Skocz do zawartości

blokuje sie tylny hamulec

thefex
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

hej

mam problem - blokuje mi tylny (bebnowy) hebel.

po czyszczeniu i zlozeniu dziala ok do pierwszych blotnych przejazdow.

po takich rajdach dzwigienka od rozwierania szczek po prostu nie wraca na swoje polozenie, efekt jest taki ze jade z pewnym oporem na tylnym kole.

czy to moze byc zwiazane tylko z nieprawidlowa regulacja czy wine za to ponosza juz zuzyte okladziny lub sprezyny? bo maja ok 2 mm grubosci jeszcze.

Edytowane przez thefex

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

Kiedyś, dawno, dawno temu mój stary miał Syrenkę.

W Syrence miał hamulce bębnowe i po zmianie okładzin na nowe zaczęły się blokować. Objechał z pięciu majstrów aż ostatni, chłopek roztropek wziął gruby papier ścierny i przetarł okładziny i bębny. Dolegliwość zniknęła na zawsze.

moja propozycja : wyjąć szczęki, wyczyścić i posmarować smarem do układów hamulcowych: oś (na górze szczęk) oraz rozpierak (na dole, spłaszczona ośka, która wychodzi na zewnątrz do dźwigni). Możliwe, że zawieszenie szczęk na górnej osi jest tak wyrobione, że szczęki układają się nierówno - wtedy do wymiany

Edytowane przez aker

sprawdz czy rozpierak ma rowne kanty, czy jest zaokraglony , przczyna moze byc zuzycie bebna albo okladzin albo ten rozpierak , ja w ecie mialem okragly to naspawalem i wyszlifowalem do rownego kantu i bylo ok

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/