Mr.Maciek Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Witam. Posiadam A6 2,4l(6garków, 30 zaworów) w benzynie i mam kilka "niejasności", mianowicie:-nie działa komputer pokładowy(odłączony, popsuty a może tylko wyłączony?)-hamulce nie są za mocne, wcześniej miałem Passata w combi i tam były żyleta(fakt że założyłem oryginalne klocki z VW za dużą kase...). Czy to jest normalne czy może jakiś problem / defekt / czas na wymiane?-W trasie spala 9,1l / 100km z klimą ; w jeździe mieszanej 10 z hakiem. Czy to jest normalny wynik? Nigdy wcześniej nie miałem samochodu z takim dużym i rozbudowanym silnikiem. Wiem że z tym najlepiej wybrać się do mechanika albo salonu Audi, ale chciałem najpierw coś się spróbować sam dowiedzieć. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Posiada taki samochód i ma jakąś wiedzę o nim? Albo chociaż jakieś linki do dobrego forum / stron o tym aucie lub manual po polsku? Pozdrawiam, Maciek P.S.Oczywiście chętnie wysłucham spostrzeżeń innych użytkowników tego auta na temat eksploatacji i użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 starego passat 2.8 VR6 w aftomacie spala podobnie , od 9 do 11 wiec mysle ze to normalne spalanie , chyba nie liczyles ze takie duze auto z takim silniczkiem spali 6/100 :icon_mrgreen: , oczywiscie jak mu depniesz to wyjdzie i 15+/100 - ale w polsce malo jest drog gdzie mozna trzymac srednia przelotowa pod 200 km/h :) Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrPlama Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 podaj jeszce wynik w miescie - bedzie jakies 12 litrow co do hamulcow , zobacz moze jakis tloczek sie zapeikł lub przecieka, plyn hamulcowy wy,mieniales?? co do komputera to hyba pozostaje odwiedzenie ASO audi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz102 Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Spalanie przyzwoite, co do wizyty w ASO to sobie odpuść bo to są złodzieje i zostaw to jako ostateczność, poszukaj jakiś fachowców elektroników i na pewno sobie poradzi ktoś.Co do hamulców, to wymień płyn sprawdź kolocki i tłoczki, troche zabawy ale będziesz wiedzieć co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brg Opublikowano 12 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Mialem takie auto przez 2 lata, w miescie spokojnie 12 pali, hamulce dzialaly bardzo dobrze. Co do komputera to niestety nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 17 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 Witam. Posiadam A6 2,4l(6garków, 30 zaworów) w benzynie i mam kilka "niejasności", mianowicie:-nie działa komputer pokładowy(odłączony, popsuty a może tylko wyłączony?)-hamulce nie są za mocne, wcześniej miałem Passata w combi i tam były żyleta(fakt że założyłem oryginalne klocki z VW za dużą kase...). Czy to jest normalne czy może jakiś problem / defekt / czas na wymiane?-W trasie spala 9,1l / 100km z klimą ; w jeździe mieszanej 10 z hakiem. Czy to jest normalny wynik? Nigdy wcześniej nie miałem samochodu z takim dużym i rozbudowanym silnikiem. Wiem że z tym najlepiej wybrać się do mechanika albo salonu Audi, ale chciałem najpierw coś się spróbować sam dowiedzieć. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Posiada taki samochód i ma jakąś wiedzę o nim? Albo chociaż jakieś linki do dobrego forum / stron o tym aucie lub manual po polsku? Napisz dokładnie co miałeś na myśli, że komp nie działa. Masz zegary z pełnym FISem i nic nie wyświetla?Co do hamulców - zacznij od sprawdzenia stanu tarcz hamulcowych i klocków (przede wszystkim jakiej firmy, może poprzedni użyszkodnik założył szmelc i nie ma co szukać dalej)Wyniki spalania - napisz w jakim zakresie prędkości. W trasie 140-160 z klimą pali mi 9,5l benzyny. Przy większym V apetyt wzrasta.Jaki olej masz zalany w silniku?Proponuję też zakup interfejsu VAG aby na bieżąco diagnozować stan auta. Byle jaki mechanik za podłączenie kompa weźmie min. 50zł. Podpinasz interfejs do komputera i pokazuje czy są jakieś błędy - np uszkodzenia różnych czujników, awaria ABS i setki innych itd.Jeśli chcesz fachowej porady odnośnie danej usterki (choć zalecam śledzenie na bieżąco) to zarejestruj się na Forum Audi Klub Polska W razie pytań chętnie odpowiem.pozdroTommi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Maciek Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Witam. Ja się na tym wcale nie znam :/ nie wiem co to jest komputer z FIS :/ są zegary ale nie pokazuje tam takich rzeczy jak np. że drzwi są otwarte, średniego spalania itp. Możesz jakoś opisać "kokpit" i co do czego służy i najlepiej jakbyś jakieś foto dołączył. Z góry dzięki. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi