Skocz do zawartości

Nowe prawa jazdy od 2013 roku

RaY
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

........ zawsze lepiej uczyć korzystania z czegoś niż zabraniać.

Dobry i rozbudowany system szkolenia pozwoliłby młodzianowi spróbować swoich sił poza ruchem ulicznym. Szybka jazda przestała by być "zakazanym owocem" a jazda bez prawka nie miałaby sensu.......

........Nie zgodzę się natomiast na "statystyczne" całkowite zabranianie korzystania z czegoś bo to zakrawa na ograniczanie wolności obywatelskiej. Ustawodawca postanowił, że 18-latek jest na tyle dojrzały, że może brać udział w decydowaniu o swoim państwie i daje mu pełną zdolność prawną. Jednocześnie stwierdza, że taka osoba jeszcze przez 6 lat jest zbyt głupia i nieodpowiedzialna, żeby jeździć mocniejszym jednośladem????

No jakoś nie kumam.... Dla mnie totalna bzdura.

pewnie, że lepiej uczyć ale zabraniać łatwiej :icon_exclaim:

Szybka jazda wielu młodych ludzi po prostu kręci, i nic na to nie pomogą szkolenia i dawanie wyżyć się poza ruchem ulicznym (czyli właściwie gdzie?-bo tor mamy jeden). Nie wiem czy to też kwestia "zakazanego owocu"- młodzi zwyczajnie, jak to powiedziano na jednym filmiku, lubią zapier.. - musiałbyś im kurację hormonalną zafundować :(

Jasne, że ograniczanie mocy motocykla to w pewnym sensie ograniczanie wolności obywatelskiej- ale takich ograniczeń mamy w życiu od cholery i pewnie na dobre nam wiele z nich wychodzi (kto powiedział, że wolność obywatelska jest prawem nadrzędnym, które ma rozstrzygać we wszelkich kwestiach?). Podobnym ograniczeniem jest np. cenzus wiekowy dla ubiegania się o stanowisko senatora (przypuszczam, że i prezydenta) mimo, że pełną zdolność prawną masz od 18stki.

no ale dobra...my możemy sobie pogadać a politycy i tak zrobią swoje.

Nie widzę różnicy między ograniczaniem a zabranianiem.

Zabronione jest wtedy kiedy totalnie nie wolno a ograniczenie jest, ze wolno ale jedynie do tej mocy :icon_mrgreen:

Jak ktoś sie kręci w enduro (jak ja :buttrock: ) to ma duży wybór choć nadal jest ograniczany.

W przypadku endurakow to 40 oni i tak jest ( ich az nadto ) ale powiedzmy wystarczajace ( mowa o amatorach ) bo zawodowcy / zawodnicy raczej bez bolu to strawia.

Ale ktoś kto planuje jazdę po drogach.... sorry, nieważne czym(plastik, naked czy cokolwiek), który motocykl ma <40 KM?

Jeszcze calkiem "niedawno" nie bylo motocykli ktore w mialy 40 KM i ludzie tez zyli. Sprzet z ta moca osiaga ponad 160 km/h wiec w sumie jest wystarczajacy. To ze zwiekszyly sie wymagania klieteli to juz zupelnie inna bajka.

Widzissz w krajach w ktorych ta ustawa jest handlarz oferuje motocykle danego modelu w wersji otwartej i zdlawionej do 34 KM. Prawda jest tylko taka, ze sami potencjonalni kupujacy nie wpadaja raczej na pomysl aby zdlawic R6 czy R1. Te motocykle sa kupowane powiedzmy docelowo po tych obligatoryjnych DWOCH LATACH. Do przygody na poczatku kariery kupowane sa motocykle innego typu, z regoly wlasnie klasy 500 i dwoch cylindrach.

Wyobraź sobie, że u Was w Dojczlandzie zabraniają jeździć na żółtych motorach w czerwonych kombinezonach.... Zakaz??? Nie, tylko ograniczenie...

He, he plastycznie wyrazone, niepowiem :buttrock:

Ziggi u nas to juz jest od conajmniej 25 lat jak nie dluzej z tym ze moc ograniczona jest do 34 KM i jakos nikt sie nie burzy.

P.S. podejrzewam, ze w ustawie koncowej nie bedzie tych 40 KM lecz jedynie 34 KM, tak jak w calej UNI.

