shaman9 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Interesuje mnie jaki wplyw ma iskrzenie na platynkach na prace calego ukladu zaplonowego. Wiem ze to zjawisko jest niepozadane i zeby je zniwelowac trzeba wymienic kondensator. Zastanawiam sie tez czy nie powinno byc tam minimalnej iskry do samoczyszczenia styku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Nadmierna iskra powoduje wypalanie styków. Jeśli jest za duża, to wtedy tracisz iskre na świecy przy wyższych obrotach. Ja w każdym swoim silniku 2T miałem zawsze delikatną iskrę na przerywaczu. Tak moim zdaniem powinno być. Zdaje mi sie, że tu nie chodzi o tą iskrę, tylko o pojemnośc kondensatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 ta iskra wywołana jest pradem samoczyszczenia przerywacza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Rowniez zgadzam sie z przedmowca, ze wina lezy po stronie kondensatora... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 ma być maluteńka ale naprawde malutka iskra samoczyszczaca i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Minimalna tak, duza nie... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2007 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Witam !Może od początku.Iskra na świecy powstaje wtydy , gdy platynki zaczynają sie rozwierać.Zanik prądu wywołuje w cewce tzw. pik napięcia (stan nieustalony ) dzięki któremu w uzwojeniu wtórnym cewki powstaje napięcie rzędu 10 - 15 kV.Ale zanikające napięcie w cewce wywołuje również w uzwojeniu pierwotnym cewki skok napięcia i właśnie ten wtórny skok to iskrzenie które obserwujesz. Należy je eliminować mając zawsze sprawny kondensator i platynki idealnie płaskie zrobione na tzw. lustrko- czyli w platynka ma być takim mini lustrem - a to dużo pracy.PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi