ukasz Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Za oknem biało, po sezonie pozostało nam tylko wspomnienie... no to powspominajmy :biggrin: Poniższe zdjęcie pochodzi z jednej z moich tegorocznych przejażdżek po okolicy (w miarę bliskiej): LINK Zgodnie z tematem zagadka:Gdzie zostało wykonane to zdjęcie? Dodam, że miejsce znajduje się niedaleko 3miasta, w zasięgu popołudniowego motocyklowego spaceru ;) I wiąże się z nim pewna ciekawostka historyczna... jaka, to już fragment kolejnej podpowiedzi, jeżeli znajdą się chętni do zabawy ;) Zwycięzca wygrywa uścisk dłoni prezesa (znaczy się mój :D ) i zobowiązuje się do zamieszczenia kolejnej zagadki ;) pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 14 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 hmm.. gdyby w tle była woda - powiedziałbym, że podobne to do trzęsacza, ale to niezbyt blisko 3miasta... no - trzęsacz jest nieco inny, ok (http://images1.fotosik.pl/74/d82f0f3db4403158med.jpg)sam się poddaję, ale czekam na prawidłową odpowiedź z ciekawością.i też znalazłbym kilka zdjęć do pociagnięcia zabawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasz Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2007 Ok, no to pierwsza podpowiedź, być może kogoś naprowadzi na cel:Budowla pochodzi z XIV wieku. W 1945 roku, podczas "wyzwalania" Gdańska czerwonoarmiści dostali cynk, że na wieży tejże budowli znajduje się niemiecki obserwator - w związku z czym skierowali na ten rejon nawałę ogniową własnej artylerii. W latach `90 dzieła zniszczenia dopełniła miejscowa ludność. Mimo wszystko nadal jest co oglądać, a ruiny robią wrażenie. To taka ciekawostka historyczna, następnym razem (o ile będzie trzeba ;) ) dopiszę coś odnośnie bliższej lokalizacji. pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 hmm.. i nic? nikt nie ma odpowiedzi?ukasz- zadaj rozwiązanie, bo ciekaw jestem, gdzie to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasz Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 Ok, to ostatnia podpowiedź z mojej strony, jak nikt nie zgadnie to trudno, podam rozwiązanie :icon_mrgreen: Wieś znajduje się na żuławach, budowla to kościół poewangelicki, dojechać można bezpośrednio od strony Pruszcza, ale z Gdańska w zasadzie bliżej jest śmignąć koło rafinerii... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koronka44 Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Cześć, Niestety nie wiem, ale pomysł na aktywność jest fajny.Powiedz, gdzie to jest...Ja specjalizuje się w Mazurach. Może coś Wam zapodam? http://images34.fotosik.pl/49/16809e1f26d7f82bm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_mot Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Są to ruiny kościoła w miejscowości Wocławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) koronka44 -zdjęcie trochę małe, ale wydaje mi się, że to klasztor w Wigrach.ale i ja coś dorzucę od siebie i rafauma (skorzystam też z jego galerii..)otóż - gdzie zostało zrobione to zdjęcie ?dla ułatwienaia (choć obiekt jest charakterystyczny) dodam, że z trójmiasta należy jechać w kierunku południowym. Edytowane 18 Listopada 2007 przez helmet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasz Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Są to ruiny kościoła w miejscowości Wocławy Wow, mamy zwycięzcę :flesje: :crossy: ;) To jest właśnie poprawna odpowiedź.Mati, byłeś tam? Ja dowiedziałem się o tym miejscu od znajomych i muszę przyznać, że zrobiło na mnie wrażenie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_mot Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Nie.....studiuję Historię i mam poje*anego profesora od HP, niestety musiałem znać to miejsce...a może stety;)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasz Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Co do Waszych zagadek, to obawiam się, że bez podpowiedzi nie dam rady ;)Koronka - coś nie chce mi nijak powiększyć tego Twojego zdjęcia... ono ma być takie miniaturowe czy to moja przeglądarka coś świruje ? (pytam, bo różne dziwne rzeczy mi się tu dzieją na kompie ostatnio ;) ) Tak btw. to na Mazurach byłem jak do tej pory raz w życiu tylko, niestety (oczywiście na motocyklu i z namiotem :flesje: ) A tego słomianego... czegoś to chyba jeszcze na oczy nie widziałem, niestety ;) pzdr. PS. przy okazji może dowiem się czegoś ciekawego o fajnych miejscach do odwiedzenia w przyszłym sezonie :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 hehe - słomiany lud stoi w sezonie przy szosie gdańsk - warszawa.ładny, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukasz Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 hehe - słomiany lud stoi w sezonie przy szosie gdańsk - warszawa.ładny, prawda? Znaczy się przy siódemce? Hmm, no to trochę mnie zmyliłeś, myślałem, że to "południe" jest bardziej na południe :biggrin:;)Dużo razy tamtędy jeździłem, ale nigdy tego czegoś nie zauważyłem chyba... może za szybko leciałem :evil: pzdr :lapad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helmet Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 szacowna miejscowość, w której takie słomiane ludy stawiają to Liksajny. Nie da się przegapić z uwagi na wysokość - jak zresztą widać na focie (z 5 metrów mają...). Ale stawiają je sezonowo, gdzieś w okolicach dożynek. W tym sezonie obok słomianej baby stał też słomiany facet, ale mu głowa odpadła (jak zresztą widać...).W zeszłym roku wracając z Giżycka mijaliśmy też słomianego zająca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koronka44 Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) koronka44 -zdjęcie trochę małe, ale wydaje mi się, że to klasztor w Wigrach.ale i ja coś dorzucę od siebie i rafauma (skorzystam też z jego galerii..)otóż - gdzie zostało zrobione to zdjęcie ?dla ułatwienaia (choć obiekt jest charakterystyczny) dodam, że z trójmiasta należy jechać w kierunku południowym. Klasztor Kamedułów w Wigrach - a małe zdjęcie, bo tak miało być:icon_razz:Brawo Helmet :icon_mrgreen: A może kiedyś na Mazury razem, tam urodziłem się i wychowałem... A słomiane ludy, to Liksjany, choć czsami podobne nieco widziałem na zakopiance... Edytowane 19 Listopada 2007 przez koronka44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi