Priest666 Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Witam.... "Kończą mi się hamulce" i w związku z tym chciałbym zmienić klocki hamulcowe. Nie wiem tylko czy jest to jakaś super wyższa szkoła jazdy, czy na przykład ktoś z manualnymi zdolnościami (ale wiedzą niedużą) sobie poradzi sam? Czy lepiej do tego dać jakiego special fachmena... Jeżeli ktoś by się orientował jak to należy zrobić ... proszę o wskazówki (nie śmiać się ze nie umiem ... uczę się dopiero ... :biggrin: ) Na forum szukałem, ale nie znalazłem. Pozdrawiam serdecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immortal Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 mysle ze sobie poradzisz, jezeli masz serwisowke do virago powinno tam byc wspomniane na ten temat. a ogolnie rzecz biorac odkrecasz zacisk, wyciagasz klocki, trzeba zwrocic uwage na blaszki ktore zabezpieczaja klocki przed wypadnieciem, cofiesz tloczek w zacisku cham. wkladasz nowe klocki, sprawdzasz jeszcze raz blaszki czy sa dobrze ulozone, montujesz zacisk, przyciskasz kilka razy klamke cham. przedniego i ewentualnie mozna odpowietrzyc uklad cham. pamietaj ze trzba kupic odpowiednie klocki, twardosc jest wazna, na nowa tarcze lub taka ktora ma ladna rowna powierzchnie kup twardsze klocki, na starsza tarcze z tzw. rantami lepiej kupic klocki miekkie, no i potem tylko jezdzic. oczywiscie na poczatku hamulec bedzie slabszy, klocki musza sie ulozyc a potem... ogień!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Jezeli masz plywajace zaciski to smarem grafitowym nalezy przesmarowac prowadnice po ktorych chodzi zacisk, oczyscic zacisk z brudu i lekko przesmarowac miejsca w ktorych poruszaja sie metalowe prowadzenia klockow. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Priest666 Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Dzięki wielkie za odpowiedzi :icon_evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dangel Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 zmniana klocków hamulcowych jest dobrą okazją do wymiany płynu hamulcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi