Skocz do zawartości

Coraz trudniej trafić na bieg neutralny

korekson13
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z tzw "luzem". Prubując wrzucić luz na postoju biego przeskakują z 1 na 2 i na odwrót, muszę chwilę powachlować zanim trafię. Czy to jest sprawa regulacji? Jeżeli tak, to czy sam mogę to zrobić?

Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

:icon_mrgreen:

Czy to jest sprawa regulacji?

To zwykle wina lekko "ciągnącego" sprzęgła.

Po pierwsze sprawdź regulację linki lub innych mechanizmów, jeśli takowe są.

Przyczyną może być jeszcze wiele rzeczy:

- zużyty kosz sprzęgłowy

- zwichrowane tarcze sprzęgłowe

- nie właściwy olej

Czasem przy większym przebiegu po prostu "ten typ tak ma"

Pozdrawiam.

Do powyższej wypowiedzi dodam tylko:

- olej może być do wymiany,

- przegazówka ułatwia znalezienie luzu, bo pozbywamy się na moment oleju ze sprzęgła.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

moim zdaniem kosz sprzęgłowy juz zaczyna mówic"napraw mnie":icon_twisted: tarcze sprzęgła udeżaja w kosz i zaczynają sie robić wgłębienia, co powoduje brak prawidłowego rozsprzęglania, a tym samym utrudnione znalezienie luzu. Sprawdź czy jeśli silnik nie pracuje to możesz znaleźć luz bez problemu, jeśli tak czeka Cie sparawa/wymiana kosza sprzęgłowego.

moim zdaniem kosz sprzęgłowy juz zaczyna mówic"napraw mnie":icon_rolleyes: tarcze sprzęgła udeżaja w kosz i zaczynają sie robić wgłębienia, co powoduje brak prawidłowego rozsprzęglania, a tym samym utrudnione znalezienie luzu. Sprawdź czy jeśli silnik nie pracuje to możesz znaleźć luz bez problemu, jeśli tak czeka Cie sparawa/wymiana kosza sprzęgłowego.

Właśnie sprawdziłem wrzucanie luzu z wyłączonym silnikiem i też są problemy. W związku z tym czy ta naprawa będzie skomplikowana (sam sie za to jednak nie biorę), bo nie wiem ile piniądzorów przygotować dla mechanika. A nie wspomniałem, że pare miesięcy temu mialem dzwona, wiec to mogło spowodować, że się coś wygięło (ale wywróciłem się na prawą stronę). Natomiast serwisowe sprawy takie jak olej i inne żeczy są raczej świeże.

Dzięks