:biggrin:

Edytowane przez ks-rider

Zawsze ten manewr wymagal duzego rozpedu i mnostwa miejsca. Dodatkowo bylo to bezpieczne dzieki temu ze duze ciezarowy zjezdzaly.

z samego zalozenia manewr wyprzedzania nie jest bezpieczny :icon_mrgreen:

Widzissz w krajach w ktorych ta ustawa jest handlarz oferuje motocykle danego modelu w wersji otwartej i zdlawionej do 34 KM.

tylko u nas moze byc z tym problemik... bo moge sie zalozyc ze 90% motorow 34 konnych mialyby 34 konie tylko w momencie kupna i rejestracji... to jest Polska, nie oklamujmy sie, jezeli nie wsadza do R1 silnika od simsona 50 tylko ogranicza moc to chyba najlepszym biznes planem jest otworzyc warsztat ktory odblokowywac bedzie motocykle :buttrock:

pozdr

kazdy na forum grzeczny i swiety a zycie weryfikuje rzeczywistosc :buttrock:

co nie zmienia faktu ze Engels ma zajebista siostre... a jest jeszcze wolna?

W sumie to tak na temat aktualnego podpisu ("Engels oddaj mi swoją Siostrę !")

Już mówiłem jaka cena :icon_mrgreen:

Do ADMINA: Sorka za wtrącenie off-topic... Ale sam rozumiesz, jak okazja pohandlować... :buttrock:

W sumie to tak na temat aktualnego podpisu ("Engels oddaj mi swoją Siostrę !")

Już mówiłem jaka cena :biggrin:

Gdzie sa jej foty, sie pytom ? :icon_razz:

:D

Już raz pisałem ale napisze drugi. Czy mógł bym prosić aby ktoś napisał jakieś konkrety? Data wejścia tego :biggrin: przepisu, na jakich zasadach to będzie. Jak macie jakieś linki to bym poprosił :bigrazz:

Pozdrawiam Pix.

Edytowane przez Pixel

Już raz pisałem ale napisze drugi. Czy mógł bym prosić aby ktoś napisał jakieś konkrety? Data wejścia tego :biggrin: przepisu, na jakich zasadach to będzie. Jak macie jakieś linki to bym poprosił :lalag:

Pozdrawiam Pix.

Z tego co wiem to jeszcze konkretów nie uświadczysz przez jakiś czas (aż nasi politycy coś konkretnego ustalą...)... Więc patrząc po profilu (18 lat) rób prawko jak najszybciej i tyle :lalag: :flesje:

Już raz pisałem ale napisze drugi. Czy mógł bym prosić aby ktoś napisał jakieś konkrety? Data wejścia tego ;) przepisu, na jakich zasadach to będzie. Jak macie jakieś linki to bym poprosił ;)

Pozdrawiam Pix.

Pytasz nie w tym miejscu, zadzwon do ktorejs z redakcji moze Ci powiedza, inna beajka jest, czy bedzie sie to zgadzac ;)

... to jest Polska, nie oklamujmy sie, jezeli nie wsadza do R1 silnika od simsona 50 tylko ogranicza moc to chyba najlepszym biznes planem jest otworzyc warsztat ktory odblokowywac bedzie motocykle :)

Spij spokojnie z teg co wiem to w przypadku R1 nie bylo planowane aby zdlawic ja do 34 KM. Do tego sa inne motocykle. :)

Edytowane przez ks-rider

Z tego co wiem to jeszcze konkretów nie uświadczysz przez jakiś czas (aż nasi politycy coś konkretnego ustalą...)... Więc patrząc po profilu (18 lat) rób prawko jak najszybciej i tyle :P :clap:

Myślałem że ktoś coś będzie wiedział. Tzn no rocznikowo mam 18 ale ukończe niestety w sierpniu więc egzamin jak dobrze pójdzie w wrześniu więc to czy PW kat. A będzie od czerwca czy od nowego roku to mnie bardzo interesuje jak pewnie wielu innych przyszłych motonitów w podobnej sytuacji w jakiej ja jestem.

Pytasz nie w tym miejscu, zadzwon do ktorejs z redakcji moze Ci powiedza, inna beajka jest, czy bedzie sie to zgadzac :biggrin:

A od czego jest 4um? :bigrazz: No ale dzięki za odpowiedź, jakby ktoś coś wiedział pisać ;)

Pozdrawiam Pix.

• 2 miesiące temu...