz ten vat zapłacić, więc jakie zwolnienie?

BTW w jednym z wątków dot. sprowadzania z usa, które tak skwapliwie olałeś, jest dokładnie podane ile trzeba i czego zapłacić przy prywatnym imporcie ze stanów. jak na takie agresywne zainteresowanie tematem to dość swobodnie ignorujesz archiwalne wiadomości :biggrin:

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

dobra czyli zgodnie z tym co piszecie, jeśli wszystkie dokumenty są na mnie to tylko tłumacze dokumenty (fakture, akt wlasnosci, clo)

papiery z cla sa po polskiemu wiec nie tlumaczysz :biggrin: faktury chyba tez nie trzeba. tylko TITLE

jesli papiery sa na ciebie tzn ze ty dokonujesz importu czyli musisz osobiscie lub przez agencje celna zalatwic oplaty celne (w tym vat) - liczone od ceny z faktury + transport.

BTW celnicy lubia zakwestionowac wysokosc faktury i wtedy chca bys placil clo od wartosci rynkowej w kraju

qrwa dalej nic nie kumam czy może mi to ktoś klarownie wytłumaczyc, nie cche wydac 25tys za cos z czym potem bede sie pie**olil i modlil nocami zeby mi zarejestrowali. ja sam do urzedu celnego nie jade , zalatwia mi to gosc od ktorego kupuje wiec wnioskuje ze papiery sa na niego, wiec ja ja potem moge zarejestrowac motocykl skoro nic nie jest na mnie??? jak nalezy to rozwiazac i co musze DOSTAC OD GOSCIA NA KOGO TO MA BYC ZEBY BEZ PROBLEMU ZAREJESTROWAC MOTOR Z USA??

ja nic nie sprowadzam ja siedze w domu w wawie i czekam na sygnal od goscia on dzowni mowi motor do odbioru jade pod wrocek i odbieram motor i dokumenty tylko jakie qrwa mac.

jeszua hmm link jak łaskaw pan będziesz:):biggrin:

wiec ja ja potem moge zarejestrowac motocykl skoro nic nie jest na mnie???

jeszua hmm link jak łaskaw pan będziesz:):P

ad. 1. nie możesz. jak możesz zarejestrować coś, co nie będzie na ciebie? myślisz choć ciut?

jeśli facet bierze fakturę na siebie, przewozi i płaci cło (on sam), to w którym twoim zdaniem momencie zostaniesz właścicielem pojazdu..?

ad. 2. tutaj jest kalkulacja. wolę się nie domyślać, co tym języczkiem w podziękowaniu masz mi zamiar zrobić :P

BTW tutaj też jest procedura. i jakbyś poszukał, to jeszcze w kilku tematach byś znalazł, zamiast pokrzykiwać i domagać się wspierania twojego wewnętrznego lenia :icon_evil:

jsz

[R. Kapuściński]

ad. 1. nie możesz. jak możesz zarejestrować coś, co nie będzie na ciebie? myślisz choć ciut?

jeśli facet bierze fakturę na siebie, przewozi i płaci cło (on sam), to w którym twoim zdaniem momencie zostaniesz właścicielem pojazdu..?

ad. 2. tutaj jest kalkulacja. wolę się nie domyślać, co tym języczkiem w podziękowaniu masz mi zamiar zrobić :P

BTW tutaj też jest procedura. i jakbyś poszukał, to jeszcze w kilku tematach byś znalazł, zamiast pokrzykiwać i domagać się wspierania twojego wewnętrznego lenia :icon_evil:

jsz

ad1. czyli rozumiem ze on go rejestruje i mi sprzedaje

ad2.dziekuje

ad3.dziekuje

jezyczek w ramach podziekowania:)

pytanie.. czyli jak gosc mi mowi ze daje mi dokumenty potrzebne do rejestracji to jest to fikcja bo dokumenty sa na niego i mi nie zarejestruja?? dobrze myslebo na mnie nie moga byc dokumenty jak siedze w domu:)

Edytowane przez tra

dobrze myslebo na mnie nie moga byc dokumenty jak siedze w domu:)

rozne cuda Polacy wyprawiaja , furki z dok z usa i na umarlaków idą.

ps

to jak ten koles ci zaoferował za 25 K gixa750 to dolicz sobie do tego jeszcze z 8 tysi - jakbyśchciałbyc z prawem na OK.

pzdr

rozne cuda Polacy wyprawiaja , furki z dok z usa i na umarlaków idą.

ps

to jak ten koles ci zaoferował za 25 K gixa750 to dolicz sobie do tego jeszcze z 8 tysi - jakbyśchciałbyc z prawem na OK.

pzdr

25 ZA 600 K7 drugi za 26 cchcial??? tzn 8tys z prawem na ok?

jesli mowisz o kierunkach lampie i pozycjach to szczerze mowiac mam to gleboko w d..ie. robie przeglad i smigam:D chyba ze zupełnie o czym innym myslisz to pisz:d

dobra i ostatnia rzecz, gośc napisał że specjalnie zanizy fakture zakupu zeby zaplacic nizsze cło i jak to sie ma do ubezpieczenia w PZU. gosc bedzie odemnie chcial fakture zakupu która bedzie na 9tys PLN wiec mi go ubezpieczy na 9tys AC, kurde jak to bedzie:D musze miec AC wie panowe jak to wyglada czy poprostu sie fakture drukuje samemu np na 32tys motor kosztuje 25:) dziekuje pozdrawiam

O to to się nie martw, policzą Ci według swoich cenników...

Bogaci są fajni i w miarę uczciwi.