Skocz do zawartości

Moje pytania dotyczace Junaka

Redas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie nawalaj w wzery po srubokrecie silikonem, nie bardzo sie to bedzie sie sprawowalo. potrzyma ale z biegiem czasu pusici. Najlepiej jak bys to jakos zalatal, zakleil, zaspawal. Jak to malutkie wzerki to mozesz kupic epoxy do aluminium, lub podobne i poprostu zakleic. trwale. mialem tak w etce, kilka lat temu dziure w karterze zakleilem i do dzis nic.

Mozesz ewentuanie zaspawac, ale na powierzchi miedzy karterami nie jest to najlepszy pomysl ze wzgledu na ryzyko. Albo splanowac, ale jak tylko dziurki a powierzchnia nie jest odksztalcona ten epoxy bedzie najlepszy. Wtedy silikon jako uszczelke i dobrze. (tylko durzo nie dawaj silikonu. pamietaj jak scisniejsz kartery i wyjdzie troche silikonu to mozesz go zetrzec ale w silniku juz go nie zetrzesz. po czasie znajdzie sie on w kanalach olejowych i problemy z smarowaniem si pojawia)

Silikonem nie uszczelnialem wlasnie ze wzgl. na to ze porobia sie drobiny i zatka mi smarowanie.Zlozylem na Hermetik.

Powiedzcie mi czy dobrze zrobilem bo ustawilem rozrzad wtedy jak tłok jest w dolnym martwym pkt. dobrze zrobilem??

Ma ktos do sprzedania ośke wachacza??

Witam

Zgodze sie z powyższą radą co do kreski i kropki ale nie z tym że położenie tłoka nie ma znaczenia ;)

Otóż zdarzyło mi się, że klin pod zębatką napędzającą rozrząd zerwał się i rozrząd zmienił swoje "czasy", dopiero sprawdzenie położenia tłoka w momencie pokrywania się znaków dało prawdziwy obraz sytuacji. Podsumowując krótko: jak silnik jest zaraz po złożeniu, bez rozrządu to położenie tłoka w GMP pokrywa się z wycięciem na klin (jest u góry) i w tej pozycji po założeniu zębatki napędzającej rozrząd okaże się że kropka i kreska są w odpowiednich miejscach :D