xeper Opublikowano 2 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2003 Witam wszystkich,Jestem nowy na forum. Jestem posiadaczem Ogara 200. Ciekawość zmusiła mnie do zajrzenia wgłąb silnika, niestety podczas tej zabawy tłok uległ uszkodzeniu :D , tzn odłamał sie kawałem końca płaszcza. Tak więc denko, pierścienie i cała część tłoka przymykająca komorę spalania jest nietknięta. Podejrzewam jednak, iż ten płasz po coś tam jest i brak jego części będzie powodował jakieś przedmuchy. Chciałbym uniknąć kupowania nowego tłoka i cylindra oraz późniejszego ich szlifowania. I stąd pytanie. Czy moge kupić używany tłok z cylindrem bądź też cały silnik od Jawy 50 i przełożyć tylko tłok z cylindrem, czy też musze sie bawić w wymianę całego wału??? PozdrawiamFilip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenekm Opublikowano 3 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2003 zrób tak, wymontuj cylinder, jesli jest ładny nieporysowany to idz do sklepu motoryzacyjnego i dokup tłok z pierścieniami, pewnie niedrogo będzie. Ten kawałek tłoka co ci odelciał to pewno od dołu jeden kawałek, bez tego pewnie motorek w ogóle nie bedzie chodził.W razie gdyby porysowany był cylinder to daj do szlifu wtedy cena wzrosnie o jakies 25 zł tyle kosztuje szlif.Pewnie taniej cię to wyniesie niz kupno drugiego silnika i przekładka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypherius Opublikowano 3 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2003 dobierz tlok i pierscienie do cylindra - jesli nie porysowany. Zgadaj sie z kims zdolniejszym czy nie trzeba zrobic szlifa.Hehehe wiem nawet jak to zrobiles - mialem to samo. Kumpel kopnal kopniakiem przy mojej Jawce wtedy, kiedy byl zdjety cylnder :twisted:Kosztowalo to wymiane tloka i pierscieni - moto bylo malo smigane, wiec obylo sie bez szlifa ( "specjalista" sprawdzal ;-) ) PZDR :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m16 Opublikowano 3 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2003 tlok -ok 7 zlpierscienie ok 3 zla wiec nie jest tragicznie ;-)A cylinderek (nowy) to koszt ok 50 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xeper Opublikowano 3 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2003 Wielkie dziękiJeszcze dziś zorientuje sie czy trzeba szlifować i poszukam jakiegoś warsztatu wykonującego takie szlify. Pozdrawiamxeper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaz Opublikowano 4 Września 2003 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2003 niekupuj polskich tlokow radze na tym nie oszczedzac orginalny czeski kosztuje 15zl a pierscieniepasuja od simsona 4zl sztuka sa wedlug mnie lepsze zrob szlif i bedziesz jezdzil dlugo i szczesliwie niezapomnij docierac :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi