Skocz do zawartości

Jazda po koleinach

zyleta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dla potrenowania pokonywania kolein warto wybrać się na Ukrainę. Po takiej przejażdżce ma się również dodatkową umiejętność wychodzenia z 50 cm dziur oraz studzienek kanalizacyjnych bez włazów :)

Może ktoś wie jak jechać szybko po "tarce" takie twarde wałeczki z ziemi na ubitych drogach.

Edytowane przez firmino

Najlepsze sa nierówności poprzeczne a drogach szybkiego ruchu (np z olkusza do dąbrowy g) jedziesz 140 a tu nagle katapulta i hop juz siedzisz na baku(w dobrym przypadku). 'Frezowany asfalt' tez jest spoczko szczególnie jak popada

mówisz o tej nierówności na podjeździe pod górkę (jadąc od strony Dąbrowy) zaraz przed zjazdem na koksownie? Ja tam się zawsze martwię, że kufry pogubię mimo jechania lewym pasem :wink: . Swego czasu była też "hopa" pod ostatnim wiaduktem przed Olkuszem ale tam już poprawili. U nas jazda motocyklem po drogach asfaltowych to walka o przetrwanie :crossy:

Pozdro

najlepsze są te koleiny przy przystankach albo przed światłami, które załamują się jak fale na atlantyku :biggrin: Ja je nazywam "zemsta puszkarzy" bo czasem nie mogę przez nie dojechać na pole position :crossy:

Hehe, wiem coś o tym :flesje: kiedyś bezmyślnie wjechałem na taki wygarbiony asfalt pomiędzy pasami i okazało się, że nie dosięgam nogami do asfaltu :wink:. W ostatniej chwili uratowałem się, wjeżdżając po prostu na przejście dla pieszych (nie było tam na szczęście pieszych)

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)

Hehe, wiem coś o tym ;) kiedyś bezmyślnie wjechałem na taki wygarbiony asfalt pomiędzy pasami i okazało się, że nie dosięgam nogami do asfaltu :). W ostatniej chwili uratowałem się, wjeżdżając po prostu na przejście dla pieszych (nie było tam na szczęście pieszych)

pozdr

tia, taki "wynalazek" na asfalcie jest jak sie z wiaduktu na Marsa zjezdza w strone Rembertowa, trzeba tam niezle uwazac :bigrazz:

Ostatnio zafundowali nam taki "makaron" na siódemce przez całe Łomianki w obie strony. :) Nie dość że wszystko zakorkowane to jeszcze walka o życie pow. 30-40km/h. Całe szczęście, że już kończą zalewać. Ale swoją drogą to taki trening równowagi, kiedy powierzchnia styku opon z asfaltem nie przekracza 1cm2, to niezła szkoła (pod warunkiem, że ktoś się tego spodziewa) :crossy:

(...) raz na gsie przy zmianie pasa ze srodkowego na prawy między pasami zrobił się pagórek na ktory niestety najechałem jak mnie wyje..ało do góry straciłem panowanie i leciałem prosto na pobocze naszczęście był wjazd do stacji benzynowej wlecialem w ten wjazd puźniej znalazlem sie na chodniku i zatrymałem sie na pasie zieleni . nieżle stężenie adrenaliny mi wtedy wzrosło. Moze ktos wie o którym pagóreczku mówie przy stacji Neste w kierunku żerania od ronda stażyńskiego. w tym roku chyba tam już to wyrównali ale nie jestem pewien

:) to jest fragment na którym po raz pierwszy dowiedzialem się co to znaczy fatalna droga - a byl to mój drugi samodzielny przejazd. Cholera, myślalem że spadnę z siodla :bigrazz: Na calej dlugości aż do m.Grota możnabylo jeździć tylko lewym pasem - pozostale 2 byly totalnie pofaldowane. Teraz po remoncie chyba będzie lepiej.

