Skocz do zawartości

rejestracja dwusuwa na dzien dzisiejszy

aker6
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W 1997 kupiłem wsk125 (notabene na przetargu policyjnym po dzielnicowym), była zarejestrowana.

Nie rejestrowałem jej na siebie bo po prostu to mi się nie opłacało. Co mnie czeka jakbym chciał teraz ja zarejestrować?? Wiem że chyba jest jakiś okres na zarejestrowanie po kupnie sprzęta. Jak to można by wykonać ?

• 1 rok później...

Witam, czy to faktycznie prawda, że sprowadzonego dwusuwa 125 ccm nie zarejestruję w Polsce?

Czy mogę jeździć na motocyklu sprowadzonym, ale nie zarejestrowawszy go, a potem go odsprzedać bez żadnych problemów/kar pieniężnych?

Eeej ludzie mieszacie. Mieszacie pojęcia i rodzaje pojazdów :icon_question:

Motocykl to nie skuter!

Normalnie rejestrujemy:

Motocykle 2T i skutery 2T zarejestrowane (UŻYWANE) oraz sprowadzone zza granicy używane. Motocykle 2T oraz skutery 2T wyrejestrowane w kraju przed 1998r też można zarejestrować.

Tak samo można zarejestrować NOWY skuter 2T.

Nie można rejestrować NOWYCH motocykli 2T (czyli np Jawy 350 2oo7).

Jak nie można rejestrowac nowych motocykli 2T to po co sprzedawane byłyby jeszcze motocykle typu Aprilia RS 125 07, Cagiva Mito 125 07, Cagiva Raptor 125 07 itp. ?????

Może takie mikropojemościowe wynalazki nie są traktowane w kategorii motocykl tylko skuter? :clap:

3. Pojazd samochodowy nie może być wyposażony w silnik dwusuwowy.

4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do motocykla oraz samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r. i pozostałych pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy przed dniem 30 kwietnia 1993 r.

Amen :)

4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się do motocykla oraz samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r. i pozostałych pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy przed dniem 30 kwietnia 1993 r.

Nie znam sie na przepisach, mam motocykl MZ ETZ 250 z 1988 roku. Zarejestrowalam go w zeszlym roku. Skoro wyprodukowali go w 1988 to pierwsza rejestracja musiala być po 1986 roku, jest to oczywiscie dwusow, na bank nie spelnia norm ekologicznych :icon_biggrin: a mimo to nie mialam ZADNYCH problemow z rejestracja. Pani w urzedzie komunikacji zapytala mnie tylko "dziewczynko po co Ci ta tambambryna?", ale to był jedyny incydent. Nawet mi ładna tablice rejestracyjna pozwolili wybrac.

Edytowane przez tita

Ale motocykl o pojemności 125cm3 i mocy 11kw na który potrzebne jest prawo jazdy kat. A1 jest zaliczany jako pojazd samochodowy ...

A tego typu motocykle właśnie mają najczęściej dwusuwowe silniki i są nadal sprzedawane :banghead:

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Właśnie przeglądając oferte sprzedawcy zauważyłem coś dziwnego 8O . A konkretnie ten napis (BRAK MOŻLIWOŚCI REJESTRACJI W POLSCE ZE WZGLĘDU NA 2 SUWOWY SILNIK). Czy to prawda ze nie można ich rejestrować?? Trochę to by dziwne było! DLACZEGO?? :?:

Uzupełniając coby był pełen obraz:

Pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego

Pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik z wyjatkiem motoroweru