heniek128 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Raczej L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Przejechałem się na HJC kupowanym przez net, właśnie AC-11 (uciskał w skronie mimo teoretycznie dobrego rozmiaru) i nie popełnię tego błędu ponownie, co zresztą i Tobie radzę. Naprawdę nie masz żadnego sklepu w Poznaniu? :huh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozek Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Stoma weź pod uwagę, że rozmiarówka zmienia sie nawet pomiędzy modelami jednego producenta. Dziewczyna przymierzyła kilkanaście różnych modeli różnych producentów zanim znalazła coś odpowiedniego dla siebie. Ja z kolei kupiłem w ciemno i trafiłem, ale zdecydowałem się na to tylko dlatego że miałem darmowy zwrot/wymianę a kask był w niezłej cenie. BTW. HJC masz w moto-obrotach na obornickiej, 2x motorismo, motormind na hetmańskiej, 4biker na głogowskiej (tu chyba najlepsze ceny jeśli chodzi o HJC) i pewnie jeszcze w kilku innych. Musisz się tylko kopnąć tam czy mają akurat te modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoma Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 W Poznaniu studiuję, byłem kiedyś w moto-obrotach na obornickiej, ale mierzyłem tylko Cabergi, HJC jakoś nie rzuciły mi się wtedy w oczy.Obecnie do października jestem w Grudziądzu (kujawsko-pomorskie), a tu moto sklepów mam jak na lekarstwo niestety. Jeśli rozmiarówka zmienia się nawet pomiędzy modelami producenta, to tylko pozostaje mi zaryzykować, lub odpuścić bo raczej żadnego z tych HJC w sklepie już nie złapię. Niestety, dynie mam totalnie na granicy M/L, także strzał chybi-trafił, ale jako, że Arcer mów, że uciskał skronie, a zgodnie z teoretyczną rozmiarówką nie powinien, to zaryzykuję L-kę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Ale nie to miałem na myśli żebyś kupił za duży, od tego jestem daleki. To narobi jeszcze większych problemów. Przede wszystkim nie upieraj się przy danym modelu (tylko dlatego, że jest w promocji), bo inny może leżeć idealnie. Po prostu, każdy ma inny kształt głowy. Ja do HJC zupełnie nie pasuję, co nie znaczy że w przyszłości nie trafi się jakiś model, który będzie mi dobrze leżał. PS. Wiedz, że promocje nie biorą się znikąd i zwykle dotyczą czegoś, co się nie może sprzedać właśnie przez złe dopasowanie albo w ogóle jakość do bani. Nie mówię o tym konkretnym przypadku, ale tak bywa bardzo często. Edytowane 26 Lipca 2013 przez Arcer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoma Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Mam jeszcze takie praktyczne szybkie pytanie, czytałem że podział rodzajów kasków jest ogólnie na "3 rodzaje głowy" - okrągła, lekko owalna, owalna.Zmierzyłem sobie dynie w obwodzie mam ~59-60cm, w tym ~15,5cm w szerokości, ~20cm na długość, pomiar po lini prostej na wysokości nieco nad brwiami.Powinienem ryzykować hełm rozmiaru M, czy raczej L ?Ten stosunek podchodzi bardziej pod typ kasków "lekko owalny" czy "typowo owalny" waszym zdaniem ?Kaski HJC chyba z góry odpadają, bo czytałem że w większości są to kaski typowo na okrągłą głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcer Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Nie spotkałem się z tym podziałem w europejskich katalogach ani w ogóle specyfikacjach kasków, za to w każdej recenzji na RevZilla na YT jest o tym wzmianka. To jednak nie powinno mieć znaczenia, tak czy inaczej to wyjdzie przy zakupie w sklepie, nawet w Grudziądzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniap Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Ja mam hjc już chyba 4 rok i jest jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi