Skocz do zawartości

WSZYSTKO O KAWASAKI KLR 250

Rekomendowane odpowiedzi

A jak o to dbać/sprawdzać?

Trzeba co 5000km zdejmować pokrywę zaworów i sprawdzać luzy. Może częściej tego nie pamiętam. Używać oleju motocyklowego i właściwej klasyfikacji i wymieniać z filtrem (niestety nie wiem jak często) ponieważ tam wałki są montowane ślizgowo i na byle gównie pozacierają się.

A jaki olej kupić jeśli mi klr kopci tańszy ? droższy ? i jeszcze jedno pytanie jak mam akumulator padnięty do zera to zapali czy nie bo jak jest zimny to nie mogę odpalić a jak się rozgrzeje i tak mi się zdaje że podładuje akumulator to pali za 1-2 kopnięciem

Edytowane przez mateuszmotocykle22

...jeszcze jedno pytanie jak mam akumulator padnięty do zera to zapali czy nie...

Jeżdżę bez aku, pali bez problemu, kolega tak samo, wyciągnął na zimę ale jak ostatnio lataliśmy to nawet nie wkładał tylko jeździliśmy obydwoje bez ;) więc twój problem nie leży w aku.

Heartstone. Link do założenia konta z nagrodą za aktywację :)

https://battle.net/recruit/SGD6NTGVLV?blzcmp=raf-hs&s=HS&m=pc

A jaki olej kupić jeśli mi klr kopci tańszy ? droższy ? i jeszcze jedno pytanie jak mam akumulator padnięty do zera to zapali czy nie bo jak jest zimny to nie mogę odpalić a jak się rozgrzeje i tak mi się zdaje że podładuje akumulator to pali za 1-2 kopnięciem

Jeżdżę bez aku, pali bez problemu, kolega tak samo, wyciągnął na zimę ale jak ostatnio lataliśmy to nawet nie wkładał tylko jeździliśmy obydwoje bez ;) więc twój problem nie leży w aku.

Panowie przez was dwóch zacytuję moją siostrę jak usłyszała te wypociny "obie witki mi opadły przez tych dwóch".

Mateusz - Jeśli Twój motocykl kopci to zwyczajnie potrzebny mu remont i koniec kropka. Olej zawsze wlewaj porządny, bo to fakt kopcenia może być z pierścieni/uszczelniaczy a zabijesz głowicę zwykłym oszczędzaniem.

4jku - Nikt Ci nigdy nie powiedział, że jazda bez akumulatora to śmierć dla elektryki ? Te motocykle z tego co kojarzę już mają alternator i na 100% regulator napięcia, który wręcz musi oddawać moc do aku, bo inaczej się zjara. Czasami to następuje odrazu a czasami jeszcze po drodze sfajczy się półinstalacji albo w najgorszym wypadku motocykl stanie w płomieniach co w starym kombinowanym sprzęcie jest możliwe.

Słowem zakończenia - Jeśli zimne moto nie pali a ciepłe już tak to masz do sprawdzenia ssanie, kompresję i w zasadzie gaźnik poczynając od komory pływaka.

4jku - Nikt Ci nigdy nie powiedział, że jazda bez akumulatora to śmierć dla elektryki ? Te motocykle z tego co kojarzę już mają alternator i na 100% regulator napięcia, który wręcz musi oddawać moc do aku, bo inaczej się zjara. Czasami to następuje odrazu a czasami jeszcze po drodze sfajczy się półinstalacji albo w najgorszym wypadku motocykl stanie w płomieniach co w starym kombinowanym sprzęcie jest możliwe.

Eeee szczerze to nie... Ale dobrze wiedzieć... Chyba czas kupić aku... Moto kupiłem bez, nawet nie wiadomo od kiedy tak jeździ.

Edytowane przez 4jku

Bo z popychu to jeden obrót koła i chodzi jak będę wymieniał olej to ustawie zawory jaki luz powinny mieć ? i czy musiał będę rozrząd ustawiać od nowa ?

A jest możliwość kupienia samych pierścieni ?

Edytowane przez mateuszmotocykle22

Złap się za serwisówke, bo z pamięci to nie jestem w stanie powiedzieć. Rozrządu nie trzeba rozpinać, jest regulacja śrubkowa.

Tak, można kupić same pierścienie ale ceny wahają się od 220zł do 990zł w zależności od modelu motocykla. Wal do ASO ew zagraniczne strony typu bikebandit jeśli masz znajomego/rodzinę w ameryce czy anglii.

EDIT - Na bikebandit to 42$ dla rocznika 1991 czyli tak na oko mniej niż 150zł i są też dostępne nadwymiary w razie gdyby tuleja była zjeżdżona.

Edytowane przez Shinigami

Ale jak ja mam akumulator tylko rozładowany to nic się nie stanie ?

Z tego co Shinigami napisał chodzi o to żeby wytworzony nadmiar prądu "gdzieś się podział" ;) tak więc odpowiadając: nic się nie stanie.