Skocz do zawartości

Łożyska skrzyni biegów k-750

WIETO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do remontu skrzyni biegów w k-750. Przed wyjęciem i rozebraniem chciałbym zakupić nowe łożyska i simeringi, a nie pamiętam jakie tam idą. Czy może ktoś ma rozmiary łożysk i simeringów i mógłby poradzić jakie łożyska tam wsadzić byłbym wdzięczny za podpowiedz. Wiem najprościej jest rozrbrać pomierzyć i sprawa jasna, ale chcę je zakupić wcześniej, zamin się zabiorę za roboę, tak aby przy rozbieraniu już je mieć i od razu włożyć skręcić i po sprawie :cool: .

Edytowane przez WIETO

Witam.

Przymierzam się do remontu skrzyni biegów w k-750. Przed wyjęciem i rozebraniem chciałbym zakupić nowe łożyska i simeringi, a nie pamiętam jakie tam idą. Czy może ktoś ma rozmiary łożysk i simeringów i mógłby poradzić jakie łożyska tam wsadzić byłbym wdzięczny za podpowiedz. Wiem najprościej jest rozrbrać pomierzyć i sprawa jasna, ale chcę je zakupić wcześniej, zamin się zabiorę za roboę, tak aby przy rozbieraniu już je mieć i od razu włożyć skręcić i po sprawie :) .

Sprecyzuj jaką masz założoną skrzynię biegów, oryginalną bez wstecznego, czy nową, Dnieprowską ze wstecznym. Łatwiej będzie ludziom sprawdzić w katalogach :D

Skrzynię w K-750 mam oryginalną bez wstecznego.

Tu masz katalog części do skrzyni biegów: http://www.oldtimergarage.szn.pl/katalogi/K750M

Łożyska to: http://www.oldtimergarage.szn.pl/katalogi/K750M/lozyska.html

Z tego co widzę to w skrzyni biegów są następujące łożyska: N205 (polskie 6205-1 szt) + N2H 12204 (polskie NU2204 lub NJ2204, ale najlepiej sprawdzić w sklepie) to na wałku pośrednim, a na wałku głównym 2 szt N304 (polskie 6304).

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Wczoraj wieczorem zakasałem rękawy wyjałem skrzynię i rozebrałem. Łożyska faktycznie nie są najlepsze i nie pochodziły by za wiele, choć jeszcze nie fatalne, ale jak już rozebrałem wiec je wymienię z simeringami jest tak samo. Pomierzyłem łożyska i mają następujące wymiary: na wałku pośrenim z przodu od strony sprzegła N205 wymiar 52x25x15, z tyłu 47x20x14 kulkowe (w katalogu występuje wałkowe 2H12204), na wałku głownym dwa takie same 304 wymiary 52x20x15. Ciekawe czy te łożysko na wałku pośrednim tylne to fabrycznie stosowali i wałkowe i kulkowe, czy już ktoś wsadził to co miał aby pod wymiar. Dzięki HD1940, że podałeś mi polskie zamienniki tak więc teraz sprawa z łożyskami jest już prosta.

Tylko z simeringami jeszcze będę muszał dojść do ładu. U mnie wsadzone były takie: na wałku pośrednim od strony sprzęgła 45.1x31.4x8 na wałku głównym od strony kardana 48.1x35.4x8.5 A te wymiary simeringów, które są podane na stronie www.sowiet-moto.neostrada.pl są nieprawidłowe bo podane są inne średnice np. na wałku pośrednim średnice są 45x32 a tam podali 36x48 i na pewno on by nie pasował ani na wałek ani w otwór pokrywy.

Ciekawe jak będzie z dostępnością simeringu na kopniaku jest tam taki jak w dyfrze z kołnierzem tylko oczywiście mniejszy. Jak nie dostanę to skrócę w nim trochę sprężynke i może jeszcze trochę potrzyma.

Weśśś się zlituj nad motocyklistami i uszczelnij ten kopnik . Roztocz podpore i załóż zwykły dwuwargowy. Wszystko rozumiem ze jak na złożonym motocyklu coś kapnie olejem a sezon jest to się nie chce ,ale masz wyjęte to nie odwalaj "maniany" . 20x35x7. A dorabiane naleśnikowe też są .

Tylne rolkowe to oryginał. Obecnie nie do dostania takie jak w skrzyni (z wyjmowaną bierznią zewnętrzną), choć ktoś ostatnio wystawial takie na allegro ze starych zapasów.

Ja wstawilem zamiennik (chyba NJ204) z wyjmowaną bierznią wewnętrzną. Zajebioza

Tylne rolkowe to oryginał. Obecnie nie do dostania takie jak w skrzyni (z wyjmowaną bierznią zewnętrzną), choć ktoś ostatnio wystawial takie na allegro ze starych zapasów.

Ja wstawilem zamiennik (chyba NJ204) z wyjmowaną bierznią wewnętrzną. Zajebioza

Symbol same NJ204, czy NJ204 i coś tam jeszcze, to znaczy zwykłe czy jakieś wzmacniane. I czy pamietasz może ile ono kosztowało. Patrzyłem to N204, też ma takie same wymiary i też jest rolkowe, tylko chyba bez wyjmowanej bieżni.

Symbol same NJ204, czy NJ204 i coś tam jeszcze, to znaczy zwykłe czy jakieś wzmacniane. I czy pamietasz może ile ono kosztowało. Patrzyłem to N204, też ma takie same wymiary i też jest rolkowe, tylko chyba bez wyjmowanej bieżni.

Zdecydowanie kup typ NJ, konstrukcja ułatwia demontaż i montaż bebechów skrzyni. A co do wymiarów, to wszystkie łożyska tego typu z oznaczeniem 204 będą miały identyczne wymiary - w końcu to normalizacja.

Wczoraj zakupiłem łóżyska NJ204E FŁT z wyjmowaną bieżnią wewnętrzną, 6205DDU PPL powdójny RS i zastanawiam się czy od strony skrzyni nie zdjąć osłonki z łożyska tak aby olej ze skrzyni je dodatkowo smarował - (to te łożysko na wałku sprzegłowym od strony silnika), dwa 6304 PPL. W sobotę składam skrzynię i po sprawie. Kupię chyba jeszcze nasze simeringi bo te nowe które mam są ruskie ale chyba trochę za twarde.

Wczoraj zakupiłem łóżyska NJ204E FŁT z wyjmowaną bieżnią wewnętrzną, 6205DDU PPL powdójny RS i zastanawiam się czy od strony skrzyni nie zdjąć osłonki z łożyska tak aby olej ze skrzyni je dodatkowo smarował - (to te łożysko na wałku sprzegłowym od strony silnika), dwa 6304 PPL. W sobotę składam skrzynię i po sprawie. Kupię chyba jeszcze nasze simeringi bo te nowe które mam są ruskie ale chyba trochę za twarde.

Od strony skrzyni podziękuj Z,etkom za współpracę podobnie jak ruskim symerom .