Skocz do zawartości

olej, simmeringi w przednim zawieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam DR600R i poszedł mi simmering w prawej ladze :/ Teraz mam kilka pytań z tym zwiazanych:

1. Czy można wymienić tylko olej i simmering w prawej a lewą zostawić nie tkniętą

2. Czy jak robić to od razu oby dwie lagi??

3. Czy coś się stanie z lagiem jak trochę pośmigam przy uszkodzonym simmeringu i ubywającym oleju??

Z góry dzięki za odp.

I jaki olej polecacie do dr'ki. Moto użytkowane 95% asfalt.

Edytowane przez lukasz_vip

1. Nie można wymienic tylko w jednej ladze bo pewnie nie wiesz jaki był olej a on sam tez sie zużywa i warto go wymienić co jakiś czas.

2. Robisz dwie i masz pewność, że bedzie ok.. Inaczej bedziesz miał problemy z zawieszeniem i nierównym tłumieniem amortyzatorów.

3. Jeśli bedziesz tak jeździł to olej zaleje Ci tarcze hamulcową i mozesz miec problem z wyczuciem hamulca, bedzie lecial na kolo co moze spowodować jego uślizg no i bedzie się amortyzator zużywac od braku smarowania.

Jest kilka sposobów na uratowanie (a napewno przedłuzenie zycia)simmeringa, szczególnie w enduro, wiec jak chcesz to odezwij sie na gg.

Wczoraj wlasnie skonczylem wymiane uszczelniaczy i oleju w lagach...

dobrze to opisal Stifler

jak rozbierzesz to zobaczysz ile syfu jest w srodu, dobrze wymyte nowe uszczelniacze i olej i zawieszenie jak ze sklepu ...

polecam :()))

Jak juz robisz to rób dwie lagi. Wiadomo mozna zrobić jedną i nic nie wybuchnie, ale ten drugi stary uszczelniacz kiedyś też sie rozwali i znowu tą samą robote bedziesz musiał robić. Poza tym kupujesz zawsze dwie sztuki tych uszczelniaczy wiec to dodatkowa motywacja zeby wymienić odrazu komplet.

Co do jezdzenia z cieknącym uszczelniaczem to głupi pomysł bo do oleju ktory bedzie na ladze moze przyczepiac sie jakiś kurz i piasek co spowoduje jej uszkodzenia . Zmieniaj je i nawet nie czekaj bo koszt mały, chyba ze oddasz do serwisu bo sam nie umiesz to juz nie wiem ile wezmą za to. A olej to na Twoim miejscu zalałbym Motula 15 W Medium/Heavy.

pozdro

Podstawowym sposobem jest przeczyszczenie simmera szczelinomierzem albo kliszą od aparatu.. Często jakiś piasek tam wpadnie i przez to cieknie .. Wystarczy wsunąć delikatnie paseczek i przeciągnąc dookoła..

Drugim sposobem jest wyciągnięcie samego simmera.. czasami można bez rozbierania całej lagi i zmiejszenie\ wymiana sprężynek.. Sprężynka rozkręca się w połowie i można ją uciąć ale tylko z tej szerszej strony bo inaczej nie będzie jej można połączyć. Ja tak zrobiłem u siebie bo poprzedni właściciel wymienił simmeringi ale nadal ciekło.. Rozebrałem całość, oglądałem je pod mikroskopem i uszkodzen nie widziałem. Miałem druwargowe więc jedną sprężynke skróciem a drugą dałem od innego simmera też skróconą i teraz jest jak mówka..

Podłacze sie do temau Łukasza.Robił ktos taką wymiane uszczelniaczy w CBR F2 PC 25?Jaki olej najlepiej zalac ,ile zalac,na co zwrocic uwage przy rozbieraniu.Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi :icon_biggrin: .Mam nadzieje ze to nie spam :biggrin:

Podłacze sie do temau Łukasza.Robił ktos taką wymiane uszczelniaczy w CBR F2 PC 25?Jaki olej najlepiej zalac ,ile zalac,na co zwrocic uwage przy rozbieraniu.Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi :icon_twisted: .Mam nadzieje ze to nie spam :icon_twisted:

mi polecono Motul medium/havy 15w i super polecam co do ilosci to tylko ksiazka serwisopwa - zapewne znajdziesz popytaj na forum

prosta ale zmudna spraw