Skocz do zawartości

Jaki luz..

Gość PCe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne pytanie...

Średnica sworznia w WFM wynosi 12 mm, w WSK jest to 13 mm. Czy będzie to problem aby tulejkę w korbowodzie rozwiercić z 12 na 13 mm. Tłoki do WSK są dostępne od ręki, a co z tym idzie w razie czego można szybko coś wymenić. Jest to jakis problem? Czy korobowód w WSK jest inny?

Drugą opcją jest wymiana tłoka, sworznia na WFMowski.

Witam

Wlasnie dzisiaj skonczylem remont silnika WSK 125. Mialem problem z Lancuszkiem - stukal niemilosietnie (ocieral sruby od dekla - te dlugie, oraz polksiezyc). Najpierw sadzilem, ze jest zbyt luzny - wymienilem na nowy - luz zmniejszyl sie niminalnie - niezauwazalnie wrecz, ale przestal walic po srubach. Potem doszedlem do wniosku - ze chyba kosz sprezglowy ma za duzy luz (a faktycznie jak na moje niefachowe oko ma ogromny luz).

W sklepie poprosilem o pokazanie mi na chwile nowych: walka glownego skrzyni (na ktorego koncu jest sprzeglo), tulejki i kosza sprzeglowego. Po zlozeniu wszystkich elementow (nowych) okazalo sie ze moj stary kosz, na starej tulejca na starym walku maja identyczny luz.

Ostatecznie moje stukanie lancuszka rozwiazalem dajac podkladke stalowa pod kosz sprzeglowy oraz dodatkowa uszczelke na walek kopniaka od strony dekla. Oda te dodatki spowodowaly, ze zwiekszyl mi sie dystans miedzy lancuszkiem a polksiezycem kopniaka (jedno chodzi nad drugim) i w koncu przestalo stukac.

Generalnie wiec - odpowidz brzmi - ten luz ma byc - i jest naprawde spory.

Granica ostateczna - jak lancuszek walil po srubach.

Mozliwe rozwiazania:

1. wymiana lancuszka

2. wymiana tulejki pod koszem sprzeglowym

3. wymiana lozyska na walku

POZDRAWIAM!

:)

4. wymiana kosza sprzeglowego

Witam

Wlasnie dzisiaj skonczylem remont silnika WSK 125. Mialem problem z Lancuszkiem - stukal niemilosietnie (ocieral sruby od dekla - te dlugie, oraz polksiezyc). Najpierw sadzilem, ze jest zbyt luzny - wymienilem na nowy - luz zmniejszyl sie niminalnie - niezauwazalnie wrecz, ale przestal walic po srubach. Potem doszedlem do wniosku - ze chyba kosz sprezglowy ma za duzy luz (a faktycznie jak na moje niefachowe oko ma ogromny luz).

W sklepie poprosilem o pokazanie mi na chwile nowych: walka glownego skrzyni (na ktorego koncu jest sprzeglo), tulejki i kosza sprzeglowego. Po zlozeniu wszystkich elementow (nowych) okazalo sie ze moj stary kosz, na starej tulejca na starym walku maja identyczny luz.

Ostatecznie moje stukanie lancuszka rozwiazalem dajac podkladke stalowa pod kosz sprzeglowy oraz dodatkowa uszczelke na walek kopniaka od strony dekla. Oda te dodatki spowodowaly, ze zwiekszyl mi sie dystans miedzy lancuszkiem a polksiezycem kopniaka (jedno chodzi nad drugim) i w koncu przestalo stukac.

Generalnie wiec - odpowidz brzmi - ten luz ma byc - i jest naprawde spory.

Granica ostateczna - jak lancuszek walil po srubach.

Mozliwe rozwiazania:

1. wymiana lancuszka

2. wymiana tulejki pod koszem sprzeglowym

3. wymiana lozyska na walku

POZDRAWIAM!

:icon_mrgreen:

4. wymiana kosza sprzeglowego

Wielkie dzięki za odpowiedz.

U mnie łańcuszek rozrządu nie ociera o śruby dekla, ale wydaje mi się, że jest już do wymiany... Muszę go jeszcze zmierzyć. Luz na koszu mam dość spory dlatego też moje ogólne pytanie. Dobrze więc, że napisałeś jak to jest. Wydałbym tylko kasę na nowe części, a efekt ten sam :icon_mrgreen: