Skocz do zawartości

Yamaha XTZ 750 - metaliczne stuki w jednym cylindrze

Dezyderiusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

To mój pierwszy post. Jestem świeży w temacie, zaraz po kursie :crossy: i przymierzam się do pierwszego moto.

Znalazłem Yamahę Super Tenere w świetnym stane (wizualnym oczywiście) i już miałem kupować....ale....

Zawiozłem do znajomego mechanika, który niejednemu już pomagał motor wybrać. Mechanik posłuchał, podrapał się w głowę znowu posłuchał silnika i doszukał się metalicznych stuków w jednym cylindrze.

Stuki są ledwo słyszalne, moje ucho tego nie zauważa :D , dobiegają raczej z dołu niż z góry (nie są to zawory).

I tu pytanie do znawców i posiadaczy tego motoru; Czy ten typ tak ma, czy może być to oznaka że czas silnika zbliża się ku końcowi?

Pytam, zainspirowany artykułem o Dragstarach, w których cyka.......ale to taki urok tego motoru i nic złego się nie dzieje.

Edytowane przez Dezyderiusz

wg mnie stuki z xtz/tdm nie sa normalne - te silniki bardzo gładko chodza. przynajmniej z tego co sam zaobserwowalem u znajomego w xtz. moze to lancuszek rozrzadu. jest po zewnetrznej stronie bloku silnika - moze to to a wydaje sie ze cos w cylindrze. pozdro

.......moze to lancuszek rozrzadu. .....

Łańcuszek podobno był wymieniany jakieś 1000 km temu......mimo to mocno hałasował....a ponieważ było go wyraźnie słychać, mechanik stwierdził że to nie to.

Bardziej stawiał na wyrobienie wału lub luz na sworzniu cylindra.....

Szukaj dalej, odpuściłbym tą sztukę. Jest sporo ładnych i niedrogich XTZ 750, jest w czym wybierać.

Obserwując moją XTZ, to nie słyszę żadnych stuków, więc raczej nie jest to objaw normalny dla tych silników.

Edytowane przez jarek s

Witam !!!

Z tej Strony Krzysztof mam Super Tenere od 5 lat i moge Ci powiedziec ze czasami jak sa zimne lubia sobie popalic na jeden gar przez chwile i rzeczywiscie czasami przy tym maja metalicznosc ale mne sie wydaj bo sie z tym spotkalem jak jechalem po europie ze swiece siem mowiac po niepolsku kikcza i sa samozaplony i takie tam to wiem bo sie z tym spotkalem pare razy. Ale wyboru (jak ja kupisz) gratuluje bo Cie nigdy nie zawiedzie daj jej troche opieki i bedzie ci wierna. AAA przypomnialem sobie kiedys kolega mial tenerke i sie skarzyl na to namolnie ale nic sie nie dzialo po prostu byl wkurzajacy dzwiek.Pozdrawiam !