A jeśli chodzi o sposób na koleiny: przesiąść się na jakieś supermoto, chyba :(

Ostatnio zafundowali nam taki "makaron" na siódemce przez całe Łomianki w obie strony. :flesje: Nie dość że wszystko zakorkowane to jeszcze walka o życie pow. 30-40km/h. Całe szczęście, że już kończą zalewać. Ale swoją drogą to taki trening równowagi, kiedy powierzchnia styku opon z asfaltem nie przekracza 1cm2, to niezła szkoła (pod warunkiem, że ktoś się tego spodziewa) :clap:

No baaaa! Codziennie prawie tamtędy śmigam. Ale trening jest faktycznie niezły - śmigc między puszkami po tym frezunku. Moto się kolebie na boki... Jest w tym trochę z dydaktyki nie powiem.

Ale jak już zrobia to nie będzie tak telepało, bo taki asfalt jaki tam był poprzednio wołał o pomstę do nieba. Wolałem już jeździć przez Jabłonnę. Przynajmniej na odcinku Jabłonna Nowydwór było równiukto, tylko szkoda że bez winkli :clap:

pozdr

Wolałem już jeździć przez Jabłonnę. Przynajmniej na odcinku Jabłonna Nowydwór było równiukto

Odkąd kolega miał właśnie na tym odcinku (las przed Jabłonną) bliskie spotkanie z jelonkiem bardzo nie lubię tamtędy jeździć więc szlifuję technikę na makaronowej siódemce :flesje:

Jak czytam ten temat, to mam nastrój terrorystyczny typu: cholerne drogi, co za kraj, wysadzić polski rząd itd. :crossy:

Ale naprawdę często miewam myśli, żeby dać sobie spokój z motocyklem - właśnie przez te drogi... Takiego horroru by Stephen King nie wymyślił. Śmieję się przez łzy - i łzy są szczere, a uśmiech upiorny.

Dzisiaj trochę km nakręciłem i były odcinki, kiedy 99% energii i uwagi zużywałem na walkę z koleinami, łatami, dziurami, zasłoniętymi zakrętami, frezami, spękaniami, tarkami, studzienkami, piachem...

Dróg nie zmienisz.... zmień motąga... na enduro

Jeżdżąc trampkiem jakoś nie muszę narzekać ani na dziury ani na koleiny... a jak czasem trzeba poganiać poboczem to jest to czysta radocha :rolleyes:)

Jedno tylko jest ważne... trza mieć naprawdę dobre oponki.... na starych i zdrewniałych ze starości Metzelerach Enduro miałem poważne kłopoty w czasie deszczu.. po zmianie na Anakeeny Michelina jazda znów stała się przyjemnością niezależnie od warunków.

Odkąd kolega miał właśnie na tym odcinku (las przed Jabłonną) bliskie spotkanie z jelonkiem bardzo nie lubię tamtędy jeździć więc szlifuję technikę na makaronowej siódemce :rolleyes:

Tam jest przynajmniej prosto. Ja o mało co nadziałem się na zająca na jednym z winkli na trasie Pomiechówek - Nasielsk... Gorąco mi się zrobiło, ale go dymnąłem ryzykując zahaczenie o prawe pobocze.

pozdr

Ostatnio zafundowali nam taki "makaron" na siódemce przez całe Łomianki w obie strony. :biggrin: Nie dość że wszystko zakorkowane to jeszcze walka o życie pow. 30-40km/h. Całe szczęście, że już kończą zalewać. Ale swoją drogą to taki trening równowagi, kiedy powierzchnia styku opon z asfaltem nie przekracza 1cm2, to niezła szkoła (pod warunkiem, że ktoś się tego spodziewa) :)

Kilka tygodni temu wróciłem z zagranicy i postanowiłem pojechać do Łomianek (Retbike). Droga do spoko, ale powrót po tym @#%$%$ asfalcie to była "walka o życie". Powyżej 60 tak mną bujało że widziałem prawie 240* horyzontu :):):)