Skocz do zawartości

Który najlepszy ;) ?

Pikas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo że modeli junaka było pare :). Rozwiązań silników też było kilka. Napewno poznaliście je wszystkie i jesteście w tym obeznani dlatego możecie podzielić się tymi informacjaki z innymi... otóż który junak (model seryjny) był najlepszy? Praktycznie chodzi chyba o silniki bo to one miały najwięcej zmian :(

• 3 tygodnie później...

Czesc!

Nie do końca o to mi chodziło, ale jak juz zaczołes o s 131, to pewnie wiesz ze taki silnik, nie tak dawono temu kupila lista junakowa- ktorej jestes od niedawna uzytkownikiem ptrzeciez. Stronka na razie nie dziala, ale tam sa wszystke zdjecia tego silnika.

Na pewno nie byl gorszy od s03- koniec z problemami pradowymi byl w tym silniku w zasiegu reki, gdyby tylko,,, ehhh.

Pozdrawiam

Wulkan

PS:

Dla mnie nie ma gorszych czy lepszych Junaków, moga byc za to w roznych wersjach i z przystosowane do roznego przeznaczenia, ot co.

A silnik s132 twin,gdyby powstalw wiekszej serii, bylby najbrardziej zaawanssowanym technicznie silnikiem Qnaka ( mno juz nie Qnaka tylk ,,Iskry" byc moze ) Bo s03 byl zawsze tylko (aż) s03 tylko w roznych wariantach. Ale w pytaniu nie chodzilo chiba o prototypy...

wg mnie njlepszy jest ostatni z M10, a najgorszy pierwszy z M07. Chodzi glownie o przewietrzanie komory korbowej, bo reszta jest bez wiekszych zmian, wplawajacych na trwalosc.

pono w pierwszych, pierwszych M07 byly plaskie tloki (zrodlo - najwczesniejsza instrukcja od M07, pisana jeszcze na maszynie - tam jest rysunek walu i tloka - plaskiego), ale ja sie osobiscie nie spotkalem z takim tlokiem w rzeczywistosci. Taki tlok dawalby rzeczywiscie troszke slabsze osiagi.

ponadto pierwsze M07 mialy baaardzo upierdliwa przypadlosc, otoz zeby wyciagnac iskrownik (ten na 4 sroby), to trzeba bylo wykrecic silnik z ramy i podniesc go nieco do gory.

A iskrownik jaki jest, kazdy wie....

Mi się jednak najbardziej podoba M 07. Aktualnie posiadam przejściówkę z 1960 roku. Późniejszy M10 mi się nie podoba a konkretnie lampa przednia.

No ale ja już nie rozumuję w pojęciach użytkowych. Ostatnio na junaku jeździłem ponad rok temu

rzeczywiscie, M07 byl najbardziej angielski - np caly przod jest po prostu przelozony z

krola singli: z Gold Stara.

Ale "dycha" ma harakter - ten design jest wyjatkowy. Nic wczesniej ani pozniej nie bylo tak projektowane. Ten design moze sie podobac lub nie, ale niezaprzeczalnie jest wyjatkowy. Nie rozumiem domoroslych mechaniorow, ktorzy staraja sie poprawic ten wizerunek jakna i upodobniaja go do jawy ts:))

• 1 miesiąc temu...

Witam!!!

Ja jestem miłosnikiem M10 sam posiadam takiego i podoba mi sie lampa z eleganckim żółwiem, ale jak kto woli. Natomiast co do silnika, to w M07 podobno były jakies lepsze prądnice niemieckie ale nie jestem pewien poza tym miały gaźniki amala i fajne płytkie błotniki.

Pozdrawiam :banghead:

Zeby rozwiac watpliwosci nt pradnic niemieckich - rzeczywiscie, pierwsze tygodnie produkcji Junaka - gdy nie bylo jeszcze gotowych pradnic polskich - montowano CALE instalacje z EMW - lampa, pradnica z reglerem /nb. - kopia pradnicy z osiolka czyli BMW R35 - taka sama byla w Sokole 1000/, klakson etc - nie mam pewnosci co do przelacznika swiatel.

Takie instalacje byly na pewno montowane do nr ok.150, nie wiem jak pozniej.

Informacje swoje czerpie z artykolow w "Motorze" i z wlasnego Janka o nr 109rama,142silnik - w nim byla tak instalacja.

Pozdrawiam