kuku54 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Witam wszystkich uzytkownik贸w tego forum.Jestem posiadaczem aprili rx 125 z silnikiem rotax 123 z 96r i tu juz zaczynaj膮 sie problemy poniewaz szukaj膮c na necie info o tych silnikach zanlaz艂em wypowiedz w kt贸rej kto艣 m贸wi艂 ze te rotaxy 123 nie posiadaja zaworu przy t艂umiku co mnie zdiwi艂o poniewaz takowego posiadam, ktos tam pisa艂 ze posiadaj膮 taki zaw贸r rotaxy ale 122 jednak gdy znalaz艂em do takiego rotaxa serwis贸wke to niestety silnik bardzo podobny ale na kopajke ja jednak posiadam rozrusznik w koncu nie wiem jaki jest ten silnik nic na karterach nie pisze.聽Mam tez problem taki ze od wolnych obrot贸w do 5 tys motor ciagnie r贸wno ale nie dosc zadowalajaco poczym osi膮gnowszy 5 tys jakby przerywa艂 i jakby wali艂 w rozpre偶nik tak do 7 tys po tym dostaje kopa jakby turbo mia艂 do 11 tys, jeszcze co mnie dziwi to jak jade i przyspieszam ca艂y czas to to przerywanie nastepuje przy 5 tys ale jak jade i np przyspieszam do 4 tys a potem chce go przytrzymac na tych obrotach to tez przerywa, ale obojetne czy mi przerywa przy 5 tys czy przy mniejszych obrotach to jak to jak mu odpuszcze i dam odrazu do konca to idzie jak burza nie wiem o co w tym chodzi ( po d艂uzszej takiej jezdzie obroty mi zaszynaj膮 sie wachac odpuszcze stane na luzie mam 3 tys obrot贸w i gdzies po 10 sek spadaj膮 do 2 tys)聽Chcia艂 bym tez wymienic tyln膮 zebatke na wieksza i niestety nie moge znalezc takowej do mojego motorku jezdze jedynie po lekkim terenie i niepotrzebuje aby motorek szed艂 130 km\h wola艂 bym aby by艂 bardziej zrywny bo niestety pod niekt贸re d艂ugie g贸rki musze redukowac co mnie nie pociesza moze ktos wie czy od czegos innego nie pasuje zebatka ???? i ile wy panowie macie zeb贸w na tyle ??聽Prosze o pilne odpowiedzi i z g贸ry dziekuje szanownym koleg膮聽Ps. Jestem nowym uzytkownikiem tego forum i prosze o wyrozumia艂o艣膰 :banghead: Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
SuleY Opublikowano 10 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zar贸wno rotax 123 jak i 122 maj膮 zawory wydechowe. W rotaxach 123 mo偶e by膰 pneumatyczny lub sterowany elektromagnesem a w 122 tylko sterowany el. Podobno rozpoznaje si臋 je po tym 偶e 122 ma srebrne dekle silnika a 123 takie jakby br膮zowe. O ile dobrze pami臋tam typ silnika mo偶na sprawdzi膰 patrz膮c na jego lew膮 stron臋 pod ga藕nikiem.聽To 偶e po 7 tys. dostaje buta to normalka w tych motorkach, trzeba si臋 przyzwyczai膰. Czasami szarpie a偶 mi艂o :icon_biggrin: Odno艣nie przerywania to mia艂em tak jak jecha艂em po nier贸wnym terenie utrzymuj膮c sta艂e obroty. Teraz mam tulejowany cylek, nowy t艂ok i inaczej ustawiony ga藕nik i staram si臋 na dotarciu nie jecha膰 ze sta艂ymi obr. wi臋c nie wiem czy nadal jest obecny ten problem. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
DiboS60 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 122 i 123 maja inny ksztalt karterow. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
nowytzrdt Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zawory s膮 w Rtoax 123 i 122 tylko r贸偶nia sie tym 偶e djeden jest pneumatyczny a drugi elektromagnetyczny jak chcesz to mam oba opisane w serwis贸wce. Z臋batka orginalnie jest 49 ty艂 prz贸d 13.RotaX 123 jest napisane pod ga藕nikiem nie na boku tylko jak patrzysz z g贸ry, 偶eby zobaczy膰 czy tw贸j zaw贸r dzia艂a prawid艂owo, 艣ci膮gnij bak i tam jest mechananizm kt贸ry nim steruje nad nim jest naklejka kt贸ra m贸wi jak powinien by膰 ustawiony. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
DiboS60 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 :biggrin: 123 i 122 ma elektryczny zawor jaki pneumatyczny??niby skad on jest napedzany? te silniki ruznia sie kstaltem karterow.cylinder ten sam.123ki mialy jeszcze zaplon SEM z cewkomodulem razem.122 jako nowszy model mialy juz(niewszystkie)montowane zaplony ,,normalne" z osobnym modulem z tylu pod siedzeniem paszere w RS i cewka wysokiego napiecia.tyle. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
SuleY Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 nowytzrdt w艂a艣nie chodzi艂o mi o lew膮 stron臋 g贸ry silnika-藕le si臋 wys艂owi艂em聽DiboS60 zaw贸r pneumatyczny wygl膮da jak taka ba艅ka nad wyj艣ciem rury z cyl. Nie jestem pewien jak dzia艂a, ale jest tak na pewno bo mam schematy rotaxa 123 i s膮 w nich wymienione dwa typy zawor贸w o kt贸rych wspomnia艂em. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Morpiel Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Witam. Otoz zawor pneumatyczny wystepujacy w rotaxie 123 jest sterowany jak sama nazwa wskazuje powietrzem sprezonym. Identyczny element zaworu jak elektronicznego jest wpychany sprezyna, a wypychany (otwierany) poprzez pompujaca sie membrane gumowa owym powietrzem. wedlug mnie jest to najlepszy patent zaworu wydechowego jaki powstal w 2t. Niezniszczalny, prosty a regulacji przeprowadza sie jedna srubka (kiedy ma nastapic otwarcie) mozna sobie ustawic buta na konkretne obroty (w granicach rozsadku oczywiscie). Posiadaly go tylko rotaxy 123 (naprzemiennie ze sterowaniem elektromagnesem fu)Brak palacych sie silniczkow w DT, zacierajacych waleczkow w KDX, KMX to niewatpliwie zaleta tego systemu. 聽Poznac mozna po tym, ze nad wylotem do dyfuzora jest tylko czarna plastikowa obudowka z czerwona plastykowa srubka, a w innych wyprowadzone sa stamtad linki sterujace.聽Pozdro Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
DiboS60 Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 no mozliwe stara Cr ma taki zawor.osobiscie niespotkalem sie w rotaxie a troche ich mi sie przez lapy przwinelo noo ale byc moze:) Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
kuku54 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Udost臋pnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zawory s膮 w Rtoax 123 i 122 tylko r贸偶nia sie tym 偶e djeden jest pneumatyczny a drugi elektromagnetyczny jak chcesz to mam oba opisane w serwis贸wce. Z臋batka orginalnie jest 49 ty艂 prz贸d 13.RotaX 123 jest napisane pod ga藕nikiem nie na boku tylko jak patrzysz z g贸ry, 偶eby zobaczy膰 czy tw贸j zaw贸r dzia艂a prawid艂owo, 艣ci膮gnij bak i tam jest mechananizm kt贸ry nim steruje nad nim jest naklejka kt贸ra m贸wi jak powinien by膰 ustawiony.聽聽Jes艂i mozesz to przeslij mi te srewis贸wki Ps. Wczoraj by艂a taka pogoda ze nie da艂o sie nie jezdzi膰 skutki skr臋cona kostka Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
kuku54 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Udost臋pnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 witam koleg贸w w艂asnie wyszed艂em ze szpitala jak pisa艂em wczesniej ze mam skrecon膮 noge to sie myli艂em mam z艂amana noge w kostce i poskrecan膮 na 2 sruby. Co do motorka to tez bedzie chyba potrzebowa艂 lekkiej rechabilitacji skrzywi艂a mi sie kierownica i nadpek艂a nie orietuj膮 sie koledzy czy to aluminium czy zwyk艂a stal ??Musze zmienic przedni膮 opone na jak膮s dobr膮 kostke jak膮 by koledzy firme polecili?? Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
cubix Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udost臋pnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 ja posiadam ETX 125, rotax 123 [lub 122, nie pami臋tam] i nie mam zaworu wydechowego :smile: miejsce jest za艣lepione.. wi臋c... nie ka偶dy ma :icon_biggrin: Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
kuku54 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udost臋pnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 ja posiadam ETX 125, rotax 123 [lub 122, nie pami臋tam] i nie mam zaworu wydechowego :) miejsce jest za艣lepione.. wi臋c... nie ka偶dy ma :P聽聽Jak ci moto chodzi bez tego zaworu dobrze od malych obrot贸w do wysokich wkreca sie ?? Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.