Skocz do zawartości

GSXR600 Napinacz rozrządu

ekimm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wymieniłem łańcuszek rozrządu ale jeszcze coś słychać znajomy mechanik powiedział że to napinacz rozrządu - tego nie wymieniłem, ale wspominał też ze czasem pomaga porostu jego wykręcenie i ponowne wkręcenie. Czy ktoś wie coś na ten temat, albo gdzie kupić taki napinacz i jaki mniej więcej jest jego koszt.

Dzięki z góry za pomoc.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Byłem w sklepie za napinacz chcieli 270 zł ale powaliło ich albo się nie zrozumielismy za wymiane jego chcieli 300 zł hmmm....

przed zakupem jednak postanowiłem sam się zabrac do tego i sprawdzić co ze starym napinaczem, wyjęcie napinacza polega na rozkręceniu 6 śrub, zdejmujemy bak 4 śruby, pod nim widać już napinacz zamocowany na 2 śruby, po wyjęciu okazało sie że jest przyblokowany ruszyłem śrubę do napiecia i zaczął znów ładnie pracować, chyba serwis poleciał sobie w kulki mniej biorą za regulacje zaworów gdzie robota jest nie współmierna do wymiany napinacza.

Teraz już u mnie nie słychać napinacza jest OK

Napisz w jakim serwisie dowiadywałeś sie o cenę?. Ja zamówilem za 291pln do GS-a. Moj tak samo sie zaciął , po kilkukrotnym wkręceniu i popuszczeniu sruby zaczął pracowac ale i tak go wymieniam. Jeśli sie zaciął raz to za jakiś czas będzie to samo. Ma juz po prostu zużyte elementy z gwintem sruby na czele.

Pytałem się w Moto Stylu na ul. Grochowskiej w Warszawie. Narazie miałem pierwszy przypadek zacięcia napinacza narazie jest ok jak sie będzie powtarzało to wymienie ale narazie latam do zacięcia

ekimm napisał:

chyba zapadkowy sprężyna napręża trzpień a zapadki nie pozwalają mu wrócic spowrotem

No to może sie podwieszać jak zostanie mocno dociśnięty do tyłu. Można go wtedy nie wykręcać tylko przyłożyć jakiś drut i puknąć młotkiem.

Moto Psycho