piotre Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Witam!Zastanawiam się nad takim zdarzeniem: Jeżeli ktoś ma wypadek poza drogą publiczną (np. na torze) i np. łamie rękę albo nogę.Moto jest niezarejestrowane; nie ma badań (cross); kierowca nie ma uprawnień. Czy mogą nie przyznać odszkodowania?Chodzi mi o ubezpieczenie od NW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 (edytowane) W każdej polisie masz taki zapis, że jeśli uszkodzenie ciała powstało w wyniku łamania przepisów, to odszkodowanie się nie należy. W moim chyba nawet jest wyszczególnione poruszanie się pojazdem, do którego nie ma się uprawnień. W dodatku większość firm ubezpieczeniowych zabezpiecza się tak, że jest zapis, że przy standardowej polisie nie przyznają odszkodowań za uszkodzenia ciała powstałe w wyniku uprawiania sportów ekstremalnych - polisa która to obejmuje kosztuje drożej.Najlepiej weź warunki swojego ubezpieczenia i przeczytaj dokładnie. edit: nie jestem prawnikiem, agentem ubezpieczeniowym itp, więc nie wiem, czy tak jest w każdej firmie. Po prostu piszę na podstawie tych umów ubezpieczeniowych, które podpisywałem (PZU, Signal-Iduna, Cigna). Edytowane 21 Grudnia 2007 przez Aster Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotre Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 W każdej polisie masz taki zapis, że jeśli uszkodzenie ciała powstało w wyniku łamania przepisów, to odszkodowanie się nie należy. Ale tutaj chyba nie występuje łamanie przepisów :icon_evil: :biggrin: Chyba że na poruszanie się po torze wymagane są uprawnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 łoj... lepiej może nie gdybać, tylko poczekać aż się wypowie któryś ze speców od ubezpieczeń. bo powtarzanie plotek jest raczej kiepskim pomysłem na dzielenie się informacjami :/jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Przepisy dotyczące NW każda firma ma własne. Jedne mają takie wyłączenia, drugie inne. Trzeba poczytać ogólne warunki i wybrać to co pasuje. Czasem wyłączone z odpowiedzialności jest w ogóle prowadzenie pojazdów, czasem prowadzenie bez uprawnień a czasem prowadzenie bez wymaganych uprawnień. Wtedy może być tak, że przy amatorskiej jeździe na torze uprawnienia są zbędne i odpowiedzialność jest (czyli wypłata odszkodowania). Jest to dość skomplikowane i warto wczytać się dokłądnie w warunki. W ramach ciekawostki dodam że mam polisę tzw. zwykłą mieszkaniową która (po dokładnym wczytaniu się w warunki) obejmuje OC na niezarejestrowanego crossa... :icon_eek: Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi