Jump to content

odpalanie 2t

bart90dt125
 Share

Recommended Posts

Witam, mam pytanie, jak pierwszy raz odpalić moto po szlifie cylindra :) :wink: Czy nalać paliwa do komory spalania i wtedy kopnąć czy bez niczego kopać aż zapali :icon_question: :icon_question: Czy nalane paliwo w cylek ma być zmieszane z olejem?? Przy okazji pytam czy to prawda ze każdy silnik powinien być przez cały okres docierania używany na max 3/4 jego możliwości?? Wiem ze dużó było o docieraniu, ale nie znalazłem nic o zapalaniu, na 8 stronach forum.

Odpalasz normalnie. odkręcasz kranik wyciągasz ssanie jak masz i kopiesz.... znając życie i zakładając ze wszystko było zrobione dobrze to zapali od pierwszego kopa. no a potem już chyba wyczytałeś o tym gaszeniu po rozgrzaniu stygnięciu itp. Ja tego nie robiłem i motorek chodzi bardzo dobrze.... Ja odpaliłem poczekałem aż się dobrze zagrzeje potem pojechałem w traske jakieś 5km w kółko po czym wróciłem do boksu, zgasiłem i poczekałem aż ostygnie...a wtedy jeszcze raz tak samo... no a potem juz normalna jazda oczywiście z zachowaniem obrotów i delikatnością....na początku wiadomo żeby nie kręcić zbyt wysoko (dla każdego silnika to inna wartość więc w sumie zalezy jaki motorek) a po jakis 200-250km co jakiś czas na NIE WIĘCEJ niż 10s otwierać manetkę do końca żeby silnik poznał obroty.... i będzie grało :icon_razz:

Powodzenia :)

to odrazu zapytam jak opowietrzyć?? czy tylko trzeba na chodzącym siliniku przy pompie wody odkręcać śrubkę aż wyleci całe powietrze i zacznie lecieć woda?? czy jakoś inaczej. Pierwszy cieczowiec to wolę zapytać.