bart90dt125 Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Witam, mam pytanie, jak pierwszy raz odpalić moto po szlifie cylindra :) :wink: Czy nalać paliwa do komory spalania i wtedy kopnąć czy bez niczego kopać aż zapali :icon_question: :icon_question: Czy nalane paliwo w cylek ma być zmieszane z olejem?? Przy okazji pytam czy to prawda ze każdy silnik powinien być przez cały okres docierania używany na max 3/4 jego możliwości?? Wiem ze dużó było o docieraniu, ale nie znalazłem nic o zapalaniu, na 8 stronach forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackuzy Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Odpalasz normalnie. odkręcasz kranik wyciągasz ssanie jak masz i kopiesz.... znając życie i zakładając ze wszystko było zrobione dobrze to zapali od pierwszego kopa. no a potem już chyba wyczytałeś o tym gaszeniu po rozgrzaniu stygnięciu itp. Ja tego nie robiłem i motorek chodzi bardzo dobrze.... Ja odpaliłem poczekałem aż się dobrze zagrzeje potem pojechałem w traske jakieś 5km w kółko po czym wróciłem do boksu, zgasiłem i poczekałem aż ostygnie...a wtedy jeszcze raz tak samo... no a potem juz normalna jazda oczywiście z zachowaniem obrotów i delikatnością....na początku wiadomo żeby nie kręcić zbyt wysoko (dla każdego silnika to inna wartość więc w sumie zalezy jaki motorek) a po jakis 200-250km co jakiś czas na NIE WIĘCEJ niż 10s otwierać manetkę do końca żeby silnik poznał obroty.... i będzie grało :icon_razz: Powodzenia :) Quote Jacek Winiarek Fotografia Link to comment Share on other sites More sharing options...
witson Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Słuchaj Jackuzego bo dobrze chłop gada :icon_razz: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart90dt125 Posted August 1, 2007 Author Share Posted August 1, 2007 a jak studziłeś motor to ile czasu?? bo u mnie w dt, sie pokrywa po 5 min tak nagrzewa że jajka sadzone idze na niej zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DiboS60 Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 a co cie pokrywa interesuje.uklad tylko chlodzenia odpowietrz.i jak masz wskaznik temperatury to sie sugeruj nim.otworz chldoncie zobacz czy niebulgoce nic.siadaj zapinaj kask i docieraj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart90dt125 Posted August 1, 2007 Author Share Posted August 1, 2007 to odrazu zapytam jak opowietrzyć?? czy tylko trzeba na chodzącym siliniku przy pompie wody odkręcać śrubkę aż wyleci całe powietrze i zacznie lecieć woda?? czy jakoś inaczej. Pierwszy cieczowiec to wolę zapytać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enduromaster Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 w najwyższym punkcie układy się odpowietrza lub na głowicy .w dt chyba będzie na głowicy bo ma jedną chłodnicę Quote transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts