Skocz do zawartości

mam pytanie co do Yamahy Virago 750 92 r...

Peny
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Prawie w każdym motocyklu jest kliknięcie przy wrzucaniu jedynki i lekkie szapnięcie. Przed jazdą rozklej sprzęgło lub nagrzej silnik do odpowiedniej temp. i powciskaj kilkakrotnie sprzegło, może pomoże. Może masz zły olej i przez to skleja bardzo tarcze na zimnym silniku.

Mam ten sam model z 92 roku - i ten sam "problem". Niejeden mechanik słyszał i powiedział, że mam się nie przejmować. Cały czas mimo to modlę się, żeby przy którymś zgrzycie skrzynia biegów nie znalazła się na asfalcie. Puki co nic się nie dzieje i jestem szczęśliwy że mogę nią śmigać. Dlatego nie przejmuj się za bardzo - to wszystko przez początkowe przewrażliwienie - miałem to samo. Pozdrawiam.

Wcale tak nie musi być ,moze być kilka przyczyn takiego zgrzytu ,jeśli jest sprzegło wporządku to nie powinno miec miejsca takie zachowanie.np ;zły olej,naciaganie linki , można spróbować ale to też nie za bardzo bo będzie ślizgało przy dodaniu gazu,trzeba zwrócić uwage na obroty silnika żeby przy włączaniu biegu nie były wysokie ,im mniejsze tym bieg lepiej wchodzi,a jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie trzeba będzie wymienić tarcze sprzęgłowe pod warunkiem że skrzynia jest OK .....

Niestety tak musi byc. W jednych moto jest mniej , w innych bardziej ale zawsze. Tylko dokladna regulacja sprzegla moze to TROCHĘ zniwelować ale zawsze będzie. Niezaleznie czy to Virago czy GSXR. W motosach napedzanych walem Kardana jest to bardzo metaliczny dzwiek a w lancuchowych moto mniej bo jednak lancuch przejmuje czesc uderzenia i je tlumi. Wynika to z konstrukcji skrzyni biegow i sprzegla. Wyobraz sobie ze na luzie pewne elementy przekladni sa nieruchome a gdy wrzucisz bieg cos jednak musi się zazębić zebys mógł jechać. uderzenie jest spowodowane tym ze nawet gdy nacisniesz sprzeglo to jakas drobna czesc momentu obrotowego jest przenoszona z silnika przez sprzeglo do skrzyni biegow i to wlasnie powoduje ten zgrzyt podczas zapinania biegu. Czesto sie tez to zdarza podczas zmiany z 1 na 2 bieg i to tez wynika z roznicy predkosci obrotowej wspolpracujacych elementow. Ogolnie to dlugo moznaby o tym pisac ale tyle powinno wam wystarczyc. pzdr.

Edytowane przez qurim

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Nie ma się czym martwić. U mnie też trochę trzaska przy jedynce. Ale jest na to jedna rada. Ruszyć w ciągu dnia tylko raz, a potem to już tylko jazda i jazda i jazda.... aż do powrotu. I na drugi dzień to samo. Tym sposobem ogranicza się się trzaskanie jedynką do minimum.

to jest tak: kiedy wciskam sprzegło i wrzucam pierwszy bieg, słychac taki zgrzyt i szarpie motocyklem... podciąganie linki nic juz nie daje.

Jedynkę wrzucamy przy jak najniższych obrotach silnika. Przy wrzucaniu biegu pchnij moto o parę cm do przodu. Zgrzytu nie będzie ;)

Pzdr.

Wcale tak nie musi być ,moze być kilka przyczyn takiego zgrzytu ,jeśli jest sprzegło wporządku to nie powinno miec miejsca takie zachowanie.np ;zły olej,naciaganie linki , można spróbować ale to też nie za bardzo bo będzie ślizgało przy dodaniu gazu,trzeba zwrócić uwage na obroty silnika żeby przy włączaniu biegu nie były wysokie ,im mniejsze tym bieg lepiej wchodzi,a jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie trzeba będzie wymienić tarcze sprzęgłowe pod warunkiem że skrzynia jest OK .....

HEJ! Nawet mnie nie strasz :eek:

Mój motorek ma dopiero 2900 km przebiegu i już by trzeba wymieniać tarcze sprzęgłowe albo skrzynie? :banghead:

bo strzela przy wkładaniu każdego biegu a najbardziej jedynki.

Chyba się jednak nie będe tym (strzelaniem) przejmował.

TOMEK

no to mi poprawilliscie chumor... ten zgrzyt to nic wielkiego ale zawsze cos tam słychac. Ja to porównywałem do samochodu, tam nigdy nic takiego nie słychac... no nic, pewnie te sztuki juz tak mają...

pozdawiam i dzieki za pomoc

ten zgrzyt to nic wielkiego ale zawsze cos tam słychac. Ja to porównywałem do samochodu, tam nigdy nic takiego nie słychac... no nic, pewnie te sztuki juz tak mają...

Samochody maja skrzynie zsynchronizowane a motocykle nie, dlatego jest ta róznica przy przełaczaniu biegów. Nie ma co porównywać.