szary_wilczur Opublikowano 20 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2010 zazdrość bierze... u nas morko... moze jutro sie poszczęści... a od poniedziałku do garazu i do dzieła, wymiana szczek, przedniej opony w virówce, a w marudzie czyszczenie gazników zaworki olej synhro, , a u kumpla zapowiada sie wymiana napedu, zaworki i regulacje, plus oleje, i co tam wyjdzie w praniu, także bedzie zabawy... najpierw musze tylko dokonczyć budowe podnośnika... bo jak nie to znów bede motory na haku wieszał jak janosika... :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptaku Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 [...] najpierw musze tylko dokonczyć budowe podnośnika... bo jak nie to znów bede motory na haku wieszał jak janosika... :banghead: Ja jakiś czas temu robiłem podnośnik do marudy i dzielnie mi służy :bigrazz: Wygląda to tak : Podnośnik1 Podnośnik2 Podnośnik3 Cytuj VZ800 => ZR-7http://www.forum.zr-7.plhttp://www.bikepics.com/members/ptok/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wilczur Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 nie wiem czy u mnie taka konstrukcja bedzie pasować... widze ze masz desperado u mnie tłumik idze ponizej obrysu silnika, musze to jeszcze dokładnie obejrzec, co gdzie jest nizej, bo głupio by było za kolanko podnosci... ale dzieki za pomysł:-) jak cos wymysle postaram sie podesłać pomysl;-) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptaku Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 nie wiem czy u mnie taka konstrukcja bedzie pasować... widze ze masz desperado u mnie tłumik idze ponizej obrysu silnika, musze to jeszcze dokładnie obejrzec, co gdzie jest nizej, bo głupio by było za kolanko podnosci... ale dzieki za pomysł:-) jak cos wymysle postaram sie podesłać pomysl;-) pozdrawiam Ważne żeby wydech nie szedł poniżej ramy bo wtedy lipa... a widzę że z kolegi też nocny marek ;) Cytuj VZ800 => ZR-7http://www.forum.zr-7.plhttp://www.bikepics.com/members/ptok/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek z karczmy Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Witak Wilczur - moja maruda jest z 97r i to pewnie to samo co Ty masz. Zrobiłem taki podnośnik jak ma Ptaku i działa rewelacyjnie to i Ciebie powinien - rura idzie powyżej ramy. Kulnąłem się dziś z kolegami z Torunia na zamek w Radzyniu Chełmińskim, nazbierało się ze 100 maszynek, było ognicho, kiełbaska. Tylko powrót w deszczu ale to nic-ciepło było i 150 km nawinąłem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viarus Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) nie wiem czy u mnie taka konstrukcja bedzie pasować... widze ze masz desperado u mnie tłumik idze ponizej obrysu silnika, musze to jeszcze dokładnie obejrzec, co gdzie jest nizej, bo głupio by było za kolanko podnosci... ale dzieki za pomysł:-) jak cos wymysle postaram sie podesłać pomysl;-) pozdrawiam Ja kupiłem za 100 taki jak ma PTAKU i też pasuje zawaliśćie. Można przod lub tył podnieść w zależności co potrzeba i gdzie podloży się podnośnik pod sanki. Bardzo stabilnie stoi maszynka. Dodam, że moja maruda jest z 98 roku Edytowane 21 Marca 2010 przez viarus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wilczur Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 no tak wlasnie zastanawiałem sie nad takim jak ma ptaku... bylem w larssonie, i był tam tez taki platwormowy, za 500, i juz nawet miałęm coś kupic ale chce spróbować zrobić samemu, podpatrzyłem konstrukcje takiego co działa dość podobnie jak samochodowy. Zalezało by mi na podniesieniu całego motocyklu do góry obu kół, do tego chciałbym by pasował do virago jak i do marudera, w poniedziałek bede próbował, a jak nie to wybiore cos z katalogu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertso444 Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) Jakie ciśnienie powinno być w tylnim i jakie w przednim kole przewarznie jeżdżę w dwie osoby ? Edytowane 22 Marca 2010 przez Robertso444 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halls Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 no tak wlasnie zastanawiałem sie nad takim jak ma ptaku... bylem w larssonie, i był tam tez taki platwormowy, za 500, i juz nawet miałęm coś kupic ale chce spróbować zrobić samemu, podpatrzyłem konstrukcje takiego co działa dość podobnie jak samochodowy. Zalezało by mi na podniesieniu całego motocyklu do góry obu kół, do tego chciałbym by pasował do virago jak i do marudera, w poniedziałek bede próbował, a jak nie to wybiore cos z katalogu... Witaj "Szary Wilczur" Ja zmajstrowałem z resztek materiału taki podnośnik: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4489ae9aae94308.html Polecam! Bardzo wygodny. Podniesienie całego motoru ma zalety! Łatwo go dopasowac do różnych wielkości ramy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptaku Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Jakie ciśnienie powinno być w tylnim i jakie w przednim kole przewarznie jeżdżę w dwie osoby ? Z przodu 2,0 kg/cm2 a z tyłu 2,25 kg/cm2 - serwisówka prawdę Ci powie... Witaj "Szary Wilczur" Ja zmajstrowałem z resztek materiału taki podnośnik: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4489ae9aae94308.html Polecam! Bardzo wygodny. Podniesienie całego motoru ma zalety! Łatwo go dopasowac do różnych wielkości ramy. Pozdrawiam No niezła konstrukcja - szacunek :notworthy: Ale czy nie jest to chybotliwe przy takiej ilości ruchomych połączeń ? pozdrawiam Cytuj VZ800 => ZR-7http://www.forum.zr-7.plhttp://www.bikepics.com/members/ptok/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertso444 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Ja jakiś czas temu robiłem podnośnik do marudy i dzielnie mi służy :bigrazz: Wygląda to tak : Podnośnik1 Podnośnik2 Podnośnik3 Ptaku jaka jest wysokość robocza tego dzwigu i czy jak podniesiesz to możesz sobie spokojnie zdemontować koło(tył przód) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_wilczur Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 no i zrobiłem... składa sie on z dzwiczek od szafki, do których przykreciłem dwa podnosniki trapezowe od samochodu, a do gór podnosników przyspawałem płaskownik 1mm gróby z 10 cm szeroki, a z 30 długi, z wywierconymi dziórami a do płaskowanika przykreciłem druga deske. wygłada to jak ponoszona platforma, podnosi na wysokosc 30cm, cały motor. Własnie wróciłem z garażu, gdzie wyminiłem szczeki z tyłu i opone z przodu w virago, i spisuje sie dobrze owo ponoszące cudo:) co prawda myslałem że bedzie to ciut stabilnijsze,,, ale przecież nikt nie podnosi motocykla z kimś siedzącym na nim;) jak bede miał jakies fotki to zapodam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thor 1 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Dzisiaj wymieniałem napęd, zeby odkręcić przednią zębatkę musiałem sprzęta przyprzeć przodem do ściany, braciak siadzał na moto z wdepniętym hamulcem. Serwis przykręcał ją pewnie pneumatykiem z max momementem........ a więc uwaga na serwisy, bo to na pewno nie było 115 Nm...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ptaku Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Ptaku jaka jest wysokość robocza tego dzwigu i czy jak podniesiesz to możesz sobie spokojnie zdemontować koło(tył przód) ? Wysokość w pionie to ok. 195 mm. Zależnie od miejsca podłożenia pod ramę, w powietrzu masz tylne albo przednie koło. Demontażu tylnego koła nie przerabiałem jeszcze na tym podnośniku ale myślę że nie będzie problemu, a przednie koło demontuję bez problemu. Dokładniejsze wymiary tutaj Dodam jeszcze że szerokość to 660 mm - musi być szeroki bo inaczej będziesz miał problem np. jak masz założone sakwy. no i zrobiłem... składa sie on z dzwiczek od szafki, do których przykreciłem dwa podnosniki trapezowe od samochodu, a do gór podnosników przyspawałem płaskownik 1mm gróby z 10 cm szeroki, a z 30 długi, z wywierconymi dziórami a do płaskowanika przykreciłem druga deske. wygłada to jak ponoszona platforma, podnosi na wysokosc 30cm, cały motor. Własnie wróciłem z garażu, gdzie wyminiłem szczeki z tyłu i opone z przodu w virago, i spisuje sie dobrze owo ponoszące cudo:) co prawda myslałem że bedzie to ciut stabilnijsze,,, ale przecież nikt nie podnosi motocykla z kimś siedzącym na nim;) jak bede miał jakies fotki to zapodam:) Dawaj foty kolego bom ciekaw tego cuda :clap: Dzisiaj wymieniałem napęd, zeby odkręcić przednią zębatkę musiałem sprzęta przyprzeć przodem do ściany, braciak siadzał na moto z wdepniętym hamulcem. Serwis przykręcał ją pewnie pneumatykiem z max momementem........ a więc uwaga na serwisy, bo to na pewno nie było 115 Nm...... A u mnie ta zębatka odkręciła się bez najmniejszego problemu, a też myślałem że będzie ostra walka. Edytowane 24 Marca 2010 przez Ptaku Cytuj VZ800 => ZR-7http://www.forum.zr-7.plhttp://www.bikepics.com/members/ptok/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertso444 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Podnośnik zrobiony 2 godziny roboty super się sprawda tylko otulina od ocieplania rur od centalnego ogrzewania kturą założyłem na gurną rurkę trochę się poszarpała ale coś się wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi