patryk3860 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Jak długo trzeba docierać tłok jeżeli cylinder jest z nicasilem? - Yamaha dt 80 lc2/100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Na poczatku odpal motocykl niech pochodzi 2-3 min na wolnych obrotach i zgas. Odczekaj pol h i jeszcze raz to samo. Pol h i jeszcze raz to samo. Pol h i przejedz sie nie wkrecajac motocykla na max obroty taka rundke 10min zrob. Daj motocyklowi odpoczac pol h i zacznij latac juz ostrzej. Uklad tlok-cylinder, w ktorym cylinder ma powloke nicasilowa na bardzo krotki okres docierania ze wzdledu na wlasciwosci fizyczne powloki nicasilowej. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajo Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 A nie za dużo kombinowania z tym odpal, zgaś? Według Mnie odpal, rozgrzej, jedź. W instrukcji mojego cylindra (nicasil) pisze, że po prostu przez pierwsze 300km nie dawać więcej niż 3/4 gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_smart Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Ja docierałem tak (nowy nikasil i tłok): Odpaliłem na 3min, żeby sie rozgrzał trochę i ruszyłem. Pierwsze 15min jazdy na 1/2 otwarcia przepustnicy i przerwa. Po ostygnięciu silnika powtarzam to samo, ale na 3/4 otwarcia przepustnicy przez kolejne 15min. Dalej to już pełen palnik i powinno być dobrze :icon_eek: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 wystarczy jeden bak delikatniej przejechac. Sprawdzone i przetestowane osobiście wieeelkokrotnie. Ten bak to i tak juz za duzo :) Cytuj http://www.DywanSzop.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k_smart Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Ja docierałem tak (nowy nikasil i tłok): Odpaliłem na 3min, żeby sie rozgrzał trochę i ruszyłem. Pierwsze 15min jazdy na 1/2 otwarcia przepustnicy i przerwa. Po ostygnięciu silnika powtarzam to samo, ale na 3/4 otwarcia przepustnicy przez kolejne 15min. Dalej to już pełen palnik i powinno być dobrze :) pzdr Zapomniałem dodać... ja spasowałem tłok na 0,06mm luzu, jeżeli ktoś spasuje ciaśniej np. na 0,04mm to ten bak trzeba wyjeździć delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zapomniałem dodać... ja spasowałem tłok na 0,06mm luzu, jeżeli ktoś spasuje ciaśniej np. na 0,04mm to ten bak trzeba wyjeździć delikatnie.ja zawsze staram sie na 0,05mm ;) i wydaje mi sie ze to juz jest ciasno. Szkoda nicasilu na 0,04 bo wtedy przez ten krótki okres dotarcia napewno powłoka tez sie sciera. Cytuj http://www.DywanSzop.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 to rozwiazanie stworzono dla sportowców własnie po to ze niewymaga zadnego docierania... wiec po jakiego grzyba wy go docieracie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajo Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 to rozwiazanie stworzono dla sportowców własnie po to ze niewymaga zadnego docierania... wiec po jakiego grzyba wy go docieracie?Ja docierałem, bo w instrukcji tak było i wolałem być pewien, że nie rozwalę nowego cylindra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 to rozwiazanie stworzono dla sportowców własnie po to ze niewymaga zadnego docierania... wiec po jakiego grzyba wy go docieracie?no ok ale zawonik jak musi na szybkosci zmienić tłok po treningu bo zaraz są zawody to on spasuje tłoka na 0,06mm lub luzniej a wtedy to naprawde wystarcdzy ze motor popyrka na kolnych obrotach przez 10 min i jz mozna dawać pełen gaz. Ale tak jak ja np robie to dla siebie to pasuje dosc ciasno na 0,05mm i wtedy poprostu taki tłok zancznie dłuzej pojezdzi ale to z koleji wymaga minimalnego dotarcia w sesie jakies 50km na 3/4 mozliwosci co w sumie jakimś strasznym ograniczeniem nie jest. Cytuj http://www.DywanSzop.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 no tak... ale z tego co wiem nikasil nie ma sie dotrzeć w sensie ułozyć tylko "przegrzać" wtedy struktura sie jakos tam zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 no tak... ale z tego co wiem nikasil nie ma sie dotrzeć w sensie ułozyć tylko "przegrzać" wtedy struktura sie jakos tam zmienia.heheheheh :icon_mrgreen: bo nie docieram nicasilu tylko tłoka, pierscienie, swożnia i łozysko czyli wszystko to co masz przy wymianie tłoka. Cytuj http://www.DywanSzop.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk3860 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 słuchajcie jakie są różnice w wielkości pomiędzy selekcjami? np A i B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 słuchajcie jakie są różnice w wielkości pomiędzy selekcjami? np A i B 0.01mm Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk3860 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 A jeżeli jeszcze nie był zmieniany tłok od nowości , ma przejechane 15000km to którą selekcje mam wybrać B?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi