Mutomb Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 (edytowane) Witam wszystkich, Tak w skrocie Cel: RumuniaDystans: 3700kmCzas: 28.07-14.08.2007Sklad: Michal - BMW F650GS Dakar Maciek i Gosia - DR800BIG Slawek - DR 650RSE Janek i Rafal - URAL Wyprawa miala charakter krajoznawczy majacy na celu poznanie tego ciekawego kraju i ludzi ktorzy tam zyja. Tutaj znajdziecie szczegółowa mapke z wyrysowana trasa podrozy. Zaczelismy od polnocy czyli Satu a Mare a skonczylismy na Oradei. Zapraszam na foto-story zwyprawy do Rumunii. Moze Ci co jeszcze nie byli przekonaja sie do wyjazdu... bo Ci co byli wiedza jak jest... super... Edytowane 8 Października 2007 przez Mutomb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodman Opublikowano 8 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 oczywiście oglądnołem całość :icon_mrgreen: ładne widoczki.Też się wybieram w niedalekiej przyszłości, pewnie na armaturze nie zobacze tyle co Wy ale zawsze coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutomb Opublikowano 9 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 ...pewnie na armaturze nie zobacze tyle co Wy ale zawsze coś...21" juz z przodu masz a to duzo..... hehehehe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromek Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Piękna wyprawa, super widoki. Mam nadzieje, że kiedyś też spędze urlop w takim otoczeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack-Jawa Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Moze Ci co jeszcze nie byli przekonaja sie do wyjazdu... bo Ci co byli wiedza jak jest... super... Świetna wyprawa, fajne foty :biggrin: i przyjemne okolice :icon_biggrin: Przydała by się jakaś mała relacja oraz trochę informacji i rad dla wybierających się w wasze ślady. Coraz bardziej ciągnie mnie w tamte strony :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Super wyprawa :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MTBlackbird Opublikowano 8 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Super wyprawa. Fajne fotki. Życzę więcej takich wyjazdow. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tamburyn Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Świetna wyprawa, zdjęcia rewelacja- zwłaszcza cmentarza :crossy: Niezłe zdjęcia są z wyprawy do Rumunii są też tutaj:rumuniao Ale kurde cmentarza takiego to nie ma. Wychodzi na to, że w Rumunii ludzie mają ludzie fantazję :crossy: Tylko pozazdrościć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutomb Opublikowano 26 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Świetna wyprawa, zdjęcia rewelacja- zwłaszcza cmentarza :( Niezłe zdjęcia są z wyprawy do Rumunii są też tutaj:rumuniao Ale kurde cmentarza takiego to nie ma. Wychodzi na to, że w Rumunii ludzie mają ludzie fantazję :banghead: Tylko pozazdrościć :)Racja, cmentarz byl bardzo ciekawy. Natomiast gory, dzika przyroda i zapomniane wioski oraz "klimatyczni" ludzie to po prostu poezja... Tego sie nie da opisac. Nie wszystko tez widac na zdjeciach. Tak mi sie tam spodobalo ze za rok bede wracal z Ukrainy przez Rumunie :) . Mam nadzieje tylko ze nic nie stanie na przeszkodzie w realizacji. Poki co przygotowania posuwaja sie naprzod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RudyXJ Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 możesz przedstawić jakiś kosztorys takiej wyprawy i standard na jakim ją przeżywaliście. Jak dobrze pójdzie to planuje z kolesiami sie wybrać w wakacje na jakieś tanie państwo i rumunie mocno bierzemy pod uwage , prawda Kurczak :) ?? Cytuj http://www.bikepics.com/members/rudyfws/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasik Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 [...]Jak dobrze pójdzie to planuje z kolesiami sie wybrać w wakacje na jakieś tanie państwo i rumunie mocno bierzemy pod uwage , prawda Kurczak :icon_rolleyes: ?? ...ceny w Rumunii są na poziomie cen w Polandii ...z bliżej położonych 'tanich' państw masz Ukrainę i Białoruś pozdr, w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutomb Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) ...ceny w Rumunii są na poziomie cen w Polandii ...z bliżej położonych 'tanich' państw masz Ukrainę i Białoruśpozdr, wDokladnie. Chociaz da sie zauwazyc pewna prawidlowosc ze im dalej na poludnie tym troche drozej. We wsiach polskich (Domy Polskie) mozna wyrwac noclegi za grosze z ciepla woda. Warunki spartanskie ale klimat wspanialy.Generalnie calkowity koszt naszej wyprawy to 1200-1300zl na glowe. Kolega z plecaczkiem jakies 1900zl. Nie ograniczalismy sie jakos specjalnie ale bardzo rozrzutni tez nie bylismy. Noclegi tak pol na pol. Raz namiot raz jakas kwatera lub kemping. Im blizej duzego miasta tym drozej. Wczasie kiedy bylismy w Rumunii trafilismy na deszczowy okres. Poza tym czesto zbyt pozno rozgladalismy sie za noclegiem i musielismy sie ratowac tym co bylo. Nie zawsze oplaca sie robic jedzenie samemu bo w knajpie czy barze wychodzi taniej :crossy:. Zreszta jak mozna byc w Rumunii i nie sprobowac bryndzy z mamalyga? Polecam tez flaczki zaklepywane mlekiem rzecz jasna z papryczka. Z dobrych rad:-warto wziac jakis slownik Rumunski bo na polnocy ciezko sie dogadac chociazby po angielsku. Szczegolnie przydatny w sklepie.-paliwo warto tankowac na duzych stacjach (cena minimalnie nizsza niz u nas)-kase bezproblemowo mozna wyplacac z bankomatow lub wymienic w banku (potrzebny paszport)-warto zainwestowac w Rumunski atlas drogowy na pierwszej duzej stacji Jesli sa jeszcze jakies pytania chetnie odpowiem. Pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2007 przez Mutomb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack-Jawa Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) na polnocy ciezko sie dogadac chociazby po angielsku. Szczegolnie przydatny w sklepie. kase bezproblemowo mozna wyplacac z bankomatow lub wymienic w banku (potrzebny paszport) Ciekawe czy po rosyjsku dało by radę?Oni chyba też kiedyś uczyli sie rosyjskiego :icon_razz: kase bezproblemowo mozna wyplacac z bankomatow lub wymienic w banku (potrzebny paszport) A twardy dowód nie wystarczy? Najbardziej interesują mnie ichniejsze góry. Bo generalnie najbardziej lubię górską jazdę :lalag: I to niekoniecznie wyprofilowane asfalty (jak w Czechach czy Austrii) Czy polecisz jakieś konkretne rejony Rumunii? Bo z map to niewiele wynika...Może warto zainwestować w jakieś przewodniki :buttrock: Albo skorzystać z rad jeżdżących w te rejony :biggrin: Edytowane 29 Listopada 2007 przez Jack-Jawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtasik Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 [...]Polecam tez flaczki zaklepywane mlekiem rzecz jasna z papryczka. [...]:lapad: ...jeśli masz na myśli danie, które nazywa się ciorba de burta ...to ja zdecydowanie odradzam ...bleee obrzydlistwo ...mimo, iż 'polskie' flaki jadam ...z zup to przypominam sobie, że ciorba de vacuta (warzywa+jakieś mięcho) jest jadalna :lalag:...generalnie mi kuchnia rumuńska w ogóle nie podchodzi ...powiem więcej ...jest po prostu kiepska ...jednostajna i bez smaku ...kompletnie bez porównania do sąsiednich kuchni ...ukraińskiej czy bułgarskiej Ciekawe czy po rosyjsku dało by radę?Oni chyba też kiedyś uczyli sie rosyjskiego :biggrin: [...]...po rosyjsku - nie bardzo ...chyba, że gdzieś nieopodal granicy z Bułgarią ...rzeczywiście nie łatwo się z nimi dogadać w jakimś cywilizowanym języku ...najlepiej mi szło po włosku ...chociaż włoskiego nie znam :D :D ...a tak naprawdę 'banan na twarzy' + 'międzynarodowy język DESPERANDO' + 'kalambury' ...i załatwisz wszystko :D [...]Czy polecisz jakieś konkretne rejony Rumunii? Bo z map to niewiele wynika... [...]...tak po rejonach lecąc to polecam północ i centralną część ...czyli Maramuresz (północ), Mołdawia (północny wschód), Transylwania (centrum) ...no i właściwie kawałek Wołoszczyzny (tak od północy do Curtea de Arges)...na wybrzeże nie ma się co pchać ...wg mnie (i nie tylko) szkoda czasu na dojazd [...]Może warto zainwestować w jakieś przewodniki :clap: Albo skorzystać z rad jeżdżących w te rejony :lalag:...hehe i to i to ;) ...nie wiem jak Ty ale ja czasem lubię poczytać o tym co oglądam ...a że dość leniwy jestem i przed wyjazdami nie chce mi się lustrować informacji (np. w sieci) o tym gdzie jadę ...dlatego raczej kupuję przewodniki ...i tak na zakończenie polecam każdemu Rumunię ...ma naprawdę wiele do zaoferowania ...byłem tam dwa razy ...i z chęcią pojechałbym jeszcze raz i jeszcze raz i... no ale oczywiście świat się na Rumunii nie kończy ...i w 2008 ...w ramach urlopu zasadniczego mam w planach Maroko ...co prawda Gruzja, Armenia i Azerbejdżan też korcą ...ale z uwagi na sytuację polityczną w tym pierwszym ...odłożę ten plan na nieco później ;) pozdr, w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Nikt nie wie, ale Wojtasik zdał w ambasadzie rumuńskiej egzamin na przewodnika grup zmotoryzowanych, z wynikiem celującym :biggrin: :lapad: :clap: :lalag: Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi