Skocz do zawartości

Opony Nowe czy Używane

Rekomendowane odpowiedzi

Ślimak - proszę Cię :) "używanych"!!

Ja zawsze kupuje uzywane opony - z tym to bywa roznie. Raz kupilem torowke za 25zl na ktorej genialnie sie smigalo dopoki dowod nie zabrali: http://img228.imageshack.us/i/kopia48543129871b6875b0.jpg/ a innym razem kupilem krzywego dunlopa sportmax'a za 150zl. Jesli kupujesz uzywke to nie moze byc kolkowana, a DOT nie starszy niz 3 lata.

Gość sgregor242

Ta bo ludziska myślą że niemiec taki głupi i dobre opony wyrzuca.A u nas kto wie że wyząbkowana to zużyta?

Czyli bieżnika możesz mieć jeszcze parę mm a i tak to szrot.Masz kasę kupujesz nową markową nie to trudno trza się używką ratować.Michelin pilot sport powinien być najtańszy albo pirelli diablo strada.

W ubiegłym roku na wiosnę miałem dylemat czy zmienić opony na nowe czy zostawić stare D207RR na jeszcze jeden sezon, tym bardziej że naprawdę wyglądały nieźle ( lecz miały kilka lat ) Sprawa się rozwiązał dzięki chłopakom z firmy oponiarskiej CMS bo zrobili mi naprawdę dobre ceny na nowe Dunlop Roadsmart więc kupiłem.

... i dobrze zrobiłem...

Po zdemontowaniu i oględzinach starych opon, włos się zjeżył na głowie (ten co jeszcze mi został) Tylna opona w środkowej części była tak cienka że jak lekko nacisnąłem palcem od wewnątrz, to z drugiej strony robił się wyraźny brzuch. Wolę nie myśleć co by się mogło stać gdyby nie wytrzymała.

"Niezłe" z wyglądu opony nadawały się do wyrzucenia na śmietnik, co z rozkoszą zrobiłem :bigrazz:

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

maniek_7 napisał:

Nie mylmy nowych opon z lezakowanymi! Nowa to jest z tego roku, lub ewentualnie roczna. Leżakowana, jak ma więcej niż dwa lata, to już nie ma takish właściwości jakie powinna mieć. Szczegónie wyraźna różnica (utrata elastyczności) jest przy oponach sportowych, z założenia miękkich. Więc jak ktoś kupuje dwu-trzyletnią sportową nówkę "leżakowaną" to musi pamiętać, że to już nie jest nowa opona

Tak jak napisal MikiTL opony lezakowane to kwestia ich prawidlowego przechowywania w magazynie ( temp. / swietlo / pozycja

Saltus napisał:

Kupując nową oponę w sklepie też nie macie pewności, że nie leżała sobie na magazynie 3 lata (oczywiście, jeśli nie jest to model z bieżącego roku)

Pojechales po bandzie, jak sie nie zna / nie wie, to sie trzeba dowiedziec.

Moto33 napisał:

Ja mam pewność bo pisze na oponie miesiąc/tydzień i rok. :

3 - 4 cyfrowy nr. tydzien kaledarzowy roku oraz rok, np. 210 :crossy: lub 5110

• 4 tygodnie później...
  YUBY napisał:

I to jest podsumowanie.

Chociaż ja kupuje używki na tor. :bigrazz:

Jak kupujesz na tor używki to mam w dobrym stanie M3. Rocznik 2009 jeździłem na nich 1 sezon 90% turystycznie, złapałem na nich kapcia tył został załatany przez ponoć dobrego gościa.

OCZYWIŚCIE DAJE JE GRATIS

raz zdecydowałem sie na kupno opony używanej i pomimo że nie miałem z tego powodu złych doświadczeń drugi raz nie pozwolę sobie na taki eksperyment

jeden z argumentów, chyba nawet z tego tematu, podziałał na moją wyobraźnię jak kubeł zimnej wody...

parafrazuję teraz z pamięci:

motocykl to jednoślad a opona to jedynie kilka cm2 które łączy mnie z szosą i od ich jakości może zależeć moje życie

po uświadomieniu sobie czegoś takiego nie stać mnie na zabawę w "a może się uda"

CZ 175 '1961 -> Honda VT600c '1999 -> BMW F650GS

• 4 tygodnie później...

dobra do skutku

nie chce mi się tego wszystkiego czytać bo rankingi są trochę starsze chyba, że źle szukam

chcę kupić komplet opon nowych koniecznie i na już

tak szukałam i czytałam opinie

albo pirelli diablo lub sport demon

alb z michelin pilot activ

takie tam wyszukałam na netcar

kto mi powie co mam lepiej wybrać

i na co mam głównie zwrócić uwagę przy wyborze

brać pod uwagę kobieta i nie za bardzo wie które bo to jej pierwszy zakup, a nie ma pod rączką mężczyzny

Yo!

Jezdzilem na Pirelkach Sport Deamon na TDM850, a teraz majac CBF1000 mecze Pirelki Diablo.

Porownujac te dwie, wole zdecydowanie Pirelki Diablo. Sa wytrzymalsze i lepiej sie na nich smiga.

Sport Deamon wytrzymywaly mi z tylu ok. 8-9kkm, a Diablo daje rade miedzy 12 a 15kkm.

Przy zakupie, jak masz mozliwosc obejrzec opone, sprawdz przede wszystkim date produkcji. Zazwyczaj jest na boku opony - cztery cyfry w jajowatej otoczce np. 4510 - co oznacza, ze opona zostala wyprodukowana w 45 tygodniu 2010 roku.

Wiadomo, im mlodsza tym lepsza ;).

Pzdr

Edytowane przez zbyhu

W dniu 28.02.2011 o 14:37, ruda maruda napisał:

albo pirelli diablo lub sport demon

1. Nie doi tego motocykla

2. Jezeli juz pirelli to napewno nie to co wymienilas a Angel ST

3. Stare Metzeler Roadtec Z6 ( bez dopisku Interact ) beda najlepsze.

Mozesz pokusic sie o nowe Metzeler'y Z8 podobna sa rewelacyjne, podobno,bo ledwo co wysztly, do Maja '11 bedzie test wiec wstawie wyniki.

:crossy:

W dniu 28.02.2011 o 15:49, ruda maruda napisał:

a mam jeszcze jedno pytanko czy mogę wstawić np 120 zamiast 110? jaka będzie różnica?

nauka korzystania z forum, lekcja druga. życzę owocnej lektury

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]